פולמוסי הפייסבוק הקולניים בין גולשים ימנים לשמאלנים הם כנראה אחד מהסמלים שייקשרו לעד בשמו של מבצע צוק איתן. הטונים הבלתי סובלניים אליהם הגיעו השוליים הקיצוניים מכאן ומכאן בשבועות האחרונים גרמו לרבים לתהות - בסטטוסים בפייסבוק, כמובן - האם לא צריך להתחיל לחשוב על מו"מ בין ימין ושמאל בישראל לפני שמתיישבים שוב לדון עם הפלסטינים.
בניסיון ליצור במה חדשה לדיונים, שאולי תגרום לאנשים לצאת קצת מהמסגרות המוכרות שלהם בוויכוחים הפוליטיים האינסופיים, הקימו אייל גבע, סטודנט לקולנוע באוניברסיטת ת"א, ואסף גבע, סטודנט למחשבים ואנימציה באוניברסיטה העברית ומכללת בצלאל בבירה, את שירות "מישהו לריב איתו" - אתר צ'ט בו יכולים ימנים ושמאלנים להתווכח באנונימיות.
"יצא לי לריב עם מישהוא בפייסבוק לפני שבוע וזה העלה לי את הרעיון. התקשרתי לאסף והחלטנו לעשות את זה, ממש בהשפעה ישירה מהחדשות", אומר אייל בראיון טלפוני ל-NEXTER. "אני מניח שכולם נחשפים למה שקורה בפייסבוק - לאווירה המאוד מתלהמת. רצינו לתעל את זה למקום מעט שונה, אז פתחנו את האתר, שמבוסס על צ'ט-רולט, רק שבמקום לשדך לך זר לדבר איתו הוא משדך לך מישהוא לריב איתו".
לאחר שבוע בו חקר אסף כיצד להסתמך על לימודיו ולבנות את האתר, אתמול הוא סיים לתכנת אותו. "עלינו לפני שעה והתגובות מטורפות הרבה יותר ממה שציפינו", אומר אייל, שמספר שבזמן שיחתנו (שתיים וחצי אחר הצהריים, כשעתיים לאחר העלייה לאוויר), "יש עכשיו 120 שיחות במקביל, והמספרים הולכים וגדלים".
כאמור, הרעיון של האתר דומה לצ'ט-רולט, שנבנה על ידי צעיר רוסי וכבש את הרשת ב-2009 ו-2010. באתר שבנה אנדריי טרנובסקי יכלו הגולשים לצ'וטט עם זרים שנבחרו באקראי, בטקסט ובווידאו, ולעבור לגולש אחר בכל רגע שייבחרו. רק שכאן, התקשורת מתנהלת בצ'ט טקסטואלי בלבד בין שני זרים שבחרו נטיות פוליטיות הפוכות.
"הרעיון היה לפתוח פלטפורמה חדשה לעשות את זה, כי בפייסבוק הדיון היה מאוד שטחי - קללות וכו'. האתר נותן לגולשים לעשות את זה בשקט, אחד על אחד", אומר אייל. "מעניין אותי אם אנשים יקחו את זה לכיוון העמקת הפער או גישור עליו. אני אשמח אם אנשים יכתבו שטויות שהם לא מאמינים בהן ואם הם ילמדו משהוא חדש. בשנייה שימני יכתוב כשמאלני או להיפך, אני חושב שהם ילמדו הכי הרבה. זה יתן להם פרספקטיבה שונה לגמרי וזה הפיצ'ר הכי מעניין".
לשאלה אם יש לו כיוון מועדף לאתר הוא עונה: "אני מעדיף טראפיק גבוה", וכשהוא נשאל מדוע הוא מסביר: "זה לא בשביל הכסף. אנחו לא חברה ובאתר אין פרסומות. רק אם יהיו כל כך הרבה אנשים שנצטרך לשלם לשרת גדול אולי נשים פרסומת כדי לכסות עלויות, אבל לא באנו לעשות אקזיט. זה לגמרי בשביל הקטע".
אתה באמת מאמין שאנשים שבפייסבוק לא מסוגלים לנהל דיון תרבותי ששומר על הכבוד העצמי שלהם יעשו את זה דווקא כאשר הם אנונימיים לחלוטין ואין להם מה להפסיד? "אני חושב שכשאנשים לא (כותבים) בשם האמתי שלהם הם יהיו מוכנים פחות להתחייב למה שהם אומרים. לא בטוח שהם יהיו תרבותיים יותר, אבל אולי בגלל שזה מבוסס על צ'ט, גם אדם שמקלל, עובר לבא, מקלל, עובר לבא וחוזר חלילה, בסופו של דבר יתחיל לדבר. כי אם אתה לא מקשיב ולא יודע מה לענות אתה תאבד עניין מהר מאוד". הוא מדגיש כי בעיקרון, תקנון האתר אוסר לקלל, אך מודה כי מדובר בכלל שנועד שיפרו אותו ומסכם: "נחמד ליהנות מחופש הביטוי כל עוד אפשר".