עם תקציב שיווק התחלתי של 500 דולר בלבד, הצליחה פייסטיוּן (Facetune), אפליקציה ישראלית לעריכת תמונות במובייל, לכבוש בשנה האחרונה את חנות האפליקציות של אפל. עם יותר משתי מיליון הורדות, התברגה האפליקציה בראש רשימת האפליקציות הפופולריות בתשלום ביותר מ–90 מדינות בעולם, והגיעה למקום השני בחנות האפליקציות האמריקאית.
לפני שבועיים זכו מפתחי פייסטיון לכמה דקות של תהילה, לאחר שאנשי פייסבוק הציגו את סיפור ההצלחה של האפליקציה על במת כנס המפתחים השנתי של החברה, שנערך בסן פרנסיסקו. ראשי פייסבוק בחרו להציג את סיפור ההצלחה של פייסטיון, משום שרוב תקציב השיווק של החברה הושקע בפרסום בפלטפורמות הסלולריות של הרשת החברתית.
״זה מדהים שמציגים את האפליקציה שלך רגע אחרי נאום של מרק צוקרברג. אנחנו מאוד נרגשים״, אמר בכנס איתי צידון, 28, אחד המייסדים. ״לפני האירוע הם שלחו צוות לעשות עלינו סרט, והיינו גם בארוחת ערב מיוחדת עם כל בכירי פייסבוק. יצא לנו לדבר שם עם שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול בפייסבוק. היא גם התעניינה באפליקציה ורצתה לשמוע מה בדיוק אנחנו עושים״.
פייסטיון היא האפליקציה הראשונה שמפתחת Lightricks, חברה צעירה שמעסיקה 17 עובדים במשרדיה בירושלים. מייסדיה הם דוקטורנטים למחשבים, שעבודת הדוקטורט שלהם עסקה בתחום עיבוד תמונות דיגיטליות. משם - הדרך לאפליקציה היתה קצרה.
״אין הרבה חברות שעשו מחקר כל כך עמוק בתחום הזה, אבל התחלנו עם אפליקציה פשוטה יחסית. רצינו משהו שימושי שאנשים צריכים״, אומר צידון.
האפליקציה, שמוצעת כיום להורדה בתשלום בגרסאות אייפון ואייפד (במחירים של 3 ו–4 דולרים), ובמהלך החודש תושק גם בגרסת אנדרואיד, מציעה למשתמשים ״לשפר״ בצורה פשוטה וידידותית את התמונות שעל המכשירים הסלולריים. היא מציעה להפוך את העור למושלם, להלבין את השיניים ולהסיר כל פצע או קמט מיותר. בקיצור, לשדרג את הסלפי שלכם - והכל באמצעות משיכות אצבע פשוטות ואינטואיטיביות.
"פייסבוק שומרים אתנו על קשר רצוף"
החיבור בין Lightricks לפייסבוק נוצר לאחר שאנשי הרשת החברתית זיהו את כמות ההורדות החריגה של האפליקציה, שהגיעו בעקבות פרסום ממוקד בפלטפורמת המובייל של הרשת החברתית. ״פייסבוק היו אלה שיצרו אתנו קשר, כשהם ראו את הנתונים החריגים של האפליקציה״, אומר צידון, ״מאז הם שומרים אתנו על קשר רצוף. הם מציגים ניתוח של הקמפיין שלנו באתר שלהם כדוגמה לקמפיין מוצלח, וכיום אנחנו מקבלים גישה גם לכלי פרסום חדשים שלהם שעדיין בבדיקה. הקשר הזה מאוד עוזר לנו״.
את הפעילות השיווקית בפייסבוק הוביל ניר פוצ׳טר, 33, אחד המייסדים, המשמש גם כסמנכ״ל השיווק. ״בהתחלה תקציב השיווק שלנו היה מאוד מוגבל והיינו צריכים להוציא את המיטב מאותם 500 דולר ראשונים. ניסינו כל מיני פלטפורמות, וראינו שפייסבוק נותן לנו את התוצאות הכי טובות. לא סתם יותר מ–50% מהרווח של פייסבוק מגיע כיום מהמובייל, זה פשוט עובד עבור מפתחי אפליקציות״, הוא אומר.
פוצ'טר גם מציג את ההיגיון הפשוט למדי שעומד בבסיס הפעילות השיווקית של החברה בפייסבוק: ״אנחנו משתמשים בפרסומות הסלולריות שמציעות לך ללחוץ ולהוריד את האפליקציה, לכן אנחנו יודעים כמה אנחנו משלמים על כל הורדה. כשהמחיר מגיע לדולר בערך, נשאר לנו מספיק רווח גם אחרי העמלה שאפל לוקחת. כשהגענו למצב הזה, פשוט השקענו חזרה את כל הרווחים בפייסבוק, וככה אנחנו עושים גם כיום״.
מחירי הפרסום בפייסבוק, בדומה לגוגל ולרשתות חברתיות אחריות, מושפעים מאטרקטיביות המודעות ומכמות הלחיצות עליהן. האתגר של המפרסמים, כמו גם של אנשי פייסטיון, הוא לאתר את קהל היעד הרלוונטי ביותר.
"הסוד הוא לעשות כמה שיותר ניסיונות"
״עבדנו הרבה זמן על אופטימיזציה ועשינו המון ניסויים. ניסינו לפרסם לאנשים בגילאים שונים, במקומות שונים ועם תחומי עניין שונים״, אומר פוצ׳טר, ״הסוד הוא לעשות כמה שיותר ניסיונות ולהגיע לתוצאות הכי טובות״. עם זאת, הוא מציין שבסופו של דבר, קהל היעד הצפוי ביותר הוא שהגיב הכי טוב למוצר. לדבריו, ״כשפירסמנו לאנשים שמגדירים את עצמם כחובבי צילום וחברים בכל מיני קבוצות של צלמים בפייסבוק, זה עבד בצורה הכי טובה״.
האפליקציה הפופולרית הפכה את Lightricks לחברה רווחית בתוך זמן קצר, בלי לגייס הון. כעת, בעקבות ההצלחה וההתעניינות הרבה ולקראת המוצרים הבאים שעליהם עובדים בחברה, מתלבטים המייסדים אם להכניס משקיעים. ״כל חברות ההשקעות הגדולות בעמק הסיליקון מדברות אתנו כיום״, אומר צידון, ״אבל תמיד יש את הדילמה אם אתה רוצה להכניס משקיע ולוותר על אחוזים, או להמשיך להתקדם בקצב שלך עם האמצעים הקיימים. זו התלבטות גדולה. עוד לא החלטנו מה לעשות״.
את המוצר הבא שלהם הם לא חושפים בשלב זה, אבל אחרי שהם מצהירים ש״אנחנו רוצים להיות אדובי של המובייל ועובדים על מוצר מאוד גדול שנחשוף בקרוב״, לא קשה להעריך שמדובר באפליקציית מובייל תואמת פוטושופ.
״בקרוב תוכל לעשות במובייל דברים שלא חשבת שתוכל לעשות בהקשר של תמונות ושל גרפיקה. הגודל של המכשיר לא יהווה בעיה״, אומר צידון.
לדבריו, ״בן גוריון אמר שמומחים יש רק למה שהיה. אנחנו מרגישים שיש לנו הזדמנות לזנק ולהיות מומחים בתחום שרק עכשיו מתפתח ותופס תאוצה״.
עוד ב-TheMarker: