המיתון הכלכלי פוגע כמעט בכל מדינה בעולם, ובמקומות קפיטליסטים כמו ארה"ב הוא פוגע קצת יותר קשה. לא רק מוצרי יסוד ושירותים הופכים ליקרים יותר ויותר, במדינות שונות בארה"ב תרבות הטיפים הפכה בחודשים האחרונים לבעיה משל עצמה, שהציתה ויכוחים שונים ברשת על המנהג הכל כך נפוץ.
בצילומים שונים שעולים לרשתות החברתיות נראים טאבלטים (אשר הפכו לאחד המוצרים הכי נפוצים במסעדות בארה"ב בעקבות הקורונה) עם אפשרות לתת טיפ למלצר, אלא שלאחרונה גם אחוזי הטיפ שנחשבים ברירת מחדל עלו, ולפעמים נעלמה האפשרות לא להשאיר טיפ בכלל, חלק מהעסקים החליטו לעלות להצטרף לטרנד והוסיפו במסכי המגע אפשרות לתת תשר גם בטייק אווי או דרייב טרו, למרות שלא היה מלצר ששירת.
התופעה הזאת לא ממש עברה חלק בקרב הצעירים בארה"ב, והם פנו למקום האהוב עליהם כדי להתלונן על זה - טיקטוק.
יוצרת תוכן הפכה לאחרונה לוויראלית, בעקבות פוסט שבו תיארה אינטראקציה בשבוע שעבר בחנות הגלידות בן אנד ג'ריס. המשתמשת @Poorandhungry, שמחזיקה בחשבון עם 236,000 עוקבים, סיפרה לעוקבים שלה שעובד התעצבן עליה שלא העניקה טיפ על גביע שעולה 2 דולר.
בסרטון שלה, שנצפה למעלה מ-1.5 מיליון פעמים, היא אמרה שהיא לא רוצה גלידה, רק גביע וופל "טרי וחם", שעלה 2 דולר. כשהיא שילמה עבור הגביע באמצעות הכרטיס שלה, צץ אוטומטית מסך דיגיטלי עם טיפים באחוזים. הטיקטוקרית לא חשפה את האחוזים, אבל אמרה שהם "היו מטורפים" יחסית לכמה שהגביע עלה: "אני לא נותנת לך 1 דולר טיפ על גביע של 2 דולר שהרגע הגשת לי".
כשלא הוסיפה טיפ, לדבריה, העובד עשה תנועת יד נרגזת. הטיקטוקרית אמרה שהיא מתוסכלת מהתגובה. "למה ציפית? שאתן לך טיפ על גביע?" היא שאלה רטורית. "לא היה אפילו שירות".
משתמשים רבים הביעו בה תמיכה, וחלקם שיתפו סיפורים משלהם לגבי מצבים שבהם עודדו אותם לתת טיפ עבור שירותים שהם לא מסעדות או ברים אלא חנויות רגילות.
"סובבו לי את המסך כשהייתי בחנות לחיות מחמד לפני כמה ימים. כל מה שהיא עשתה זה לתת לי מחירים על הפריטים שרציתי", כתב אחד המגיבים. "היה מסך טיפים במקום של פרוזן יוגורט, שבו אתה לוקח הכל בעצמך", הגיב טיקטוקר אחר. "עשיתי את כל העבודה! טיפ על מה?".
אנשים רבים הגיבו שהם מאמינים במתן טיפ, אבל רק בנסיבות ספציפיות, כמו ביקורים במסעדות, ברים ומקומות אחרים שבהם העובד מספק לך שירות מותאם אישית.
"הטיפים יוצאים מכלל שליטה. כמו בריסטות, מלצריות וכו' זה הגיוני", כתב אחד המגיבים. "אבל זה הופיע כשאני קונה אונליין?!".
הסרטון של Poorandhungry בטיקטוק הוא האחרון בשורה של סרטונים פופולריים המתנגדים לתרבות הטיפים המודרנית ושכיחותם של מסכי טיפים, אשר אומצו על ידי עסקים מכל הגדלים ברחבי ארה"ב במהלך השנים האחרונות.
היוצרת @jareenimam עשתה לאחרונה סרטון שבו סיפרה שהיא מרגישה ב-"סחיטה רגשית" לאחר שקנתה חטיף בנמל התעופה בניוארק בניו ג'רזי והתבקשה לתת טיפ של לפחות 20% בזמן התשלום העצמי במכונה. היא גם מצאה פוסט בפייסבוק בו מתלוננים על בעלי בית שביקש טיפ לאחר שעשה סידור בדירה שאותה השכיר, בנוסף לשכר דירה.
יוצרת אחרת שצברה מאות אלפי צפיות בסרטון שבו התלוננה על כך שהתבקשה לתת טיפ בסטארבקס ואפילו בחנות לבגדים יד שנייה, והעלתה שאלה רטורית: "למה שלא ניתן טיפים גם לבנקאים?".
הסרטונים עם האשטאג #tippingculture צברו כבר מעל 92 מיליון צפיות וכוללים טייקים שונים על הנושא. הרעיון שתרבות הטיפים יצאה משליטה הפך כל כך ויראלי שזה הפך למם, עם פוסטים שעושים פרודיות כדי להדגיש עד כמה זה מגוחך. בקטע אחד, גבר ביקש ללטף את הכלבה החמודה של אישה, ואחרי שעשה זאת, היא הרימה טלפון עם אפשרות לתת טיפ. בסרטונים אחרים גולשים צילמו את עצמם כביכול אחרי סקס ואחת הבנות מבקשת טיפ מהשנייה, סרטון נוסף צוחק על הרעיון שכומר יבקש טיפ לאחר הדרשה שלו. נראה שארה"ב בדרך להפוך לארץ הטיפים הלא נגמרים.
@mollyshen Tipping culture is getting outta control #dogsoftiktok #shiba #shibainu #tipping #tippingculture #pettingyourdog #funny #humor #funnymoments #meme ♬ Obituary - Alexandre Desplat