רבים יסכימו שכדי להיות יזם ואיש עסקים מצליח צריך אופי מיוחד, אבל האם גם אפשר באמת ללמוד את זה? בית ספר אדלסון ליזמות באוניברסיטת רייכמן (לשעבר המרכז הבינתחומי) הוא היחיד בישראל שמקנה תואר ראשון BA ביזמות ובין היחידים בעולם בתחום.
הוא נוסד על בסיס ובהמשך לפעילות של מעל 20 שנה של תוכנית היזמות ZELL, מועדון היזמות הפעיל בקמפוס, וכיום לומדים בו למעלה מ- 1,000 סטודנטים המגיעים מיותר מ-30 מדינות במגוון תוכניות BA ליזמות.
בתחרויות הסטארטאפים שנערכו במסלולים השונים לרגל סיום השנה שפטו אישים בולטים מתעשיית היזמות וההון סיכון בישראל, בהם זוהר לבקוביץ, יזם ומשקיע המוכר מתוכנית "הכרישים", גיגי לוי שותף מייסד בקרן ההון סיכון NFX, עו"ד שרית פירון שותפה ב-8 TEAM, היזמית הילה אוביל ברנר מנהלת TechStars ישראל וגיא קצוביץ' מייסד ומנהל FusionLA.
"הסטארטאפים שהציגו הסטודנטים הם למעשה הדור החדש של עבודת הסמינריון המסורתית המוגשת על ידי הסטודנטים בשנה האחרונה ללימודים האקדמיים. במקום עבודה תיאורטית או ניתוח מאמר, הסטודנטים משתמשים בידע שצברו לאורך התואר, ובמסגרת סמינר פרויקט גמר עובדים במשך כל השנה על הקמת מיזמים חדשניים. הם מקבלים מעטפת של הוראה אקדמית עם מנחים מהתעשייה, ולאורך השנה נערכים מפגשים וחיבורים עם בעלי תפקידים בעולמות של פיתוח מוצר, שיווק, גיוס, ועוד, ממערך המנטורים והשותפים השונים שלנו בתעשייה", מסביר דיקן בית ספר אדלסון ליזמות באוניברסיטת רייכמן, ד"ר יוסי מערבי.
ב-20 שנה האחרונות כ-300 חברות סטארטאפ הוקמו על ידי סטודנטים ובוגרים של האוניברסיטה, מתוכן כ-110 הוקמו תוך כדי התואר ועד לשנתיים מסיומו. סך הגיוסים של החברות עומד על 4.8 מיליארד דולר, וביניהן 14 חברות מוגדרות כחדי קרן. בין הסטארטאפים שיצאו מפעילויות היזמות השונות באוניברסיטת רייכמן ניתן לציין את החברות הבאות: Edge Gaming שזכתה במקום הראשון בתחרות השנתית של ביה"ס, גייסה במהלך הלימודים 2 מיליון דולר בפרה-סיד, ובסיום הלימודים השיגה השקעה של 10 מיליון דולר מפלייטיקה, וכן היוניקורנים OverWolf, BeeHero ,Bizzabo וחברת הסייבר Argus שנמכרה ב-400 מיליון דולר לקונטיננטל.
אלו כמה מהמיזמים הבולטים שהגיעו לגמר בתחרות ב-2022:
Elvy
למי מאיתנו לא הייתה הדילמה – "האם זה בסדר שאני מטעין את הטלפון ליד המיטה בלילה?". מחקרים מראים שמדובר בצעד לא בריא, שעשוי אף לגרום לסרטן ומשפיע לרעה על איכות השינה שלנו.
זו הבעיה שביקשו הסטודנטים לפתור. elvy.ai היא חברת wellness שמפתחת פתרונות בתחום הקרינה האלקטרו-מגנטית ומשלבת הגנה מקרינה כחלק מגישתה לניהול אורח חיים בריא. מוצר הדגל שלה הוא מטען אלחוטי לטלפון הנייד המגן על המשתמש מקרינה ללא פגיעה בתפקוד הטלפון הסלולרי או באיכות השינה.
כבר במהלך הלימודים הצליחה החברה, שייסדו הסטודנטים עודד ברושי ואור הראל, יחד עם ד"ר יוני מנור, לגייס סבב פרה-סיד. החברה זכתה במקום ראשון באירוע הגמר של המסלול שלה. בנוסף, זכתה בתחרות well4tech בארה"ב בשתי קטגוריות: הטכנולוגיה החדשנית ביותר ופוטנציאל עסקי לשוק האמריקאי.
Mavvrik
Mavvrik היא אפליקציה למתן שירותי שטיפה ואקולוגיים לרכב, שפיתחו שחר קאשי, עידו קפלן ודן קולמן. הם מספרים כי משימת שטיפת הרכב הפרטי הפכה לעול מבזבז זמן ואנרגיה מיותרים, ואנשים מבזבזים 50 דקות בממוצע על משימה זו. במקביל, במכוני השטיפה על כל רכב שנשטף משתמשים בכ-130 ליטרים של מים ממוחזרים ועוד כ-40 ליטר מים חדשים.
דן קולמן, אחד המייסדים והמנכ"ל, התחיל לשטוף רכבים כהכנסה סטודנטיאלית במהלך הלימודים. "הדפסתי פלאייר וחילקתי ברחוב בו אני גר, בו ציינתי שאני סטודנט שבא עד לפתח הבית לשטוף את הרכב. בתוך שלוש שעות כבר היו לי עשרה לקוחות, ובשלושה ימים הצלחתי להרוויח הרבה מאוד כסף. זה גרם לי להבין את גודל הפוטנציאל, בוודאי עם הוספת אמצעי דיגיטלי להזמנת השירות עד הבית".
הפתרון שגיבשה מאבריק הוא שירות דיגיטלי לשטיפת הרכב שמגיע עד למשרדי החברה או בבנייני המגורים, ללא צורך בנוכחות הנהג במקום. השירות המוצע ידידותי לסביבה (מכשור מיוחד) וחוסך זמן מיותר וכמויות עצומות של מים ופחמן הנפלט מהרכבים בזמן השטיפה והנסיעה אליה. החברה יצאה לסבב גיוס שהם מצפים להשלים בקרוב.
Vibe
Vibe מבקשים לשפר את המודעות וההתמצאות במרחב עבור אנשים, קהילות ועסקים באמצעות שימוש בטכנולוגיה חדשנית המתמקדת בזיהוי קול. המוצר הראשון שפיתחו הוא אפליקציה ייעודית לחירשים, כבדי שמיעה ואוכלוסיית הגיל השלישי, שמחליפה את האוזן האנושית בזיהוי צלילים במרחב בשיעור דיוק של מעל ל-90%, שהוא גבוה לדבריהם מאמצעים אחרים בתחום. באמצעות הסמארטפון, היא מתריעה בזמן אמת על צלילים במרחב האישי של המשתמש, דוגמת צלצול בדלת, מכשירי חשמל בייתים, צלילי חירום, בכי של תינוק או אפילו גשם.
המשתמש יכול לבחור את הצלילים שהמערכת תזהה ולהגדיר מהי ההתרעה שתתריע עליהם דוגמת רטט, פנס, באנר, וכיוב'. למיזם שיתופי פעולה עם גופים דוגמת אגודת החירשים בישראל ופיקוד העורף, שבין היתר מזהים בטכנולוגיה מענה לצורך לאומי - אזעקות צבע אדום.
החברה נולדה כתוצאה מפרויקט שעשה זיו פלינט-גור במהלך לימודיו האוניברסיטה, שעסק באיתור פתרון בעיה אמיתית שפוגעת באוכלוסיות מוחלשות בישראל, בו התמקדו בשאלה - כיצד חירשים מתמודדים עם אזעקת צבע אדום.
המייסדים הם קצינים קרביים לשעבר מעולמות תוכן שונים: זיו פלינט גור, דניאל זליגמן ויובל רפפורט. בימים אלו Vibe בעיצומו של פיילוט ובעקבותיו מתוכננת השקה בחנות האפליקציות.