לא מעט סטארטאפים רותמים את הטכנולוגיה כדי לייעל תהליכי אבחון וטיפול רפואיים, בין היתר באמצעות בינה מלאכותית. זה בדיוק מה שמנסה לעשות הסטארטאפ פרדיקטה מד (Predicta Med), פלטפורמה ראשונה מסוגה שמאפשרת זיהוי מוקדם והתאמת טיפול למחלות אוטואימוניות. מדובר בהמצאה ישראלית שמגיעה ממקום אישי עם סיפור מרגש מאחוריה, ושזכתה לאחרונה בתמיכה משמעותית מחברת ההשקעות אריאלי קפיטל ומבית החולים שערי צדק.
"הבנתי שיש פה לא רק סיפור אישי שלי, אלא צורך אמיתי"
המייסדת והמנכ"לית של פרדיקטה מד היא שלומית שטיינברג קוך, מהנדסת ביו-רפואית ובעלת תואר במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. את הסטארטאפ הראשון שלה הקימה מיד אחרי הלימודים: "הוא היה מבוסס על אלגוריתם שפיתחתי", היא נזכרת, "הרעיון היה לאבחן מלנומה (סרטן העור) מהבית בעזרת מכשיר שסורק את הנגעים בעור. קצת הקדמנו את השוק, עולם האבחון מהבית וה-AI לא היה מפותח מספיק אז. עזבתי את הסטארטאפ ועברתי לחברה אחרת, מזור רובוטיקס, שבה נשארתי שש שנים עד האקזיט".
במזור רובוטיקס שלומית מילאה תפקידים מובילים במחקר ופיתוח, בניהול מוצר וביחידת החדשנות, והובילה פיתוח מוצרים רפואיים משלב הרעיון ועד להשקה המסחרית. שם היא גם הכירה את נדב שהם, בנו של השותף, פרופסור משה שהם. נדב עבד בחברה כמהנדס מכניקה והשניים הפכו לחברים טובים - עד שטרגדיה קטעה את חברותם. "בערב חג הסוכות לפני 11 שנים נכנסתי לאתר חדשות וראיתי ידיעה על שלושה ישראלים שנעדרים בנפאל. כמה שעות לאחר מכן, גיליתי שנדב נהרג שם במפולת שלגים". האובדן הטרגי של חברה השפיע עליה עמוקות - וגם על המשך דרכה.
תוך כדי לימודים לתואר שני ביזמות, טכנולוגיה וחדשנות באוניברסיטת תל אביב, השתתפה שטיינברג קוך בתחרות שאתגרה לפתח אלגוריתם לזיהוי צליאק. "החלטתי להשתתף כי נדב היה צליאקי, זה משך אותי לנסות את האתגר", היא מספרת. היא עמדה בו בהצלחה: הקבוצה שלה הגיעה למקום הראשון בתחרות, ושלומית החליטה לבדוק אם יש פה מספיק בשר כדי להקים סטארטאפ שלם.
"צליאק היא מחלה אוטואימונית, תחום שיש בו בעיה גדולה של אבחון", היא מסבירה. "לוקח המון שנים לאבחן את המחלה, ובינתיים המצב של המטופלים מידרדר. בארה"ב מוציאים יותר מ-100 מיליארד דולר בשנה על מחלות אוטואימוניות. הבנתי שיש פה לא רק סיפור אישי שלי אלא גם צורך אמיתי, והחלטתי לנסות להקים סטארטאפ בנושא".
בפגישה מקרית עם משה שהם, סיפרה לו שלומית על הרעיון - ו-10 דקות לאחר מכן הוא כבר החליט להשקיע בו ולהצטרף כמלווה. הסטארטאפ הוקם ב-2020, והיום הוא משתף פעולה עם גופים כמו מכון המחקר של קופת החולים מכבי ובתי חולים בארצות הברית כמו Cedars Sinai, Mayo Clinic ו-Stanford. החברה, בהובלת שטיינברג קוך והשותף המייסד בני גץ (המשמש גם בסמנכ"ל טכנולוגיה, CTO) גייסה מעל 4.5 מיליון דולר בסיבוב הקודם, וכעת נמצאת לקראת סגירת סבב גיוס Seed הכולל משקיעים אסטרטגיים כמו בית החולים Cedars Sinai, Mayo Clinic, קרנות מובילות בתחומן, ומענקים מגוגל ורשות החדשנות.
המחלות האוטואימוניות השונות תוקפות ביחד כ- 5%-10% מן האוכלוסייה על פי הערכות, ובמרבית המקרים נשים סובלות ממחלות אלה יותר מגברים. לאור הנתונים הללו, החשיבות של פרדיקטה מד גוברת. "פיתחנו מערכת מבוססת בינה מלאכותית שמתחברת לתיק הרפואי של המטופל ומעלה חשד לקיומה של מחלה אוטואימונית לא מאובחנת כמו קוליטיס, קרוהן או צליאק. אם עולה החשד, אנחנו מנחים את הרופא מה לעשות מבחינת המשך הטיפול ולאילו בדיקות לשלוח את הפציינט בהתחשב בהיסטוריה הרפואית שלו. תהליך שאורך בדרך כלל יותר מארבע שנים ומערב לפחות ארבעה רופאים שונים, יכול להתקצר באופן משמעותי".
"הפוטנציאל - לשנות או להציל חיים"
פרדיקטה מד לוקחת חלק בתוכנית חדשנות ראשונה מסוגה לסטארטאפים של חברת ההשקעות אריאלי קפיטל בשיתוף המרכז הרפואי שערי צדק. התוכנית נקראת Shaar Medtech Scale Up, ומאפשרת לסטארטאפים בתהליכי גיוס וולידציה מעטפת בדמות גישה למערכות הרפואיות ולדאטה של המרכז הרפואי שערי צדק, לצד ליווי עסקי וגישה להשקעות באריאלי קפיטל. זוהי בעצם דרך לתמוך בסטארטאפים ישראליים בתחום הרפואה כך שיוכלו לשגשג ולשפר את חייהם של מטופלים בארץ ובעולם.
"לדעתי לא נכון לקרוא לתוכנית אקסלרטור, זו יותר תוכנית תמיכה לחברות שכבר יש להן מוצר משמעותי ושרוצות לעלות לשלב הבא", אומרת שטיינברג קוך. "הושקעו בה משאבים מטורפים. במשך ארבעה ימים הפגישו אותנו עם עשרות אנשים, וכך הבנתי את החוזק של אריאלי, את הקשרים שלהם ואת הרצון שלהם לעזור. יש לי היום פגישות פולואפ עם אנשים שפגשתי בתוכנית, והיא נתנה לי המון ערך מוסף".
לצד Predicta Med, משתתפים בתוכנית סטארטאפים מבטיחים נוספים בתחום הרפואי:
LuSeed Vascular: שתל זעיר-פולשני חדשני לטיפול במפרצות, המהווה פתרון ראשון מסוגו עבור תת-סוג של הפתולוגיה המהווה כשליש מהמקרים ושאין לו בנמצא טיפול יעיל ובטוח, וזאת תוך שמירה על נוחות שימוש, בטיחות ויעילות הפרוצדורה. המייסדים ניצן ואמיר, מהנדסי ביו-רפואה בהכשרתם, החלו את דרכם היזמית לאחר קיום סדרת ראיונות עם רופאים, ממנה עלה צורך בולט: למצוא טיפול מספק למפרצות במוח, בדגש על שוק של 30% ללא פתרון ראוי. הם פיתחו אבטיפוס מוצר, גייסו מימון ראשוני, זכו במענק וצירפו לשורותיהם מומחים עולמיים מהתחום. החברה החלה לאחרונה בשלב הקליני עם תוצאות מבטיחות ביותר, כולל ריפוי המפרצת לטווח הארוך, וממשיכה לניסויים באירופה ובארה"ב.
Panacea-ml: סטארט-אפ החוזה תוצאות של ניסויים קליניים באמצעות בינה מלאכותית, במטרה לקבל החלטות בצורה טובה יותר ולהפחית סיכוני פיתוח קליני. הטכנולוגיה של החברה אינה תלויה במחלה והיא מספקת דיוק גבוה גם עבור מדגמים קטנים, מה שמתאים לניסויים במחלות נדירות ולשלבי הפיתוח הקליני הראשוניים, בהם יש רק מעט חולים בניסוי. החברה גייסה מיליון דולר מרשות החדשנות וסנארה ונצ‘ארס, וכבר יש לה מספר לקוחות עבורם הודגם שיפור יכולת ההתמדה בניסוי בשיעור של 60% והפחתת גודל המדגם ב-30% ללא אובדן עוצמה סטטיסטית.
Snipe Medical: חברה המפתחת מערכת ברונכוסקופית לטיפול בגידולים סרטניים בריאות. המערכת משלבת את היתרונות של שיטת אבלציה לא-תרמית (אלקטרופורציה בלתי הפיכה) עם מבנה קתטר חדשני, לאופטימיזציית יעילות הטיפול. החברה גייסה מעל 3.5 מיליון דולר, הציגה תוצאות מוצלחות במודל גידול בבעלי חיים, וכעת מתמקדת בניסוי הקליני הראשון בבני אדם אשר צפוי להתחיל בשנה הקרובה.
TechnoPulm: המוצר שלה STS מאפשר איבחון וניטור חולים במחלות נשימות כרוניות בקליניקת הרופא, ללא צורך בהפניה למעבדת בדיקת תיפקודי-ריאות באמצעות טופס-17 לבתי החולים. החברה מציגה כלי אבחון פורץ דרך לבדיקות תפקודי ריאה - גודלו כגודל כף יד, והוא מאגד ומחליף 5 מכשירים שונים, גדולים ויקרים שמצריכים צוות רפואי מיומן לתפעולם. זהו המכשיר היחיד בעולם שעם חיבורו לפלטפורמת רפואה מרחוק יאפשר איבחון מיידי מכל מקום בזמן אמת. בימים אלו החברה מריצה פיילוט קליני בקהילה בשיתוף עם קופת חולים מובילה בישראל תחת מעטפת מלווה של משרד הבריאות, וצפויה לקבל את אישור ה-FDA ביולי הקרוב.
"כל אחד מהסטארטאפים שהגיעו לתוכנית מייצג חדשנות פורצת דרך בתחומו. הפוטנציאל הטמון בכל אחד מהם, הוא היכולת לשנות או להציל את חייהם של אנשים מסביב לעולם, והכל בזכות פריצות הדרך בתחומי הטכנולוגיה והחדשנות הטכנולוגית והרפואית שאנחנו עדים לה היום", מסר אור חביב, שותף וראש תחום החדשנות בחברת אריאלי קפיטל.
רננה אופן, מנכ"לית מדעית שערי צדק, הוסיפה: "המטרה שלנו היא לעזור ליזמים וסטרטאפים באמצעות הנגשת משאבים לפיתוח הטכנולוגיות, כמו נתונים רפואיים, דגימות, מחקרי פיילוט, ניסויים קליניים וליווי רפואי. אנחנו שמחים על ההזדמנות לקדם סטרטאפים מובילים ופורצי דרך ברפואה חכמה במטרה לסייע למטופלים ולשפר את פני הרפואה".
"אנחנו מחויבים להביא לירושלים הזדמנויות, משאבים ושיתופי פעולה חיוניים, ולסייע לחברות הסטארטאפ המדהימות האלה בדרכן לצמיחה והתרחבות", סיכמה נורית קנטרוביץ', סמנכ"לית שותפויות אסטרטגיות באריאלי קפיטל. "זהו רק צעד ראשון בתהליך בו אנו תומכים בקבוצה המצוינת הזו כדי לקדם את תחום הבריאות ולהשפיע על חיי אנשים רבים".