לא מעט כבר נאמר על מצב ההייטק הישראלי ועל הירידה שחווה הענף בחודשים האחרונים בהיקף ההשקעות ובכמות העובדים. אחרי עשור של עליות ושבירת שיאים, אירועים כמו התקררות שוק ההון, עליית הריבית והאינפלציה לצד המלחמה המתמשכת באוקראינה, ממשיכים להשפיע על התעשייה כל העת. לא די בכך, אלא שהרבעון הראשון של 2023 הכניס למשוואה גורם נוסף, הרפורמה המשפטית והחשש מניתוק התעשייה הישראלית מהאקוסיסטם העולמי.
אלא שדווקא בימים אלו מתרחש בישראל אירוע שמהווה נקודת אור בתוך הכאוס הזה. מדובר בכנס ההשקעות הבינלאומי GoforIsrael שיתקיים מחר (3.5) במלון הילטון בתל אביב, ויביא עמו רכבת אווירית של משקיעים זרים שמתעניינים בסטארטאפים ישראליים. לכנס המדובר, שנערך על ידי קרן קטליסט ובית ההשקעות קוקירמן, חשיבות כפולה ומכופלת בתזמון הזה - גם בהעלאת המודעות להצלחות של ההייטק הישראלי וגם בגיוס כספים.
"השנה אנו מציינים את המהדורה ה-30 לקיומו של כנס GoforIsrael, ולא תיארנו לעצמנו שנחגוג את האירוע הזה בזמנים של אי ודאות ומצב כלכלי מאתגר. המצב הגלובלי והמקומי בארץ משפיע ללא ספק על התעשייה, אבל אנחנו די אופטימיים, כיוון שאופטימיות היא אלמנט הכרחי לכל יזם, והיא גם מה שמניע את כל תעשיית ההייטק והסטארטאפים", אומר ד"ר לורן שופ, מנהל שותף בקוקירמן מדעי החיים, בית ההשקעות קוקירמן, ממארגני הכנס.
"תעשיית ההייטק הישראלית חוותה משברים גם בעבר והתגברה עליהם בהצלחה. אנו בטוחים שגם המשבר הזה יעבור, כיוון שהמקום הטוב ביותר לחדשנות הוא ישראל, שהתפתחה מאומת המו"פ לאומת הסטארטאפ, ועד לאומת הסקיילאפ (scaleup)".
מבין 1,000 המשתתפים בכנס, ישנם כ-500 משקיעים זרים שיגיעו מאירופה, ארצות הברית, מקסיקו ואסיה. כמו כן, יתקיימו במסגרת הכנס כ-800 פגישות בין משקיעים ליזמים שיציגו את מיטב החדשנות הישראלית בתחומים ביוטק ומד-טק (טכנולוגיה ביולוגית ורפואית), אבטחת סייבר, מוביליטי (ניידות), פודטק (טכנולוגיות מזון), אנרגיה מתחדשת ועוד. בחרנו את החברות המבטיחות ביותר שעומדות להציג בכנס.
הרובוט שיעוף מעל מכשולים
חברת רובוטיקן (Robotican) מפתחת רובוטים ורחפנים אוטונומיים למשימות מורכבות. מוצר הדגל של החברה הוא ה-Rooster (תרנגול), רובוט היברידי חדשני המשלב יכולות של רובוט יבשתי ורחפן במוצר אחד ומאפשר ניווט וגישה למקומות שאינם עבירים, בעיקר בעולמות התת-קרקע ובתוך מבנים. היכולות הללו מביאות לכך שהוא יכול לעוף מעל מכשולים, מדרגות, דרך חלונות ועוד.
כפי שניתן לנחש, השימושים בו רלוונטיים גם לעולמות הביטחון וההצלה, אך גם לעולם ההנדסה האזרחית. לצד זאת, החברה זיהתה פער באפקטיביות הפתרונות הקיימים בשוק בתחום המלחמה ברחפנים ופיתחה טכנולוגיה ייחודית של "רחפן נגד רחפנים" – רחפן המשוגר לעבר רחפן מאיים ולוכד אותו. הדבר עשוי להיות אפקטיבי במיוחד בזירות רגישות, כמו נמלי תעופה.
החברה הוקמה בשנת 2014 על ידי קבוצת יזמים מאוניברסיטת בן גוריון שבנגב. גם כיום היא פועלת מעומר שבדרום ומעסיקה כ-50 עובדים, רובם הגדול תושבי האזור. עד כה התנהלה החברה כבוט-סטראפ, כלומר, חברה שלא נעזרת בגיוסים ומימון חיצוני. לאחרונה החליטה החברה לצאת לסבב גיוס ראשון שמטרתו פריצת גבולות בינלאומיים וחדירה לשווקים זרים. על לקוחותיה נמנים כיום, בין היתר, משטרת ישראל וגופים נוספים.
עט לטיפולים קוסמטיים
בחברת קולורפן (Kolorpen) מפתחים טכנולוגיה ייחודית בתצורה של עט שמבצע טיפולי קוסמטיקה ואסתטיקה רפואית ללא מגע עם העור, כלומר, ללא פגיעה באפידרמיס, השכבה העליונה ביותר בעור. הדבר מתבצע ללא כאב ובאופן סטרילי לחלוטין. הטיפולים כוללים מיקרו-פיגמנטציה (לדוגמה, קעקועים ואיפור קבוע) או בניית קולגן, הליך בו מחדירים נוזל חם שמסייע להעלמת קמטים. כמו כן, החברה מציעה טיפולים אסתטיים נוספים המחליפים שימוש בלייזר ובגלי רדיו, להם חסרונות רבים.
הטכנולוגיה של קולורפן עושה שימוש בגבישים פיאזו-אלקטריים, גבישים בעלי אלמנט פיזיקלי מיוחד המתארך בכוח גדול ועם רמת דיוק גבוהה. בזכות כך, טיפות החומר מצליחות לחדור לעור ללא פגיעה באפידרמיס. המערכת נמצאת כבר שנתיים בתהליך של ניסויים מוצלחים, וכעת החברה מתמקדת בחבירה לשותף אסטרטגי על מנת לבצע בדיקות קליניות ולקבל את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA.
החברה הוקמה ב-2015 ומנוהלת על ידי ראובן גמליאל, המייסד ומי שרשם את הפטנטים. עד כה, החברה עשתה שימוש במשאבים כספיים של היזם וביצעה גיוס קטן באמצעות מימון המונים. בחברה מספרים שהפיתוח החל לגמרי במקרה, כאשר קרובת משפחה של גמליאל עברה הליך של איפור קבוע בגבות, הליך שהסתיים בדימום ובכאבים עזים כתוצאה מהחדרת הפיגמנט עם המחט.
השתלת שיער סינטטי לנשים
חברת היירסטטיקס (Hairstetics) עוסקת בפיתוח וייצור שתלי שיער סינטטי ומחסניות המאפשרות הזרקת שיער עבור טיפול רפואי ואסתטי בבעיות של דילול שיער בנשים. לאחר אבחון רופא ובדיקת התאמה, מתבצעת הרדמה מקומית ולאחריה השתלים מוזרקים אל המקומות דלילי השיער בקרקפת. המוצר קיבל אישור רפואי של האיחוד האירופי (CE) ושל משרד הבריאות הישראלי, נמצא בשימוש בישראל ואף הושק כבר באירופה - בצרפת, בלגיה ושוויץ.
החברה נוסדה בשנת 2010 על ידי היזמים דביר קרן (ממציא המוצר) ובועז שנהב, שניהם מהנדסים בוגרי הטכניון. העשור הקודם הוקדש לפיתוח המוצר, לניסויים קליניים ולקבלת אישור רגולטורי, שהתקבל קצת לפני פרוץ מגיפת הקורונה. מנכ"ל החברה בשנתיים וחצי האחרונות הוא אורן נאמן המגיע מתחום המכשור הרפואי האסתטי וכיהן בתפקידים בכירים בחברת אלמה לייזרס. עד כה גייסה החברה כ-16 מיליון דולר.
פתרון לפסולת אורגנית
אנטופרוטק (Entoprotech) הינה חברת כלכלה מעגלית (circular economy) המפתחת טכנולוגיה לעיבוד פסולות אורגניות לטובת מגוון מוצרים בעלי ערך גבוה בענף גידול בעלי חיים, חקלאות השדה, תעשיית הפארמה והקוסמטיקה ועוד. בחברה מציעים פתרון מקיף, חסכוני ובר קיימא הנותן מענה למספר בעיות גלובליות בו זמנית: בעיית הפסולת האורגנית, הביקוש העצום למרכיבי מזון ובעיות בריאותיות שונות, כמו עמידות אנטי-מיקרוביאלית (חומרים שיכולים לחסל או למנוע שגשוג של גורמים פתוגנים, כגון חיידקים, פטריות, וירוסים ועוד).
הטכנולוגיה מנצלת את היכולת של זחלי זבוב החייל השחור (BSF) לשגשג ולגדול במהירות על מגוון רחב של מצעים אורגניים. לאחר תהליך הגדילה, הזחלים מכילים רמה גבוהה מאוד של חומרים מזינים ויכולים לשמש כמזון לחיות מחמד וחיות חקלאיות. הסיבה לבחירה בחרק היא שזחל זבוב החייל השחור (BSF) בולט במיוחד בתכולת החלבון הגבוהה שלו, מה שמעניק לו פוטנציאל גדול להחליף מקורות חלבון קיימים, כגון דגים וסויה. הוא אינו מזיק לבני אדם ולסביבה.
אנטופרוטק הוקמה בשנת 2016 ואילו המנכ״ל הנוכחי, סשה בביצקי, הצטרף לחברה בשנת 2019. כיום לחברה מרכז מחקר ופיתוח בפארק התעשייה קיסריה. בשנים 2021-2022 אנטופרוטק גייסה 3.5 מיליון דולר מקבוצת גרנות, התאגיד החקלאי-תעשייתי הגדול בישראל, וממשקיעים פרטיים נוספים.
שידור ישיר מכל מקום בעולם
חברת סנאפרס (Snappers) פיתחה טכנולוגיה המאפשרת לכלי תקשורת וגופי שידור להפוך את קהל משתמשי האפליקציה שלהם לכתבי שטח, ובכך לספק בזמן אמת שידור ישיר באיכות HD מכל אירוע חדשותי או ספורטיבי ברחבי בעולם. כל זאת מתבצע באמצעות הסמארטפון בלבד, ללא ניידת שידור, כתב או צלם ייעודי שנדרש להגיע למקום.
הפתרון הטכנולוגי מאפשר לחברות לפנות למשתמשים במיקום רלוונטי ולבקש מהם ליצור דיווח בתשלום. כך, כל אחד יכול להיות כתב שטח, כשהטכנולוגיה נגישה ופשוטה לשימוש. חברת התקשורת מצידה מקבלת פילוח של מיקום המנויים האקטיביים, לצד דירוג פנימי על סמך ביקורות שקיבלו סביב שידורים קודמים, השפות אותן הם דוברים, איכות השידור שלהם ועוד. החברה עובדת כעת על מערכת אוטומציה מבוססת בינה מלאכותית שתבליט את קטעי הווידאו האיכותיים והמתאימים ביותר.
החברה גייסה עד כה כ-1.6 מיליון דולר בסבב Seed והיא נמצאת כיום בעיצומו של סבב גיוסים נוסף. היא נוסדה בסוף שנת 2016 ע"י שלושה יזמים ישראלים: דב צלס (מנכ"ל), יחזקאל לנג ואיתן גולדפרד. לפני כחצי שנה הצטרפו לצוות גם גיוש פרנקנהויז כסמנכ"ל התפעול ופיטר סקוט, מי שהיה עד לאחרונה סמנכ"ל החדשנות בחברת Warner Bros Discovery. משרדיה של החברה נמצאים באור יהודה.