השיח בארץ סביב הממשלה הנבחרת והרפורמה המשפטית מזמן התלהט, והאפשרות של מלחמת אחים, לפחות לפי הרשתות החברתיות, כבר נשמעת פחות מופרכת בהשוואה למערכון של שאולי. קבוצה של מנהלים ויזמים בהייטק בהובלתו של יובל שפיר, יועץ לארגונים ומרצה ליזמות, יזמה האקתון מיוחד בשם "דמוקרטון", שייערך בסוף השבוע הקרוב (17-18.3), ויוקדש לפיתוח תוכנה ומשחקים לקידום הדמוקרטיה בישראל.
הרעיון הוא לפתח אפליקציה או משחק חינמיים, שיעזרו לייצר יותר ידע והבנה בצורה מונגשת ואפקטיבית לציבור הרחב. הזוכים יקבלו סכום של עשרת אלפים דולר מטעם מכון "זולת" לטובת המשך פיתוח המשחק והפצת התוצר הסופי. הזמן המוקדש לכך הוא משישי בבוקר ועד שבת אחרי הצהריים בתל אביב.
יובל אשכנזי, בן 38, יזם ופסיכולוג עם הכשרה של גישור ותקשורת מקרבת, הוא אחד ממארגני ההאקתון. "אני חלק מקבוצה של מנהלים ויזמים מההייטק, שמודאגים מהשיח והחלטנו לארגן האקתון. אין לנו מטרת רווח, אלא אך ורק למען קידום של השיח - לאפשר מגוון של דעות, ולהנגיש באופן אובייקטיבי מה קורה היום בארץ, מה המצב, מה הסיטואציה שנוצרה, מה כל אחד טוען", הוא אומר ל-mako.
"האנשים שיגיעו יחולקו לקבוצות בתחילת ההאקתון. המפגש הוא למעשה ריכוז מאמץ של כמה קבוצות שמתחרות ביניהן על מנת להוציא בסוף תוצר. בהחלטה מי זוכה נתייחס למספר קריטריונים, כמו מענה לאתגר, השפעה על קהל יעד ומימוש מטרה דמוקרטית, חוויית משתמש, מקצועיות, היכולת הטכנית, אפשרות להשתמש בטכנולוגיה ופוטנציאל התפוצה של אותה אפליקציה או משחק, מה יכול להגיע להרבה אנשים", אומר אשכנזי.
לדברי אשכנזי, האנשים שנרשמו ל"דמוקרטון", מלבד אנשים עם ידע טכנולוגי, הם מעצבים, אנשי מוצר וגם אנשים שמגיעים מרקע של חינוך, פוליטיקה, עריכת דין ואפילו קבוצה של נוער מצטיין בכתיבת תוכנה. ועוד. "אין לנו שיוך פוליטי ואנחנו מתחייבים ליצר תוצרים מכבדים שמעמיקים את בידע וההבנה לגבי ההשלכות והתהליך שקורה עכשיו. אנחנו לא קוראים למשתתפים רק מצד מסוים של המחאה – תומכים או מתנגדים לרפורמה. המטרה שלנו היא לקדם שיח של דמוקרטיה", הוא מבהיר. "אין לנו רצון להשפיע על מה שמפותח. הרעיון הוא לייצר שיח ולהנגיש מידע". יחד עם זאת, הוא מדגיש כי המארגנים אינם תומכים ברפורמה כפי שהיא מוצעת כיום.
אשכנזי מספר כי הוא לוקח חלק בהפגנות נגד תוכנית הממשלה, אבל הרגיש שהוא רוצה לייצר "שיח אחר", והוא משתתף בסלוני שיח, למשל, בשביל לדבר על המצב עם הצד חושב שצריכה להיות רפורמה. "אני באמת חושב שיש יותר משותף בדעות שלנו, גם מתוך המגוון של האנשים שפגשתי בהפגנות, מכל מגוון הסקטורים והאוכלוסייה. עיקר הקושי והכאב זה הבליץ והחד צדדיות שבהם החקיקה קורית. אם ישבו לדבר, יכולים להגיע להסכמות. האופן שבו זה קורה מייצר ניגודיות בין מי שתומך לבין מי שרוצה שנייה להבין מה קורה ולמה עושים את הכול בצורה מהירה וברוטלית".
ההאקתון, שייערך כאמור, בסוף השבוע הזה התארגן במהירות, גם בגלל "תחושת דחיפות", על רקע הניסיונות להביא לסיום החקיקה עד פסח. "זה התארגן בכלום זמן, כדי לייצר משהו וגם להפיץ אותו, לפני הקריאות השנייה והשלישית, שאז נגיע לשלב בעייתי", אומר אשכנזי. "כל צד קורא לכל ערוצי התקשורת תעמולה, ואנחנו מרגישים שיש צורך במקור מידע אובייקטיבי ואולי יותר מונגש. רתמנו את הטכנולוגיה בשביל לנסות לייצר את זה".
איזה תוצרים לדוגמה אתה מצפה שיצאו?
"למשל, משחק ידע, אפליקציה לתקשורת יותר טובה. ההאקתון הוא אירוע של אנשים שלא בהכרח מכירים, ומתחילים לזרוק רעיונות, כר לסיעור מוחות. זה מה שמסקרן באירוע כזה - תוך יומיים יוצאים עם מוצר שלא חשבתם שהוא הולך לצאת, ממש מפתחים אותו".
בסופו של דבר, האם אתה אופטימי ביחס למצב?
"אני פסיכולוג שמגיע עם הכשרה של גישור ותקשורת מקרבת. מהות הדמוקרטון מגיעה ממקום של תקווה ואופטימיות. התזה שלי בתואר שני הייתה על תקווה, אם נצליח לייצר שיח כזה, זו תהיה הצלחה. אני חושב שאנשים מונעים כרגע יותר מדי מפחד, במקום מתקווה ואחדות ואני מקווה שנצליח לשנות את זה לטובה".
מארגני ההאקתון קוראים לאנשי פיתוח, מוצר, עיצוב ותוכן להצטרף להאקתון ולהירשם באתר.