ההונאה בקבוצות בוואטסאפ חזרה בימים האחרונים, והצליחה להפיל ישראלים רבים בפח. מדובר באותו דפוס הונאה בדיוק כפי שאירע לפני חודשיים, כאשר לאחר הפרסום ב-mako אף נעצר חשוד על ידי המשטרה.
איך זה עובד? העוקץ מצליח להשתלט על חשבון וואטסאפ של הקורבן באמצעות השגה ממנו במרמה של קוד בן 6 ספרות, ולאחר מכן הוא מתחיל לפרסם בשמו הודעות בקבוצות שלו. בקבוצות הוא מבקש עזרה, תמימה כביכול: "בוקר טוב למי יש בנק פועלים או לאומי דיסנקוט ויכול לעשות לי טובה קטנה" (הטעות במקור). כשהעוקץ עובר לפרטי עם אנשים שרוצים לעזור כביכול לחברם או חברתם, הוא מבקש מהם שיוציאו לו קוד מאפליקציית הבנק שלהם שמאפשר משיכה ללא כרטיס, ומוציא כך 2,000 שקל. את הכסף הוא מבטיח להחזיר בביט – מה שכמובן לא יקרה לעולם.
במקביל, לאחר שהשתלט העוקץ על חשבון וואטסאפ של קורבן, הוא יכול באמצעותו לפרוץ גם לעוד חשבונות וואטסאפ של חברים שלו דרך בקשת הקוד מהם (האנשים חושבים שהם נותנים את הקוד למישהו שהם מכירים), ואז להיכנס לקבוצות שלהם ולעקוץ את חבריהם. כך בעצם ההונאה מתפשטת.
באופן זה ללילך (שם בדוי) פרצו לוואטסאפ, החלו לדבר עם חבריה בקבוצות שלה ולאחר מכן גם בפרטי בשמה, והצליחו לגנוב מהם כספים ולחלקם גם לפרוץ לוואטסאפ. "אני חושבת שמדובר בישראלים, לפי כל הדקויות. הם עבדו עליי, ודרכי עבדו על עוד חברה", אומרת לילך ל-mako.
היא מספרת את השתלשלות העניינים: "פרסמתי ביום שישי חדר ילדים למסירה כדי לתרום למפונים בעוטף. העליתי פוסט בקבוצה בפייסבוק – 'תרומות למפוני העוטף', ושמתי את הטלפון שלי. קיבלתי הודעת וואטסאפ כביכול ממלכה גלברט, מטפלת בחרדות וטראומות לילדים והורים, מישהי מאוד מוכרת בתחום שלה. יש לה קהילות בפייסבוק, בוואטסאפ, קהילות נשים ואימהות. היא שלחה לי הודעה, 'היי ממי, מה נשמע? פתחתי קבוצה רק למפוני העוטף, ככה תדעי שזה מגיע לידיים הנכונות'. ראיתי מולי בוואטסאפ את התמונה שלה ואת פרטי העסק, עם שעות פעילות. וואטסאפ עסקי, נראה מאוד אמיתי".
כאן חשוב לציין שזאת לא הייתה מלכה גלברט – מישהו התחזה אליה, השתמש בתמונה שלה והחל לעקוץ בשמה אנשים.
בשלב הזה המתחזה לגלברט כתבה ללילך שהיא שלחה לה "קוד הצטרפות" לקבוצת הפייסבוק למפונים, וביקשה שתעביר לה אותו. מדובר היה למעשה בקוד שאפשר למתחזה להשתלט על חשבון הוואטסאפ של לילך.
"היא שלחה לי קוד, זה היה יום שבת בבוקר, וזה עבר אותי, לא יודעת איך", אומרת לילך. "בדיוק לשנייה לקחו לי את הוואטסאפ. אחר כך שלחו לי אימות דו שלבי, עשיתי אותו, אבל כבר הצליחו להיכנס לי לקבוצות – הם לא יכולים לראות את ההתכתבויות, אבל יש להם את כל אנשי הקשר שלי".
לאחר שהמתחזה השיג גישה לחשבון הוואטסאפ של הקורבן, הוא יכול לשנות את המספר שבו הוא משתמש באותו החשבון למספר אחר. המשמעות: השם והתמונה של אותו משתמש בוואטסאפ יישארו, רק מספר הטלפון ישתנה. אנשי הקשר שלו לא אמורים להרגיש בהבדל.
"מיד אחר כך, המתחזה נכנס לכל הקבוצות שלי, כתב בשמי שאני בבנק מזרחי טפחות, ושאין לי אפשרות למשוך כסף בקוד ללא כרטיס. הם פנו לאנשים גם בפרטי. המתחזה כתב שאני צריכה 2,000 שקל, ואנשים שאני מכירה שלחו לי כביכול 2,000 שקל – ונעקצו", אומרת לילך.
במקביל, היא פנתה למלכה גלברט האמיתית, סיפרה לה מה קרה, והבינה שהתחזו אליה. לילך הגישה תלונה במשטרה, אך לא קיבלה מענה עדיין.
"הם שלחו הודעות למאות אנשים, אם לא אלפים, בשמי. לחברות שלי מהיסודי. אני בת 42. אנשים שאלו אותי, 'מה את צריכה עזרה'?. אנשים רצו לעזור, כי הם חשבו שזאת אני", אומרת לילך.
בין היתר, המתחזה בשם לילך פנתה לחברה שלה, נועה (שם בדוי), וביקשה ממנה עזרה עם קוד. "חשבתי שלילך מבקשת קוד, אז נתתי לה", היא אומרת ל-mako.
לאחר שנועה נתנה את הקוד, פרצו לה לחשבון הוואטסאפ, שינו את מספר הטלפון שמשויך אליו, והחלו לכתוב בשמה בקבוצות. היא מיד מיהרה להזהיר את האנשים. "למזלי, בן הזוג שלי מתכנת, אז הורדתי מחדש את וואטסאפ והתקנתי אימות דו שלבי. אבל כבר הייתה למתחזה גישה לחשבון שלי, עם מספר אחר פשוט", היא אומרת.
"יש לי המון קבוצות. היא התחילה לפנות בשמי ולהגיד שהיא צריכה קוד למשיכה ללא כרטיס. דוד שלי ואשתו חשבו שאני במצוקה ושלא נעים לי לבקש, ונתנו לה 2,000 שקל, ומהם זה גם התגלגל. פנו בשמי למורים, תלמידים, רופאים, מוסכניקים, אפילו אקסים. חברות של הבת שלי".
נועה יודעת על מקרה אחד שבו מישהו מאנשי הקשר שלה נתן את הקוד שלו, ודודים שלה נתנו כאמור כסף. גם היא וגם דוד שלה התלוננו במשטרה.
גלברט, שהשתמשו כאמור בשמה ובתמונתה כדי לעקוץ אנשים, והצליחו במקרה של לילך, מספרת ל-mako את הצד שלה: "אני לא חושבת שפרצו לי לוואטסאפ, כי לא נתתי שום קוד. אבל כן משתמשים בשמי ובתמונתי. אני מנהלת קהילת מאמלכה בפייסבוק, ויש לנו קבוצת וואטסאפ של הקהילה. פנתה אליי מישהי, וכתבה 'מה קורה חיים שלי'. הסתכלתי לראות אם יש לנו קבוצות משותפות. ראיתי את התמונה שלה ולא זיהיתי. הייתה לנו עוד קבוצה משותפת, ממקום העבודה קודם שלי, היא כתבה לי שהיא צריכה טובה ענקית, ואמרה שטיפלתי לה פעם בילד. אמרתי לה, 'אוקיי', אבל נשמע לי הזוי, כי אין מצב שאני לא מזהה לקוחה שלי. אחר כך היא ביקשה קוד, לא נתתי לה, ובסוף חסמתי אותה".
מיד בסוף השיחה, נדהמה גלברט לגלות כי אותה אישה שדיברה איתה, החליפה את התמונה שהייתה לה לתמונה שלה (של גלברט), וכן העתיקה בדיוק את הפרטים שהיו כתובים אצלה בוואטסאפ העסקי. "היא נכנסה לקבוצות שלי, והתחילה לשלוח הודעות לכולן בשמי", אומרת גלברט. "איך שראיתי שהיא שינתה, ישר שלחתי הקלטה לבנות מהקבוצה, והזהרתי: 'יש מישהי עם השם שלי, בבקשה אל תתנו לה שום קוד'. שלחו לי צילומי מסך, שהיא כותבת לאנשים, 'מה קורה חיים שלי', הזהרתי את כולן. למזלן הן לא האמינו, כי הן יודעות איך אני מתבטאת. את לילך אני לא מכירה, היא סיפרה לי מה שקרה".
הפרטים ממלכה גלברט הועתקו - מספר הטלפון שונה.
גלברט הגישה תלונה במשטרה על הונאה והתחזות. "בניתי את השם שלי כל כך מזמן, לא בא לי שהיא תהרוס אותו. אני מרגישה שהידיים שלי כבולות", היא אומרת.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "באשר לתיק של נועה (שם בדוי), עם קבלת התלונה לפני ימים אחדים נפתחה חקירה במטרה להגיע לחקר האמת. באשר לתיק של לילך (שם בדוי), לאחר בחינת כלל הממצאים, שבוצעו ע"פ החשד מחו"ל, לא ניתן להגיע לאיתור החשוד. ככל שיתקבל מידע נוסף, נוסיף ונחקור.
אנו פונים לציבור ומבקשים לגלות עירנות ולנקוט משנה זהירות מהעברת כספים או פרטים רגישים אחרים ברשתות בכדי להימנע ממקרים מעין אלו בעתיד".
מה אפשר לעשות כדי להימנע מעוקץ הקבוצות בוואטסאפ?
- אל תתנו אף פעם קוד ששולחים אליכם, גם אם מישהו שאתם מכירים כביכול מבקש. זה בדרך כלל קוד שחברת האשראי או וואטסאפ שולחים אליכם כדי לאמת את זהותכם.
- אם מישהו שאתם מכירים מבקש מכם טובה כספית - הרימו אליו טלפון, ותבדקו אם זה באמת הוא ומה קרה. אל תעבירו על סמך הודעות בלבד.
- שימו לב בקבוצות שלכם - אם לאחד מחברי הקבוצה, פתאום השתנה המספר - יכול להיות שמדובר בפריצה לוואטסאפ שלו.
- עשו אימות דו שלבי לוואטסאפ שלכם.