העמוד "מה אשכנזי בעיניך" בפייסבוק הוא אחד העמודים הסאטירים המוכרים והמצליחים ביותר, עד שמטא החליטה למחוק אותו. העמוד שהתפרסם בפוסטים הצוחקים על פוסטים "אשכנזים" מרחבי הרשת נמחק אתמול, אך זמן קצר לאחר פניית mako למטא, הוא חזר לפעול.
לאחר המחיקה פנינו למי שעומד מאחוריו, היוצר והתסריטאי אורי גרוס, שסיפר מה כוללת המחיקה הגורפת מהפלטפורמה: "מחקו את העמוד, העלימו את האינבוקס עם עשרות אלפי הודעות וכל תוכן העמוד. היו חסימות שונות ומשונות של אדמינים בשנה האחרונה, בעיקר אי הבנה של האתר של ציניות ופרשנות עקומה של הייט ספיץ', שיח שנאה".
פייסבוק הסירה אותנו לצמיתות. מעכשיו רק כאן!! עקבו שתפו והפיצו pic.twitter.com/7ofwLC8KOR
לאחר המחיקה, נאלצו בעמוד לנדוד למחוזות אחרים ופחות פופולריים מבחינתם, כמו עמוד הטוויטר בעל השם הזהה וגם עמוד טלגרם פעיל יותר.
פייסבוק הסירה אותנו לצמיתות. מעכשיו רק כאן!! עקבו שתפו והפיצו pic.twitter.com/7ofwLC8KOR
"פייסבוק הסירו את העמוד בשל הפרות חוזרות שונות ומשונות, מבחינתם, כאמור רובן אי הבנה או הבנה הפוכה של המשמעות האירונית. למשל אם ענינו בתגובה לעוקב שתומך באקדחים לאזרחים שיעשו סדר, 'כן מוות לכולם איזה כיף', האדמין נחסם ל-30 יום", אומר גרוס.
בעבר גרוס פנה למטא כדי לשחרר את החסימות ולפעמים אפילו הצליח להסיר אותן, אך לאחר החסימה הסופית הוא מספר כי ניסה לפנות לפייסבוק "בכל דרך אפשרית, ללא מענה".
מה יהיה בהמשך? במידה ומטא תשחרר את החסימה?
גרוס: "לא הייתי רוצה לחזור לפייסבוק, אבל אני גם לא רוצה לזרוק ככה קהילה ענקית שקמה בעמל ותוכן אינסופי של שלוש שנים".
לדבריו, לקהילה הייתה חשיפה גבוהה של מיליון איש ו-100,000 עוקבים. יחד עם זאת, גרוס מציין כי לאורך השנה האחרונה החשיפה של העמוד ירדה בכ-50%, והוא קיבל הודעה על כך שלא יציעו יותר את העמוד למשתמשים חדשים. "ירדנו מאלפי ומאות לייקים לפוסט לפעמים ל-3-4 לייקים לפוסט".
דוגמאות לחסימות קודמות של פייסבוק
"מבחינתי העמוד הוא יצירה ככל היצירות, ופייסבוק פה נוהגת פשוט בבריונות ובאלימות ביצירה ובעיקר בקהילה שלה עצמה. הם פשוט פוגעים בעצמם - אין כבר דפים כאלה בפייסבוק והם מבריחים ומקשים על החיים כמדיניות. הדף שלנו נמחק לנצח, בעוד דפי הסתה אלימים על אמת פועלים באין מפריע. פייסבוק הוא אתר מטומטם, לא פלא שאין בו יצור נושם מתחת לגיל 40. הם מגרשים את כולם", אומר גרוס.
גרוס מסכם את הסאגה: "אולי הדף היה לא פוליטיקלי קורקט וזה היה הייחוד שלו, אבל הוא דף שתכלס תומך ותמך בשוויון, בנימוס, בערכים של זכויות הפרט, זכות האדם להיות מה שהוא, וכל כך מעוות ועלוב להוריד דווקא אותו".
במטא העבירו את הנושא לבדיקת הצוותים הגלובליים. כאמור, זמן קצר לאחר הפנייה שב העמוד לפעול.