בעוד שאנחנו נוהגים לחשוב על תעשיית ההייטק ככזו שמרוכזת בעיקר באזור המרכז וספציפית בתל אביב, יש סקטור ניכר מהתעשייה שיושב בכלל הרחק משם, בצפון הארץ. בשנים האחרונות התפתח במרחב הגליל והגולן אקוסיסטם ייחודי שמבוסס על היתרונות הגיאוגרפיים והחקלאיים של האזור, מהכנרת ועד למרגלות החרמון. 

ערב המלחמה, באזור פעלו מעל 80 סטארטאפים,כאשר 75% מהם בתחום האגריפוד-טק (טכנולוגיות מזון וחקלאות). לצד זאת, חלק ניכר מהתעשייה פועל מעט דרומה משם אם כי עדיין בקו האש, באזור חיפה, העמקים ויקנעם. המלחמה כמובן טרפה את הקלפים, ורבים מתושבי האזור נאלצו להתפנות מביתם. אלא שבעוד שבמקומות עבודה רבים עברו לעבודה מרחוק כדי להקל על העובדים, בתעשיית האגריפוד-טק הדבר פחות מתאפשר לאור כך שרבים מהעובדים נדרשים להיות פיזית במעבדות, ולכן חלק ניכר מהחברות הללו עברו לפעול ממקומות אחרים.

אם נחזור לרגע לימים שלפני אוקטובר 2023, נספר שלצד התפתחות הענף, קמו מספר גופים שנועדו לתכלל את העבודה המקצועית וליצור סינרגיה ושיתופי פעולה בין החברות בתחום. כך, לפני כשנתיים הוקמה מנהלת האגריפוד-טק בה שותפים גורמים עסקיים, אקדמיים ומוניציפליים שנחושים במטרתם להמשיך לפתח את האזור, לחזק את האיתנות הכלכלית ואת חוסן הקהילה. בימים אלו עוסקים במנהלת בהכנת הקרקע ליום שאחרי המלחמה - בתקווה שזה יגיע בהקדם. לצד המנהלת, פועלת גם חממה סטארטאפים בשם Fresh Start שממשיכה להשקיע בחברות חדשות, בזמן שהחברות הקיימות ממשיכות להוביל עם הישגים מרשימים.

נגה סלע-שלו (צילום: רמי זינגר)
נגה סלע-שלו | צילום: רמי זינגר

"המהלך של הקמת אקוסיסטם צפוני נולד מתוך ההבנה שיש לאזור יתרונות יחסיים מדהימים לתעשיית האגריפוד-טק בזכות המרחב החקלאי הייחודי, המדע שהתפתח באזור, וההבנה שצריך בסיסים כלכליים חזקים בפריפריה", אומרת נגה סלע שלו, מנכ"לית חממת Fresh Start. "מאז ה-7 באוקטובר, למרות פינוי התושבים והחברות שפעלו באזור, החממה והשותפים האזוריים ממשיכים להבטיח את המשכיות המומנטום שנוצר. חברות הפורטפוליו שלנו הראו עמידות ונחישות מרשימה מול האתגרים - הפינוי שנכפה עליהן וההשפעות הנרחבות של מדינה במלחמה שנתונה לביקורת בינלאומית. תוך 3 חודשים הן התמקמו מחדש וחזרו לפעילות, וגם משם הן מגיעות להישגים מרשימים. זה נותן לנו תקווה ואופטימיות לעתיד, אבל ברור שנידרש להשקעת משאבים משמעותית להנעה מחדש של הפעילות האזורית".

חברות פודטק בצפון (צילום: יחסי ציבור)
משרדי חממת Fresh Start | צילום: יחסי ציבור

בחרנו כמה מחברות האגריפוד-טק המבטיחות שפועלות מהצפון, ובדקנו איך הן מתמודדות עם המצב הנוכחי:

BlueTree

מיקום: קצרין (לשעבר קרית שמונה)

חברת BlueTree הוקמה בשנת 2020 ומתמחה בטכנולוגיה להפחתת סוכר במשקאות טבעיים כמו מיצים וחלב, ללא שימוש בתוספים מלאכותיים או מים. החברה גייסה עד כה סכום של כ-6 מיליון דולר, ובימים אלה היא ממשיכה לפעול מהמרכז החדש שלה בקצרין שהוקם בעקבות המעבר מקרית שמונה וההחלטה שקיבלה החברה להמשיך לפתח בצפון הארץ בכל זאת.

מתחילת המלחמה החברה מתמודדת עם מספר רב של אתגרים לצד תמיכה לא מספקת מהמדינה, כך לדברי גורמים בחברה. למרות זאת, החברה הצליחה לסגור סבב השקעה חדש שהגיע ברובו ממשקיעים זרים, והיא צפוייה להשיק את המוצר הראשון שלה בשוק הישראלי בקרוב עם הסכמי פיתוח ושיתוף פעולה עם מותגים בינלאומיים מובילים. 

חברות פודטק בצפון (צילום: יחסי ציבור)
חברות פודטק בצפון | צילום: יחסי ציבור

Bountica

מיקום: פארק תעשייה ציפורית (סמוך לנוף הגליל)

חברת באונטיקה מפתחת ProServatives - חומרים משמרים טבעיים לתעשיית המזון והמשקאות תוך עמידה בדרישות הרגולטוריות והצרכניות למזון טבעי ובריא יותר. החברה הוקמה בשנת 2022 וגייסה במצטבר כ-2.7 מיליון דולר. למרות האתגרים עמם נאלצה החברה להתמודד מאז ה-7 באוקטובר, גויס לחברה מנכ"ל חדש, וכן גויס הון נוסף מקרן ההון סיכון Sparkalis. בזמן זה, חנכה גם את המעבדה והמשרדים החדשים שלה באזור התעשייה בציפורית.

חברות פודטק בצפון (צילום: יחסי ציבור)
עובדי חברת באונטיקה | צילום: יחסי ציבור

Plantopia

מיקום: קיסריה (לשעבר כפר סאלד)

פלנטופיה (Plantopia), שהוקמה ב-2018, עוסקת בייצור חלבונים מהצומח הזהים לחלבונים מן החי באיכות, בטעם ובערכים התזונתיים, תוך שימוש מופחת משמעותית במשאבים וצמצום משמעותי של טביעת הרגל הפחמנית. החברה עברה לא מעט טלטלות מאז 7 באוקטובר - היא נאלצה להתפנות ממעבדותיה בכפר סאלד ולהעביר את מרכז הפעילות שלה לקיסריה, שם הצליחה בזמן קצר להקים מתקן מתקדם הכולל חממה בשטח של כ-400 מ"ר שמאפשרות מחקר וייצור בהיקף רחב. על אף המורכבות והקושי להמשיך את הפעילות עם צוותי עובדים שפונו מבתיהם, החברה הצליחה לייצר פריצות דרך משמעותיות ביכולת הפקה של חלבון הקזאין (חלבון חלב פונקציונלי) עם ביצועים ריאליים ליישום מסחרי, במה שמהווה צעד משמעותי בתחום החלופות הצמחיות לתעשיית החלב. 

חברות פודטק בצפון (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

Meala FoodTech

מיקום: חיפה

חברת Meala נוסדה ב-2022 בשנת על ידי הדר אקהויז רזמוביץ', מנכ"לית ומומחית חדשנות ופיתוח מוצרים, לירן גרודה, סמנכ"ל החדשנות ושף הפיתוח, וד"ר טלי פלדמן סיון, יזמית סדרתית ואסטרטגית העסקית. החברה, שבסיסה בחיפה, עוסקת בפיתוח חלבונים צמחיים פונקציונליים והוספת ערכים תזונתיים. המוצר הראשון של החברה הינו חלבון אפונה פונקציונלי שמחליף הידרוקולואידים בהם נעשה שימוש בתעשיית המזון ומאפשר יצירת מרקם ועסיסיות בדומה לחלבונים מהחי. הוא מיושם בשלב הראשון בתחליפי בשר, ובהמשך במזונות נוספים כמו תחליפי ביצים, חומרי אפייה ועוד. החברה נמצאת בעיצומו של סבב גיוס נוסף, לאחר שגייסה 5 מיליון דולר עד כה.

חברות פודטק בצפון (צילום: יחסי ציבור)
צילום: יחסי ציבור

"בימים אלה החברה ממשיכה את פעילותה בחיפה. מדובר בימים לא קלים שמלווים בהרבה חששות, אבל לצד זאת, אנחנו מאמינים שהמשך פעילות החברה ושמירה על השגרה הינם חיוניים. אנחנו מתנהלים בזהירות מירבית ומבצעים הערכות מצב יומיומיות במקביל להיערכות עם מתקנים חלופיים במידת הצורך", אומרת מנכ"לית החברה, הדר אקהויז רזמוביץ'.