שכר זעום, וגם אותו הם לא קיבלו בזמן: עובדים במפעל להרכבת מכשירי אייפון בסמוך לעיר בנגלור שבהודו פתחו במהומות במהלך סוף השבוע (שבת). המתקן שייך לוויסטרון (Wistron) שותפת הייצור הטאיוואנית של אפל שאחראית להרכבת מספר דגמים – ובהם אייפון 7 (כן, הוא עדיין מיוצר).
Karnataka: #Violence at iPhone production plant run by Taiwan-based #Wistron Corp at Narasapura (in Kolar district) near #Bengaluru.
Employees allege they have not been paid properly. pic.twitter.com/GKbeFeyRKc
לפי הדיווח בעיתון Times of India, המהומות פרצו בשעה 05:45 לפנות בוקר, במקביל לחילופי המשמרות במתקן. באותו היום קיבלו העובדים את משכורתם, אלא שהיא הייתה נמוכה מהמצופה – וגרמה לזעם בקרב העובדים. עם פרוץ המהומות השתלטו אחדים מן העובדים על אנשי האבטחה ולאחר מכן ניפצו את הדלתות, הציתו כלי רכב ואף בזזו סמארטפונים וגאדג'טים נוספים. המשטרה המקומית עצרה 125 בני אדם בחשד למעורבות במעשי ונדליזם והצתה, וצפויה לעצור חשודים נוספים.
המפעל שנמצא באזור התעשייה נראספורה עמד במרכז מאמצי כוח האדם של וויסטרון, כשרק בחודש אוגוסט גויסו לא פחות מ-2,000 עובדים חדשים. אלא שייתכן שהחברה תתקשה להמשיך במאמציה: לדברי אחד העובדים שהסכים להתראיין לעיתון ההודי בעילום שם, המהומות הן תוצר של תנאי עבודה ותברואה ירודים במפעל לאורך חודשים.
"הם הבטיחו לבוגר לימודי הנדסה שכר של 21 אלף רופי בחודש (927 שקלים, NEXTER). תחילה המשכורת ירדה ל-16 אלף, ואחר כך ל-12 אלף (530 שקלים). עובדים אחרים בעלי דיפלומה במקצועות אחרים אמורים היו להשתכר 11,000 רופי, ובסופו של דבר קיבלו 5,000 רופי (220 שקלים). תאריך העברת המשכורת לא היה קבוע, ובשעה שעובדים בתפקידי ניהול עבדו שמונה שעות ביום, אחרים סגרו 12 שעות ביום בלי לקבל את המשכורת שלהם בזמן".
זו לא הפעם הראשונה ששותפות הייצור של אפל עולות לכותרות בעקבות תנאי עבודה בלתי סבירים. בשנת 2010 נאלצה אפל להתמודד עם גל התאבדויות במפעל פוקסקון בסין, ומאז היא עורכת שימועים וביקורות בקרב מאות החברות שמעורבות בייצור מכשיריה. לפני כחודש חשפה סוכנות הידיעות "בלומברג" כי אפל השהתה את עבודתה עם החברה הטאיוואנית פגטרון (Pegatron), אחת השותפות הבכירות בייצור והרכבת האייפונים החדשים. זאת, בעקבות העסקה לא חוקית של סטודנטים במפעליה בסין.