החופש הגדול כבר כאן, וכמו החמסין שבא איתו - גם סאגת מציאת קייטנה לילדים במחיר שפוי עלולה להוציא לנו את האוויר.
על מנת לתת מענה לבעיה ועל הדרך גם לתעל את הזמן האבוד שבו הילדים דבוקים למסך, יוצאת היום לדרך הקייטנה החינמית המקוונת הגדולה בישראל. אמנם לא יחולקו בה קרטיבים או שוקו ולחמנייה, אבל הילדים והמתבגרים שייקחו בה חלק ירכשו כלים מתקדמים וילמדו מהמומחים המובילים בישראל כל מה שצריך לדעת על בינה מלאכותית. בין המרצים: יניב גרטי, יזם ומנכ"ל אינטל לשעבר, תומר צוקר, סמנכ"ל שיווק D-ID, שי בן בסט, יזם ויוטיובר שידוע כ"מר שיבולת", דרור גלוברמן, מרצה ויוצר תוכן (הפודקאסט "בזמן שעבדתם", NEXT בקשת 12), דנה ישראלי, יוצרת תוכן ומרצה, ועוד.
השמועה על הפרויקט הייחודי שהוקם רק לפני כשבועיים התפשטה במהירות, ורשימת המשתתפים שתוכננה במקור למנות כ-400-200 נרשמים, מונה קרוב ל-15 אלף. מי שעומדים מאחורי הקייטנה הווירטואלית הם היזמים רון קלדס ואבישי פריז, אנשי תוכנה ושיווק, שבעצמם הופתעו מהממדים האדירים אליהם התגלגל המהלך הספונטני שלהם.
"אמרנו לעצמנו שלא יכול להיות שכולם מדברים על AI אבל מתעסקים בחלק נורא קטן מהעולם הזה, מדובר באירוע הרבה יותר גדול", אומר קלדס ל-mako. לדבריו, אנו נמצאים בתקופה קריטית בכל הקשור להתפתחות הבינה המלאכותית ולכן יש ללמוד כיצד היא פועלת - עכשיו. "היום ילד שהוא קצת מתוחכם מצליח להבין לא רק איך הוא עושה שיעורי בית עם ChatGPT ומגיש את זה למורה, אלא איך הוא יכול גם לוודא שלא תהיה לזה אפילו חותמת של AI. זה נורא פשוט, אפשר להגדיר שיהיו נגיד חמישה אחוזים של שגיאות כתיב או דקדוק ורווחים כפולים - ואז הטקסט לא אחיד", הוא מסביר.
"רוב ההורים לא כל כך מבינים מה קורה פה, שזה לגיטימי, אבל גם אם הם מתעלמים מזה - זה יפגוש אותם, אם לא כבר פגש, כמו חתיכת קיר. זה קורה עכשיו ואי אפשר לחכות עוד שנה. אני לא נכנס לדיסטופיה מטורפת, אבל צריך לדעת שיש פה שינויים שקורים מהר וצריך שניה להנגיש אותם", הוא מוסיף.
גם מבוגרים מוזמנים
"קראנו לזה קייטנה לילדים, אבל בתכלס התפתחות הבינה המלאכותית רלוונטית לכולם", טוען קלדס. "גם אני מפחד ולא יודע מה בדיוק יהיה איתי, אני לא יודע איך אני הולך להיות פה בתוך הסיטואציה הזאת ומה אני צריך לעשות. כולנו במצב דומה שאנחנו תוהים לגבי העתיד, ולכן צריך שניה להבין איך ה-AI בנוי, למה הוא בנוי, איך הוא חושב כל מיני דברים בסיסיים, שלפעמים גם אנשים שבתוך המיליה הזה לא עוצרים לשאול את עצמם".
בתור אב לשניים (13 ו-16), קלדס מספר שאינו חש מאוים מהזמן שילדיו מבלים מול מסך ולא רואה בכך דבר רע, כל עוד זה מלווה בפיתוח של חשיבה ביקורתית. "אי אפשר להאשים את הילדים שהם כל היום מול מסך, כי זה העולם היום וזה הכול שאלה של מינונים ושל איך משתמשים בזה וממנפים את זה. יש אנשים שלוקחים כמובן מאליו את מה ש-GPT אומר להם ולא חושבים לבד. אם הוא יגיד להם שלווייתן הוא בגודל 15 מטרים, אז זאת תהיה האמת מבחינתם וזהו. הם לא חוקרים מעבר ולא שואלים שאלות, שזאת הבעיה", הוא מסביר.
כך זה יעבוד
עם נתונים הרשמה גבוהים בהרבה מהמצופה, המתכונת שהוצעה תחילה להפעלת הקייטנה בזום נאלצה לעבור שדרוג רציני. "תוך 24 שעות עברנו את ה-3,500 נרשמים ומהר מאוד הבנו שצריך להרים את הסטנדרט. שזה כבר לא יהיה מצולם במחשב בבית, אלא נביא אולפן, מצלמה ושרתים יותר טובים. הבנו גם שזה כבר לא זום אלא יוטיוב לייב ושידור בדיסקורד, שבשביל זה גייסנו מדריכים דיגיטליים שיוכלו לעזור ולפקח על מה שקורה", מספר קלדס.
"בימים האחרונים כשאנחנו עושים חזרות עם המרצים, אני פתאום עוצר וחושב שזה אירוע מאוד גדול, ושמעבר למעגלים הראשונים של אותם 14 אלף נרשמים, שההורים שלהם נתקלו בזה, זה צריך להגיע להרבה יותר אנשים", הוא מוסיף.
קלדס מבהיר שההורים יותר ממוזמנים להצטרף לשיעורים עם ילדיהם ומדגיש שכולם יכולים לצפות בלייב בתוכן הקייטנה, גם מבלי להירשם מראש. עבור אלה שכן נרשמו, התוכן יישאר זמין למשך שבועיים ב-VOD.
הקייטנה תחל היום ותימשך עד יום חמישי (16.7-20.7) בין השעות 16:00-19:00. לפרטים נוספים ולהרשמה לחצו כאן.