האם בקרוב אזרחי האיחוד האירופי לא יוכלו להשתמש בפייסבוק, באינסטגרם ובוואטסאפ? לפני חודשיים פרסם בית הדין האירופי לצדק פסיקה תקדימית, לפיה פייסבוק מעבירה מידע על 300 מיליון משתמשיה האירופיים לשרתיה בארצות הברית באופן בלתי חוקי. בתגובה, פייסבוק החליטה לפעול: פרקליטים מטעמה פנו לבית המשפט בדבלין ואיימו כי לא יוכלו להמשיך את פעילות החברה בגבולות האיחוד. "אם פייסבוק תיאלץ להשהות לחלוטין את העברת המידע של המשתמשים מאירופה לארצות הברית, לא ברור איך נוכל להמשיך לספק את השירותים של פייסבוק ואינסטגרם באיחוד האירופי", כתבה הפרקליטה איבון קונאן.
אם פספסתם, מדובר בהתפתחות האחרונה במאבק משפטי שנמשך כמעט עשור. כבר בשנת 2011 האקטיביסט ועורך הדין האוסטרי מקס שרמס (Schrems) הגיש לנציבות הגנת המידע באירלנד את התלונה הראשונה נגד פייסבוק. המאבק החריף שנתיים אחר כך, כשאדוארד סנודן הדליף לגרדיאן ולוושינגטון פוסט את דבר קיומה של תוכנת "פריזמה", שדרכה סוכנות הביון הלאומית האמריקנית (NSA) קיבלה גישה ישירה למערכותיהם של חברות כמו גוגל, פייסבוק, אפל, מיקרוסופט ויאהו. שרמס הגיש תלונה נוספת על פגיעה בפרטיות והיא הועברה לבית הדין האירופי לצדק; בשנת 2015 נקבע כי הסכם "Safe Harbour" – שאיפשר לחברות אמריקניות להעביר מידע על אזרחי האיחוד לשרתיהן בארצות הברית – כבר לא עומד במבחן החוק. במקום אותו הסכם העלה האיחוד האירופי יוזמה חדשה, Privacy Shield.
נקודת המפנה אירעה לפני כחודשיים, כשבית הדין האירופי לצדק קבע בפסיקה תקדימית שהסכם העברת המידע עליו פייסבוק נשענה, Privacy Shield, כבר לא תקף; זאת, מאחר שארצות הברית עצמה לא תוחמת בחוק את המעקב שהיא מפעילה על אזרחי האיחוד האירופי. בהמשך לכך, הועדה הממונה באירלנד – שמפקחת על פעילות פייסבוק באירופה – החלה לאכוף את החקיקה, באמצעות צו ראשוני שמחייב את הרשתות החברתיות להפסיק להעביר מידע לחו"ל.
כתב התביעה שהוגש התפרש, כמובן, בתור איום – ובפייסבוק מיהרו לפרסם הבהרה בנושא. "פייסבוק לא מאיימת לסגת מאירופה", אמר דובר מטעם הרשת החברתית. "המסמכים שהוגשו לבית המשפט הגבוה באירלנד משקפים את המציאות, שבה פעילותם של שירותים כמו פייסבוק תלויה ביכולת להעביר מידע ונתונים מהאיחוד האירופי לארצות הברית. פגיעה בהעברה הבטוחה, החוקית והמאובטחת של מידע בעולם תפגע בכלכל העולמית ותעכב את צמיחתם של עסקים מבוססי דאטה באיחוד האירופי, דווקא בשעה שבה מרכזים מאמצים כדי להשתקם מנזקי הקורונה".
המודל העסקי של פייסבוק מתבסס על מכירת פרסומות שנתפרות בדיוק למידותיהם של המשתמשים; לשם כך, עליהם להעביר מידע ממקום למקום ברחבי העולם. פגיעה בהעברת המידע, כפי שמאיים לעשות האיחוד האירופי, עלולה להסב נזק רב לשורת הרווח של פייסבוק. ניג קלג, סגן נשיא לתקשורת ולמדיניות בפייסבוק העולמית, כתב בתגובה ברשומה: "העברת מידע ברחבי העולם היא מה שמאפשר לשירותים חיוניים לפעול, והיא אחת מעמודי התווך של הכלכלה העולמית. בתרחיש הגרוע ביותר, סטארט-אפ קטן בגרמניה לא יוכל להשתמש עוד בשירותי ענן שמבוססים בארצות הברית, וקמעונאית שמרכז פעולתה בצרפת לא תוכל עוד להפעיל מוקדי שירות ממרוקו".
האם פייסבוק תממש את האיום?
הסכם הגנת המידע שפייסבוק מסתמכת עליו, פרייבט שילד, לא תקף יותר, כי הממשל האמריקני עדיין מאפשר להעביר מידע ל-NSA", אמר ל-NEXTER יהונתן קלינגר, היועץ המשפטי של התנועה לזכויות דיגיטליות. "לחברות אחרות שמסתמכות על ה-SCC כבר אין בעיה. כל החברות הלכו בדרך השנייה, ופייסבוק הלכה בדרך הראשונה. אמזון, למשל, שומרת על המידע של המשתמשים. אפשר אחת לשנה לעשות ביקורת ולבדוק את המידע באופן ישיר. בפייסבוק אין לנו את הזכות הזו. אנחנו יכולים רק לקבל את הדוחות שהם מייצרים בעצמם".
"לחברה כמו פייסבוק אין אינטרס לסגור את הביזנס. אם כבר, היא יכולה למכור את פעילותה למישהו אחר. להחזיק רשת חברתית עם 300 מיליון משתמשים באירופה נשמע כמו ביזנס לא רע", המשיך קלינגר. "האיום של פייסבוק הוא איום סרק לכל דבר ועניין. הם גם הכחישו שמדובר באיום. מבחינה משפטית, הם יכולים לתת גם למשתמשים בארצות הברית את אותן הזכויות כמו באירופה. יחד עם זאת, יש היתכנות תיאורטית-כלכלית למצב שבו פייסבוק תמכור את פעילותה באירופה ותיצור מנגנון קישוריות בין היבשות".
קלינגר מסביר שהסכמי הגנת המידע הנוכחיים גורמים לפייסבוק להרוויח פחות כסף על חשבון משתמשיה באירופה. "הם לא רוצים לתת לאמריקאים את אותן הזכויות שהם נותנים לאירופאים. אפשר לראות בדוחות ההכנסה של פייסבוק שההכנסה החודשית מכל אזרח באירופה נמוכה פי שניים עד פי שלושה מההכנסה לאזרח אמריקני. יש שווי כלכלי לזכויות האלה, ולכן הם לא רוצים לתת אותן", הוסיף. "גם מיקרוסופט הייתה לא רחוקה מפיצול על רקע משבר דומה לפני עשרים שנה. פייסבוק תוכל להקים חברת בת. אני מעריך שהם לא יגידו ביי לאירופה", סיכם קלינגר.