"אני רוצה להגיב באופן אישי לדיווחים השערורייתיים אודות פריזמה (PRISM)", זו היתה כותרת הפוסט של מנכ”ל פייסבוק, מארק צוקרברג בחשבון הפייסבוק הפרטי שלו במהלך סוף השבוע. בפוסט,שנכון לרגע זה קיבל למעלה מ-300 אלף לייקים ו-50 אלף שיתופים, צוקברג הכחיש באופו גורף את ההאשמות האחרונות כי הסוכנות לביטחון לאומי (NSA), בארצות הברית מקבלת מידע ישירות משרתי פייסבוק ללא כל צו חיפוש חוקי.

nמארק צוקרברג מגיב ל PRISM (צילום:  Photo by Flash90)
"דיווחים שערורייתיים". -צוקרברג מגיב ל PRISM | צילום: Photo by Flash90

ההכחשה של צוקרברג מצטרפת להכחשות הגורפות של חברות ענק אחרות כמו אפל, גוגל, מיקרוסופט ועוד, שהואשמו במעשים דומים.

הכל התחיל כשהוושינגטון פוסט פירסם כתבה המבוססת על מסמכים סודיים שהגיעו לידיו, המסווגים כסודיים ביותר. במסמכים, ביניהם מצגת פאוור פוינט, נחשפת תוכנה בשם PRISM. מסך אחד של התוכנה מראה את הלוגואים של כמה מחברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, כמו אפל, גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט, AOL, ואפל. על פי המסמך, נכתב בוושינגטון פוסט, הסוכנות התחברה באופן ישיר אל שרתים של חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, ומבלי שום צו חיפוש חוקי, פשוט קיבלה מהחברות האלה נתונים, שיחות אישיות, תמונות והיסטוריית חיפוש וגלישה. התוכנה יודעת לנתח את התוכן המתקבל ולחפש איומים וחשדות לפעילות טרור.

בואו לפייסבוק של נקסטר

מייסדי גוגל סרגי ברין (מימין) לארי פייג'  (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
"מתעמתים עם כל צו וצו שמתקבל מהממשל בבית המשפט". מייסדי גוגל | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL

זוהי פרשת האזנות הסתר הגדולה בהיסטוריה של ארצות הברית, בעיקר בשל כמות המידע שהממשל כביכול קיבל באופן לא חוקי מבלי שהמשתמש כלל ידע על כך. על פי החוק, הממשל צריך להוציא צו חוקי מבית המשפט על מנת שיוכל לקבל מחברות הטכנולוגיה גישה לשרתים, על מנת לחפש מידע על המשתמש הספציפי. אך על פי אותה מצגת, נראה שהסוכנות כלל לא מוציאה צווים. אלא מתחברת ישירות לשרתים ומנתחת את כל המידע אודות רוב המשתמשים ברשת האינטרנט בעולם.

"מעולם לא שמענו על תוכנת המעקב"

מאז החלו חברות הטכנולוגיה המואשמות בשיתוף הפעולה המאסיבי עם הממשל בהכחשות. אפל הודיעה כי היא אינה שמעה מעולם אודות אותה תוכנה, וכי לממשל אין שום גישה לשרתים שלה ללא צו. גם פייסבוק, גוגל ומיקרוסופט הוציאו הודעות דומות. מנכ"ל פייסבוק, כאמור, החליט לענות על שאלות באופן אישי. גוגל ציינה את העובדה כי היא ידועה כלוחמת על פרטיות הגולש, והיא מתעמתת עם כל צו וצו שהיא מקבלת מהממשל בבית המשפט לפני שהיא מוסרת מידע על משתמשים.

בנוסף, הגרדיאן פירסם מסמך ובו הסוכנות לביטחון לאומי מבקשת מספק הטלפונים האמריקאי ורייזון (verizon) לספק לה מידע על בסיס יומי אודות שיחות טלפון. ורייזון התבקשה ונענתה לבקשה, לספק לסוכנות רשימת שיחות של מליוני לקוחות. מדובר על שיחות גם אל מחוץ לגבולות ארצות הברית, אבל גם בתוך גבולות המדינה. במסמך לא מצויין שהועבר מידע מתוך השיחות, אלא רק רישום של מספרי טלפון ולאן הם התקשרו. מאז צנחה המניה של verizon. למרות ההאשמות, המניה של רשת הטלפונים הגדולה לא הושפעה ונשארה יציבה.

גם הנשיא אובמה נאלץ להגיב להאשמות, וכינס מיידית מסיבת עיתונאים. המסיבה, לא התנהלה כצפוי (הטלמפרומפטר של אובמה כשל, והוא עמד מול העיתונאים וחייך בזמן שחיכה שיביאו לו את הדפים). "אי אפשר לצפות שנוכל גם לשמור על העם האמריקאי מפני טרור וגם לגרום לכך שלכולם יהיה נוח מאה אחוז מהזמן" אמר אובמה, אחרי שהביאו לו את הדפים עם הנאום. הוא התייחס לכך שלמרות שהתוכנה היתה סודית, חברי הקונגרס ידעו עליה, וטען כי היא אינה מחוברת ישירות לשרתי החברות הגדולות.

אובמה לא יודע מה להגיד בלי הדפים עם הנאום:

 

אובמה מדבר על תוכנית המעקב אחרי שקיבל את הנאום:

 

הוושינגטון פוסט עדכן את הכתבה ופירסם התנצלות לקוראים

מאז החלו להישמע האשמות שונות כלפי הכתבה בוושינגטון פוסט. בכירים בסוכנות לביטחון לאומי בעבר ובהווה התראיינו והסבירו כי כותבי הכתבה לא הבינו את המסמכים שהגיעו לרשותם. "אין שום חיבור ישיר לשרתים. התוכנה עוסקת אך ורק במידע שהגיע מצווים חוקיים" אמר בכיר לשעבר בסוכנות ל-CNET. בעקבות ראיות חדשות, הוושינגטון פוסט נאלץ לשנות את הגירסה המקורית של הכתבה, ואף להוסיף התנצלות לקוראים.

אבל עדיין יש לא מעט שאלות שנותרו פתוחות, מדוע לסוכנות יש צורך בתוכנה אשר עוקבת אחרי מידע שנאסף מצווים, מה רמת התקשורת של הסוכנות עם אותם בעלי שרתים. מה שבטוח - לסוכנות לביטחון לאומי יש מאגרי מטה-מידע עצומים, ואת המידע שלה היא אוספת גם אם לא מהשרתים של חברות כמו גוגל או אפל ישירות, אז באופן עקיף. כל פוסט שמתפרסם בפומבי, כל תמונה שעולה לאינסטגרם, הסוכנות יודעת לנתח את המידע ולבדוק אותו במטרה לאתר איומים על ביטחון המדינה.

הפרשה כבר הפכה לחולצה

ונראה שהסוכנות לביטחון לאומי לא נהנית מתשומת הלב. יזם אמריקאי מהיר שחשב שהוא יוכל לנצל את הסיפור על מנת להרוויח כמה דולרים גילה את כוחה של הסוכנות אחרי שניסה לשווק חולצות שעליהן הודפס הסמל של PRISM, אותה תוכנת האזנה. ה-NSA הספיק לשלוח לאתר שבו הוא מכר את החולצה מכתב המבקש להוריד את המוצר מהמדפים בשל שימוש בלוגו המוגן בזכויות יוצרים. מה שהפך את PRISM לאייקון תרבותי באופן רישמי. קשה להתעסק עם אירגון שיודע לנטר כל כך טוב את הרשת.

אבל מי שניזוק מהסיפור באמת הוא כנראה הנשיא אובמה. הנזק כל כך גדול, שנראה שעכשיו יש המשווים בינו לבין האויב הגדול ביותר שלו - ג'ורג' בוש הבן. השוואה בין הנאומים בפרשות האזנות הסתר של בוש ואובמה לא מותירה הרבה מקום לדימיון.