שמעתם על הרעל שמחלקים בתוך דוגמיות של בושם ויכול להרוג אתכם? אם קיבלתם הודעה כזאת בוואטסאפ היום - כדאי לכם לעדכן את השולח שזה פייק ניוז, אם לעומת זאת השמועה מוכרת לכם מפעם זה אומר שיש לכם זיכרון טוב.
איך אני שונא קבוצות שכנים בוואטסאפ pic.twitter.com/0s9TgCQsvD
אותה שמועה שמתחילה במשפט: "זה נראה כמו דוגמית בושם אבל זה רעל. הערבים מחלקים את זה בתיבות הדואר. לא לפתוח ולא להריח", היא אחד הפייק ניוז הראשונים, אולי בין הראשונים במדינה. ההודעה הזאת כל כך ישנה ומופצת שכבר בשנת 2001 היא הופיע בחו"ל ומאז עברה גיור מוצלח והופצה בישראל - בכל סבב ביטחוני.
פייק בן 23 שנה (!!!) לפחות חזר לחיינו בימים האחרונים. מדובר בהודעת שרשרת שמועברת מאז תחילת שנות האלפיים. בהתחלה במיילים ובפורומים, והיום בווטסאפ.
הכירו את האגדה על דוגמיות הבושם הרעילות ☠>> pic.twitter.com/rB8CxuXIK5
האתר סנופס, הבודק שמועות ברשת, העלה כתבה בשנת 2001 על הנושא. לפי אותה ידיעה רצה לה שמועה ש-7 נשים מתו בארה"ב לאחר שהריחו בושם שהגיע בדואר והתגלה בתור רעל - על פי אותה הודעה מי שאחראי על כך הם קבוצה של טרוריסטים.
התקופה היא חודש לאחר פיגועי ה-11/9 שבו נהרגו כמעט 3,000 בני אדם, באותה תקופה ארה"ב גם הייתה בבהלת האנתרקס, כאשר 22 אמריקאים נפגעו משאיפת הרעל שהגיע במעטפות דואר ו-5 בני אדם גם נפטרו כתוצאה מכך, לכן קל להבין מדוע אותה שמועה הבהילה כל כך הרבה אזרחים.
שנה לאחר מכן אותה שמועה הגיעה גם לישראל והאתר וואינט העלה כתבה בנושא, תחת הכותרת המקורית "שמועה ריחנית", והמשטרה נאלצה כבר אז להודיע שהיא לא יודעת על מקרה כזה. רק שנה לאחר מכן, אותו כלי תקשורת - ידיעות אחרונות (מי שמחזיק בוואינט) פרסם כתבה בעיתון שדווקא עזרה להפיץ את השמועה וכתב בה ב"רשת המחשבים של צה"ל הופץ מכתב אזהרה ע"י קצינת החינוך של בסיס חיל האוויר שקיבלה את המידה מאמה".
ב-2003 השמועה פורסמה בטעות כידיעה חדשותית בידיעות אחרונות, שם נכתב כי ב"רשת המחשבים של צה"ל הופץ מכתב אזהרה ע"י קצינת החינוך של בסיס חיל האוויר שקיבלה את המידה מאמה". pic.twitter.com/Uis9T2xJeq
אבל בשנת 2004 הגיע כנראה שיא הסיפור, כאשר רופאה ישראלית שלחה דרך במייל את אותה שמועה. עידו קינן ניסה לראיין אותה לאתר מעריב אך ללא הצלחה, במשיבון שלה נשמע המסר: "ההודעה בשם ד"ר שפירא – האימייל שהופץ אין לו כל שחר, עמכם הסליחה". וגם כאשר שלח מייל לכתובת שלה קיבל את התשובה האוטומטית: "נשלח דרכי ללא ידיעתי. המייל על דוגמיות הוא סתם שטויות - העבר לכל מכותביך".
ב-2004 נקשר שמה של רופאה משניידר לשמועה, לאחר שהפיצה אותה במייל. @idokius ניסה לראיין אותה אז, אך ללא הצלחה. https://t.co/yMec1Bf3ry pic.twitter.com/guE8EjhmBB
מאז, אותה הודעה עשתה עוד כמה סיבובים בישראל כולל בשנת 2014, 2015 ו-2018. כעת היא שוב מגיעה - במיוחד בקבוצות שכנים ומשפחות בוואטסאפ. גם בטוויטר ניתן למצוא מספר משתמשים שמזהירים על כך וגם באתר לא רלוונטי מדובר בערך הכי מחופש היום - לכן מיזם פייק ריפורטר העלה שרשור ארוך בנושא. כאמור אין כל אמת מאחורי השמועה ואם קיבלתם כזאת אתם מוזמנים להודיע לאותו שולח שהוא מפיץ פייק ניוז שאפשר להריח מרחוק.