בשלוש השנים האחרונות גניבות טלפונים סלולריים הוגדרו על ידי המשטרה ובתי המשפט כמכת מדינה של ממש. מדובר בעבירות חמורות שמביאות הן את התובעים מטעם המשטרה והן מהפרקליטות לדרוש מהשופטים להטיל עונשים כבדים ומרתיעים יותר. במשטרה אף הקימו, בהוראת המפכ"ל - רב ניצב יוחנן דנינו, צוותי חקירה מיוחדים הפועלים כמעט בכל היחידות בניסיון לטפל בתופעה. אך למרות שמדובר בסוגיה שיש עליה קונצנזוס, במרבית המקרים המשטרה לא מצליחה לתפוס את הגנבים.
על פי נתונים שהגיעו ל-NEXTER, בשנתיים האחרונות (2012-2013) אירעו כ-1,500 מקרי שוד של טלפונים סלולריים, מתוך כלל 3,000 מעשי השוד שהיו בישראל. יתרה מכך, חלק ממקרי השוד הללו נעשו תחת איומים וכללו תקיפות בסכינים או באלות. חשוב להבהיר שמדובר כמובן בעבירות שדווחו למשטרה. יש לזכור שאזרחים רבים לא מדווחים כלל על הגניבה או השוד, לעתים מתוך חוסר אמונה ביכולתה של המשטרה להשיב להם את המכשיר. לפי הערכות, המשטרה מצליחה לאתר עד 20% מהסמארטפונים הגנובים המדווחים - בעיקר לאחר פשיטות על מעבדות.
חוסר האמונה הזה אינו מבוסס. "לפעמים, לאתר שודד או גנב של טלפון סלולרי זה יותר מורכב ומסובך מאשר לפענח תיק רצח", מסביר לנו קצין משטרה, "זה יכול לקחת ימים ולעיתים שבועות כדי להגיע לחשודים או לאנשים שרכשו את המכשירים הגנובים".
עוד ב-NEXTER:
מתג הנעילה למניעת גניבות יוטמע במרבית המכשירים
מדריך: עושים סדר בהרשאות הגישה
המכשירים הפופולריים ביותר בקרב הגנבים הם: גלקסי S4', אייפון 4S ועד 5S, מכשירי נוקיה ובמקום האחרון - LG, כולל מכשיר הנקס.
"הם מפחדים שהציבור יכנס לפאניקה"
באתר דוברות משטרת ישראל ובשנתונים הסטטיסטיים של המשטרה לא תמצאו שום פילוח המתייחס לגניבות או עבירות של שוד טלפון סלולרי, זאת למרות שהמידע אמור להיות גלוי לציבור. המשטרה הכלילה את המספרים המתייחסים לגניבות סלולר תחת נתוני עבירות הרכוש הכלליים - ובצורה כזו למעשה העלימה אותם. לעומת זאת, כאשר בודקים למשל את הפילוח של עבירות גניבות כלי הרכב - המשטרה לא מהססת לספק נתונים אפילו לגבי סוג המכונית.
"למשטרה נוח להעלים את הנתונים הללו מהציבור", טוען קצין משטרה לשעבר, שמילא תפקידים בכירים בצמרת משטרת ישראל. "הם פוחדים שהציבור יכנס לפאניקה. הם חוששים מהתגובות שיהיו על נתונים ולכן הם מכניסים אותם לתוך סעיף של עבירות רכוש מבלי לעשות להם ניתוח ופילוח כפי שהיא עושה לשאר הנתונים בדוח. אני מעריך שיש שרק 30% מתלוננים במשטרה על שוד או גניבת סלולרי כל השאר שמיואשים או חסרי אמונה שהמשטרה תעזור להם במציאתו מוותרים על הגשת תלונה".
לאחר פנייה נוספת למשטרת ישראל ואיום בפנייה לבית המשפט - במסגרת החוק לחופש המידע המחייב מסירת מידע לציבור - הסכימו במשטרה לחשוף שבשנתיים האחרונות נגנבו בישראל כ-10,000 טלפונים סלולריים. אך המספר הזה מתייחס אך ורק לסלולריים שנגנבו במהלך פריצות לדירות, בתי עסק וגניבות מתוך רכב. במילים אחרות: אם הטלפון נחטף מידכם, נגנב משולחן במסעדה וכולי - אתם לא בסטטיסטיקה. למעשה, ההערכות של גורמים יודעי דבר שבשנתיים האחרונות נגנבו בישראל למעלה מ-50 אלף טלפונים סלולריים.
"רמת האלימות הקשה בגלל מכשירים סלולריים רק עולה"
כיום, הסמארטפונים נגנבים בעיקר מפריצות לדירות, בתי עסק למכירת סמארטפונים, כלי רכב, מפאבים, מועדונים, חתונות, חופי ים, חנויות (עגלות תינוקות), מסעדות, בתי קפה ועוד. הקורבנות העיקריים הם הם לרוב קשישים, בני נוער-ילדים ונשים. רק בשנה האחרונה נתפסו עשרות תלמידי תיכון ובני נוער שהיו מעורבים בשוד אכזרי ביותר של סמארטפונים.
אחד המקרים החמורים ארעו בשבוע האחרון באשקלון. תושב אשקלון בן 26 היכה בראשו של תושב העיר בפטיש ובצלעותיו כמה פעמים כנקמה על כך שלא היה מרוצה מהחלפת טלפון סלולרי שביצע איתו. בעל הטלפון המוכה פונה באורח בינוני לבית החולים. במקרה אחר, שדדו באחרונה כמה תלמידי תיכון מאשדוד ואשקלון מעשרות נערים את הסמאטרפונים באיומי סכין מטבח וכשהתנגדו היכו אותם באכזריות רבה.
קצין בכיר במשטרה טוען, כי אין ספק שעידן הסמארטפונים הביא איתו גם לעלייה באלימות הקשה. "השודדים לא בוחלים בשום אמצעי כדי לשדוד סמארטפון יקר ערך ולא משנה אם מדובר בנער או קשיש. רמת האלימות הקשה בגלל מכשירים סלולריים רק עולה ועולה בשנים האחרונות", הסביר הקצין.
לצד האתגרים והכשלונות, יש גם כמה הצלחות: כך למשל נמרוד בן סימון שוטר בתחנת באר שבע הצליח להחזיר לתושבת כפר סבא את המכשיר מסוג אייפון S5 שנגנב ממנו. באמצעות תוכנה שעוקבת אחר מיקומו של המכשיר, הוא הגיע לביתו של צעיר בן 20 שעובד במסעדה בעיר. להגנתו, טען הצעיר שהוא רכש את המכשיר מאלמוני תמורת 1,900 שקל.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "נציין כי זה למעלה משנה ממקדת משטרת ישראל אכיפה במישור המודיעיני והמבצעי, לרבות הפעלת כוחות ואמצעים ייחודים בעבודה על בסיס מודל המעניק מענה אכיפתי משולב כנגד מחוללי העבירה, קרי בתי עסק לממכר מכשירים וחלפים וכנגד מבצעי העבירה כאחד. הודות לאכיפה הנחושה והממוקדת ניכרת בחודשים האחרונים מגמת ירידה ניכרת בהיקף העבירות החמורות במסגרתן נשדדים טלפונים ניידים. במסגרת זו המשטרה פועלת גם להשבת הסלולר שנשדדו לידי קורבנות העבירה".