במהלך ספטמבר המשטרה זימנה לחקירה שבעה תלמידי תיכון שהואשמו בהפצת תמונות עירום של מורתם באמצעות וואטסאפ. בסיום החקירה, הנערים נדרשו להפקיד את הסמארטפונים שלהם, כדי שאלו יועברו למעבדות במטה הארצי במטרה לבדוק מי מהתלמידים היה מעורב בהפצת התמונות.
"הבטיחו לו שתוך חודש גג נקבל את הטלפון הסלולרי. עברו חודשיים וכלום. הילדים שואלים מה קורה ולמה לא מחזירים להם את הטלפונים אבל במשטרה אומרים שהבדיקה אורכת זמן ארוך ושנמתין בסבלנות", סיפרה אחת האימהות, "אני לא מתכוונת לקנות לילד שלי מכשיר חדש, אבל מצד שני אני לא מבינה מדוע בדיקה פשוטה שיכולה להימשך ימים ספורים - נמשכת חודשים".
קראו גם: החברה הישראלית שהופכת את הסמארטפון לראיה בכל חקירה
פחות מחודש מאז החקירה, פרסמנו ב-NEXTER על מקרה נוסף: העיתונאי דגן ואלד פרסם בפייסבוק פוסט משתלח נגד אחת מחברות הכנסת. בזמן ששהה בברלין, שוטרים הגיעו לבית הוריו של ואלד והחרימו את הלפטופ האישי שלו וכן מצלמות דיגיטליות וציוד מחשוב נוסף.
ואלד, ביקש לדעת מה קורה עם המחשב, ובמשטרה נאמר לו שהוא הועבר לבדיקה של חוקרי היחידה לעבירות מחשב במשטרת מחוז תל אביב. למרות שהודה במעשה והביע צער עליו במשטרה לא מסתפקים בכך והמחשב הוחרם עד להודעה חדשה.
שני הסיפורים הללו הם רק חלק קטן ממגמה גדולה ומטרידה בהרבה. ל-NEXTER נודע שיחידות הסייבר ועבירות המחשב של המשטרה מחזיקה באלפי מחשבים וסמאטרפונים שנלקחו לחקירה על ידי החוקרים בחשד שבוצעו בהם עבירות פליליות. בדיקות פשוטות שהיו אמורות להימשך ימים ספורים - נמשכות חודשים ולעיתים גם מעבר לשנה, דבר שגורם לפגיעה באזרחים שנותרים ללא מחשב וסמארטפון שהם אמצעי תקשורת חיוניים.
"פקק בהחזרת המכשירים"
אז למה המשטרה מתעכבת בבדיקות הטלפונים הסלולריים והמחשבים? לדברי קצין משטרה הסיבה נעוצה במחסור בכוח אדם מקצועי בתחום הסייבר ועבירות המחשב יש עומס על אותן יחידות. העומס הזה גורם ל'פקק' בהחזרת המכשירים גם לכאלה שבדיעבד מתברר שאינם חשודים בעבירות פליליות.
קראו גם: "סירי, איפה כדאי להסתיר גופה?"
"בחלק מהמקרים המחשבים או הסמאטרפונים משמשים מוצג משפטי (ראיות בתיק פלילי, ש"א) אבל אפשר גם להסתפק בצילומי מסך ורישום מספר המחשב והסלולרי, להגיש לבית המשפט ואת המכשירים להחזיר לאזרחים ולא לעכב אותם חודשים ארוכים. במקרים רבים האזרחים מודים בעבירות - ואין צורך להחזיק במכשירים שלהם ללא שום סיבה", טוען קצין משטרה בקיא בתחום.
עו"ד אבי חימי מבכירי עורכי הדין הפליליים בישראל טוען, כי אכן מדובר בתופעה בעייתית מאוד שכן המחשב והסאמרטפון הם חלק בלתי נפרד מחייהם של האזרחים והחרמתם לתקופות ארוכות פוגעות באורח חייהם. "אזרח שנחקר במשטרה לא צריך לסבול מכך שאין לה מספיק שוטרים בעלי ידע טכנולוגי בתחום המחשוב והטלפון הסלולרי", טוען עו"ד חימי, "לפי החוק המשטרה יכולה להחזיק בידיה כל מוצג משפטי עד 180 יום ולפעמים להאריך את זה בעוד 180 יום. אם אזרח הודה בעבירה ניתן להסתפק בהעתקת הפוסט ולא להחזיק את המכשיר חודשים רבים ואותו דבר לגבי טלפון סלולרי".
עו"ד חימי מוסיף כי במצב הנוכחי יש להתקין תקנות חדשות בדיני הראיות כך שיתאימו לשנת 2014 בכל הנוגע להחזקת מחשב או סמארטפון בידי המשטרה.
"ניתן להסתפק בהודאת הנאשם ובהסכמתו לחתום על הצהרה שמדובר במחשב שלו ולהחזיר לו אותו בתום החקירה ולא להחזיק בו תקופה ארוכה", הוסיף עו"ד חימי.
דעו את זכויותכם
אז הנה מדריך מקוצר למי שהמשטרה מבקשת להחרים לו את המחשב או הסמארטפון:
צו חיפוש: וודאו שצו החיפוש שבידי המשטרה רלוונטי לגבי המחשב או הסמארטפון, והכי חשוב - חתום בידי שופט בית משפט ופרטיו כוללים את תעודת הזהות שלכם.
הזמנה לחקירה: חשוד לא חייב להגיע לתחנת משטרה לצורך חקירה מבלי שקיבל לידיו הזמנה מודפסת או בכתב יד של קצין משטרה שמיועדת לו, ועל גביה מופיעים בדיוק פרטיו האישיים.
הסכמה כהודאה: אם הסכמתם להודות במעשה, ניתן לבקש מהחוקר לרשום שאתם מוכנים לוותר על הסמארטפון או המחשב כמוצג - ולבקש להשאיר אותו אצלכם, אחרי הכל, כבר הודתם במעשה. בהמשך תתבקשו לחתום על הצהרה ולקוות שהחוקר יגדיל ראש ויסכים.
בקשה להחזרת המחשב או הסמארטפון: ניתן להגיש בקשה לשופט תורן בכל בית משפט מומלץ בסיוע עו"ד להחזרת 'תפוס' ולנמק מדוע הוא נחוץ לך.
מדוברות משטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל חוקרת במטרה להגיע לחקר האמת ולהביא את מבצעי העבירות מאחורי סורג ובריח למען ביטחון הציבור. בתוך כך המשטרה תוספת מחשבים כראייה בתיק החקירה המוצגת בהליך השיפוטי ואיננה מחרימה כפי שנטען.
"משטרת ישראל משיבה את התפוס לבעליו בהקדם הניתן, לרבות במקרים בהם ניתן להסתפק בהעתקת המחשב ובמקרים בהם קיים חשד לקיומו של חומר בעל אופי מיני העולה לכדי עבירה נדרש צו שיפוטי למחיקת החומרים הללו בטרם החזרת התפוס לבעליו".