מקס שרמס, סטודנט אוסטרי למשפטים, החליט שהוא יוצא למאבק בפגיעה בפרטיות שלו באמצעות פייסבוק - וקורא לכל משתמשי הרשת החברתית בעולם להצטרף למאבק. שרמס הגיש תביעה ייצוגית נגד החברה ובמסגרתה הוא תובע 500 יורו (כ-670 דולר) עבור הפגיעה בכל משתמש. לטענתו, הפרות הפרטיות של פייסבוק עזרו סוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) להפעיל תוכניות ריגול נגד אזרחים.
שרמס הקים אתר אינטרנט שבו ניתן להצטרף לתביעה שלו ובמקרה שהוא יזכה, הם יוכלו לקבל את הסכום, בניקוי הוצאות משפטיות. ואולם כדי להצטרף לתביעה דורש שרמס מהמשתמשים להתחבר להזדהות באמצעות חשבון הפייסבוק שלהם וצילום של תעודת זהות ממשלתית – מה שעשוי להרתיע גולשים רבים דווקא בגלל חדירה לפרטיות.
לפייסבוק היו בסוף יוני 1.32 מיליארד משתמשים, לפי נתוני החברה. אם כולם היו מצטרפים לתביעה ושרמס היה זוכה, הרשת החברתית היתה נאלצת לשלם 660 מיליארד יורו – סכום שהיא לא היתה יכולה לעמוד בו. שווי השוק הנוכחי של פייסבוק מגיע לכ-188 מיליארד דולר. התביעה תעלה לדיון בבית משפט מסחרי בווינה נגד החברה הבת של פייסבוק באירלנד, שמשמשת כמרכז של פייסבוק באירופה.
ואולם באתר האינטרנט שמללוה את התביעה, קובע שרמס כי "פייסבוק היא רק דוגמה אחת, אבל חייבים להתחיל איפשהו". בתביעה יכולים למעשה להשתתף כי מי שמקבל שירותים מפייסבוק אירלנד – לא כולל אזרחי ארה"ב וקנדה.
אבל סביר להניח כי שרמס מודע לעובדה שסיכוייו לזכות נמוכים והוא טוען כי התביעה נועדה בעיקר להבטיח שהמידע של המשתמשים מוגן. "אנחנו דורשים רק סכום נמוך והמטרה העיקרית שלנו היא להבטיח הגנה ראויה על המידע", הוא אמר. "ואולם אם אלפים רבים יצטרפו, אנחנו נגיע לכמות שתהיה לה השפעה רצינית על פייסבוק", הוסיף שרמס.
זו אינה הפעם הראשונה ששרמס יוצא למאבק בפייסבוק. ביוני 2011 הגיש שרמס תלונה נגד החברה לנציבות ההגנה על מידע של אירלנד. הוא טען אז כי בוצעו 22 הפרות של החוק האירופי. שרמס הגיש את התלונה לאחר שניצל סעיף בחוק האירי כדי להשיג מפייסבוק העתק של כל המידע שהחברה צברה אודותיו וכתוצאה מכך פייסבוק שלחה לשרמס דיסק ובו 1,222 עמודי מידע.
שרמס טען אז כי הדיסק מעיד על כך שפייסבוק אוגרת באופן שגרתי מידע שמעולם לא הסכים לתת לה - כמו המיקום הפיסי שלו, שלהערכתו נקבע בהתאם לכתובות ה-IP שלו, שאחריהן ניתן להתחקות באופן גיאוגרפי. פייסבוק שמרה גם מידע שהוא עצמו מחק, לדבריו.
הרגולטורים באירלנד פתחו בחקירה בהתבסס על תלונותיו, ובאוקטובר הם הגיעו למשרדי פייסבוק בדבלין, שבהם מעסיקה החברה יותר מ-400 עובדים. ב-21 בדצמבר הרגולטורים, שלרשותם עומד צוות של 22 עובדים בלבד, פירסמו דו"ח בן 150 עמודים שאילץ את פייסבוק לבצע סדרת שינויים באופן שבו היא אוספת ואוגרת מידע, ובאופן שבו היא מסבירה למשתמשים כיצד היא משתמשת במידע שלהם.
הכתבה פורסמה במקור ב-Themarker