בישראל אמנם חוגגים את חילוץ ארבעת החטופים החיים מרצועת עזה, אך הרשתות החברתיות החלו להתמלא במקביל בתמונות מהרס שהסבה פעילות צה"ל במחנה הפליטים נוסיראת. לצד התמונות האמיתיות הופצו גם תמונות מפוברקות שנוצרו בסיוע כלי בינה מלאכותית (AI), ומוצגות כאילו מדובר בתמונות אמיתיות לכל דבר.
תמונה שזכתה לתפוצה רחבה ברשת X (לשעבר טוויטר) מציגה במרכז ההריסות חבורה של ילדים עם עגלת אבטיחים, תוך שהם מנסים למנוע מהתכולה שלה להישפך לרצפה. התמונה זכתה לתהודה רבה, ככל הנראה בשל השימוש באבטיחים, שמזוהים במערב עם המאבק הפלסטיני הודות לדמיון שלהם לצבעי דגל אש"ף.
אלא שכבר במבט חטוף קל לראות שמשהו בתמונה לא הגיוני, ומעלה חשד לשימוש בבינה מלאכותית. האנטומיה של הילדים תמוהה, הזרועות שלהם ארוכות בצורה מטרידה וגם האצבעות שלהם בעייתיות, כפי שציין חשבון המזוהה כמופעל בידי אנליסט OSINT (מודיעין גלוי) ישראלי. בכלל, אצבעות ידיים הן מקום שבו מנועי ייצור תמונות מתקשים לחקות את המציאות.
התמונה הופצה בין היתר בחשבון של Motasem A Dalloul, המזדהה כעיתונאי ומשמש ככתב ברצועת עזה של אתר החדשות הפרו-פלסטיני middleeastmonitor.com. רק לאחר מספר רב של תגובות שהעירו לו כי מדובר בתמונה מזויפת הסיר אותה העיתונאי מהחשבון שלו, לאחר שהציג אותה שם במשך שעות ארוכות.
This image is not from the al Nusairat refugee camp - It is an AI image.
— Tal Hagin (@talhagin) June 8, 2024
Main way to tell is the arms and lack of fingers (AI isn't good at forming them). https://t.co/HoXC34OBpV pic.twitter.com/RdnfGJ1WUi
זו לא הפעם הראשונה שבה מופצות ברשתות החברתיות תמונות שמתיימרות להציג את המציאות ברצועת עזה, אך בפועל נוצרו בעזרת מנועי בינה מלאכותית. בחודש שעבר זכתה לפופולריות תמונה שנוצרה בעזרת מנוע AI באופן שייצר את הסיסמה "כל העיניים על רפיח", ממה שהתיימר להיות אוהלי פליטים או ציוד סיוע. התמונה הפכה לוויראלית ביותר בתולדות אינסטגרם וסייעה להעלות דיון ציבורי על מבצע צה"ל בעיר - תוך שהיא מעוררת דיון באינטרנט על השימוש בתמונות שנוצרו ב-AI להעברת מסרים פוליטיים שמעוותים את המציאות.