מאז שנפתח משרד ההסברה בראשות השרה גלית דיסטל אטבריאן, הוא ספג ביקורות ברשת. בתחילה זה היה סביב העובדה שהיא הבטיחה להקים פורטל הסברה, מושג הזכור לנו משנות ה-2000, שאף זכה לפרודיה של גולש אנונימי. בהמשך נודע כי היא פיטרה את מנכ"לית המשרד, ד"ר גלי סמבירא, בשל "חוסר שביעות רצון מביצועיה", 4 חודשים לאחר שמונתה. לאחר מכן, עלה שמו של גדי מרגלית כמחליף, אך מינויו לא יצא לפועל. על פי אתר משרד ההסברה, סמבירא עדיין משמשת כמנכ"לית.
אתמול, על רקע המלחמה שבה פתח חמאס נגד ישראל, פרסמה דיסטל אטבריאן בטוויטר: "חמ"ל החירום של משרד ההסברה נפתח הבוקר, על מנת להפיץ תכני הסברה ישראלים ברחבי העולם. את החמ"ל מנהלים אנשי הקריאייטיב איל שחר ונווה פנחס. משפיעני רשת מהארץ ומהעולם מוזמנים להתקשר לטלפונים שלהם".
חמ״ל החירום של משרד ההסברה נפתח הבוקר, על מנת להפיץ תכני הסברה ישראלים ברחבי העולם.
— Galit Distel Atbaryan - גלית דיסטל אטבריאן (@GalitDistel) October 7, 2023
את החמ״ל מנהלים אנשי הקריאייטיב איל שחר ונווה פנחס.
משפיעני רשת מהארץ ומהעולם מוזמנים להתקשר לטלפונים הבאים:
איל - 0529450956
נווה- 0502236650
בין התגובות היו רבים שתהו כיצד רשימה כזאת של משפיענים לא נמצאת כבר מוכנה בידי המשרד, וכיצד היא מפרסמת את מספרי הטלפון האישיים של העובדים איתה בכזאת תפוצה רחבה.
עצות לצהל לא אתן, אבל בתקשורת והסברה אני מבין. המשרד הזה צריך להיסגר עכשיו. השרה מפרסמת 2 מספרי סלולאר פרטיים וקוראת למשפיענים ליצור קשר! עד היום לא עשו מינימום של ליצור רשימת משפיענים בשלוף? לא העיפו סרטונים ונק׳ דיבור לאלפי מובילי קהל ברשתות? שיחות תדרוך? תתקשרו לאיל זו הבשורה? https://t.co/qMAfto351V
שרת ההסברה בקריסה טוטלית מבקשת ממשפיענים ליצור קשר טלפוני. לפחות היה לך איזה דף קשר https://t.co/KoDLTxVlVO
You had one JOB
ועדיין העבירו אותה למשרד יחצ
בושה https://t.co/xLWaQwgJYW
בנוסף, הכתב אטילה שומפלבי פרסם וואטסאפ שהועבר ובו נכתב: "מחפשים במיידי מגישים דוברי אנגלית עבור סרטונים של משרד ההסברה. נא לפנות ללילך או אייל שחר", וכתב: "ככה נראית שכונה".
ככה נראית שכונה pic.twitter.com/or14tOUw52
בעמוד ה-X (טוויטר לשעבר) של משרד ההסברה באנגלית יש רק 1,355 עוקבים והציוצים שלו זוכים לתפוצה מצומצמת, לפעמים רק מאות ואלפי חשיפות. לשם השוואה, הסרטון שהעלה ראש הממשלה בנימין נתניהו בטוויטר, "אנחנו במלחמה", זכה ל-6.4 מיליון חשיפות.
על פי דיווחים, בישיבה הממשלה אתמול דיסטל אטבריאן פנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו בישיבת הממשלה וביקשה כי יוקצה לה איש קשר לענייני צנזורה. "אדוני ראש הממשלה, אני רוצה לעשות הסברה, אני לא יודעת מה מותר לי להכניס בסרטונים מבחינת צנזורה. אני צריכה שתקצו לי איש קשר", אמרה.
בנוסף, שיתפה שרת ההסברה מספר סרטונים בשפות שונות שנוצרו על ידי Act News, חברת טכנולוגיה שהקימו מירי מיכאלי ומשה קלוגהפט שמספקת פתרונות טכנולוגיים ב-AI לחברות חדשות. השניים יצרו סרטונים תחת הכותרת "ישראל תחת מתקפה" באמצעות בינה מלאכותית. הסרטים עברו תרגום, עריכה ודיבוב אוטומטי, ומיועדים להפצה באנגלית, ספרדית, איטלקית, גרמנית, רוסית, ערבית וצרפתית.
Share in Italian.@ACTNewslive @MiriMichaeli pic.twitter.com/VNiYtBzBLE
"התגייסנו, זה היה רעיון שלנו, אף אחד לא ביקש מאיתנו, עשינו סרטונים במלא שפות שאנחנו מנסים להפיץ בעולם. אין לנו מימון לזה או שותפים לזה, זה רק אנחנו והמערכת שלנו. השרה ראתה את זה ושיתפה", אומרת מיכאלי ל-mako.
Share in Arabic.@ACTNewslive @MiriMichaeli pic.twitter.com/Q3wbETs0Xc
עוד מוסיפים יוזמי הפרויקט: "העולם נחשף לזוועות, אבל התיווך הוא בדרך כלל לוקה בחסר, יש מכונות תעמולה חזקות מולנו. אורך הנשימה של צה"ל מותנה גם בתמיכת העולם, ולכן אנחנו קוראים לכל מי שיכול לשתף בכל שפה להעביר את המסר. אם לא נסביר את עצמנו, אף אחד לא יעשה זאת".
והם כמובן לא לבד. על רקע החולשה של משרד ההסברה, לישראל יש מזל שיש הרבה יוצרי תוכן וסלבס שהחליטו לקחת על עצמם את האחריות ולהגיע לכמה שיותר משתמשים בעולם, בזמן שהם מתווכים את המציאות הנוראית בה אנו נמצאים.
בין הישראלים המפורסמים שהעלו פוסטים לרשתות ניתן למצוא את גל גדות, אולי הישראלית המוכרת בעולם עם מעל 100 מיליון עוקבים, שכתבה: "הלב שלי כואב. מתפללת עבור כל הסובלים" והוסיפה את מספרי הנרצחים והפצועים בישראל, ואת נועה קירל, שכתבה באנגלית ל-1.8 מיליון עוקביה לצד התמונה: "I stand with Israel".
גם שחקניות כמו יעל גרובלס, שמשחקת מחוץ לישראל, וכוכבי רשת מקומיים כמו אוראל צברי ודיאן שוורץ התגייסו למשימה. שוורץ, לדוגמה, פנתה באינסטגרם למספר מוזיקאים ואנשי תרבות מחו"ל, כמו מרטין גריקס ודיג'יי דיפלו, והפצירה בהם לשתף את העוקבים הרבים שלהם בעולם על הזוועות שקרו בדרום הארץ.
יוצרי תוכן אחרים מתנדבים ליצור סרטונים ותכנים בשפות שונות כדי לנסות להגיע לכמה שיותר אנשים. מספר קבוצות נפתחו ברשתות שונות על מנת לעודד אנשים לייצר תכנים הסברתיים בשפות שונות. למשל סניה ולדברג פתח קבוצת וואטסאפ בשם חמ"ל הסברה, אבל היא התמלאה כל כך מהר שלא ניתן להצטרף אליה יותר וכרגע נפתחות עוד ועוד קבוצות דומות.
גם איש התקשורת וחיי הלילה, אליאב בטיטו, הקים קבוצת וואטסאפ בשם "חמ"ל הסברה חרבות ברזל", שמטרתה להפיץ תכני הסברה ישראלית בשפות שונות, שמשכה אליה תוך זמן קצר למעלה מאלף איש, וכבר נפתחה קבוצה נוספת לאחר שזו התמלאה.
מה שמשותף לאותן קבוצות הוא יצירת תכנים איכותית בשפות שונות, שכל מה שנותר הוא ללחוץ על כפתור השיתוף כדי לנסות להציף את הרשתות באמת הזאת. בנוסף, ישנה אפשרות להרשמה לסדנת הסברת אונליין - ישראליז בחזית.
יוזמה נוספת היא של התנועה למאבק באנטישמיות ברשת, המיועדת לכל מי שרוצה לקחת חלק ולהתנדב בניטור, דיווח והסרה של תכנים: אנטישמיים, אנטי-ישראליים וגילויי אלימות, פייק ניוז וטרור. הכשרה פרקטית למתנדבים תתקיים היום, 8.10, ב-18:00 שעון ישראל בזום, בעברית.
חלק מאותם משפיעינים מנסים לעזור בשיתוף תמונות הנעדרים הרבים, עוד משהו שהמוסדות נכשלו בו במהלך היממה האחרונה, כאשר לא נפתח חמ"ל מסודר שבו אפשר להתעדכן ולכן כולם פנו לרשתות. כך, בין היתר, דניאל עמרם פתח קבוצה בטלגרם לצורך העניין שהפכה מהר מאוד לפעילה מדי, כאשר עשרות אלפי הודעות נשלחו בה, כולל תמונות ושמות הנעדרים, ובעיקר נוצר בה הרבה בלגן.
בחלק מקבוצות הוואטסאפ, מחפשים את התפקידים הרגילים של עורכי וידאו, מעצבים ומתרגמים, אבל בניגוד לסבבים קודמים הפעם נראה שמחפשים גם אנשי בינה מלאכותית כדי ליצור כמה שיותר תוכן וכמה שיותר מהר.