גם אם החודשים האחרונים מסמלים תקופה פחות טובה לקריפטו, אין ספק שהסחר במטבעות הקריפטוגרפיים הפך לאחד מהתחומים החמים בעולם הטכנולוגיה בשנים האחרונות. בדומה לחידושים טכנולוגיים אחרים, גם הפעם הראשונים לאמץ את הטרנד היו הצעירים, כולל בני 18 שכבר מצאו את עצמם משקיעים במטבעות כמו ביטקוין ודומיו. העיסוק יוצא הדופן הניב, לחלקם לפחות, לא מעט רווחים.
אחד מהגורמים שמקדמים את המודעות לעולם הקריפטו בישראל הוא בורסת הקריפטו הישראלית Bit2C, שתומכת בקידום השכלה פיננסית בכלל ובעולם הקריפטו בפרט. "הילדים של היום כבר קונים ומוכרים מטבעות רולבלוקס ומיינקראפט, הם יודעים לזהות נדירות ואינפלציה", מסביר אלי בז'רנו, מנכ״ל הבורסה. "הם לומדים על פיננסים מהאינטרנט ולא ממערכת החינוך, ולכן דרושה להם הכוונה. זו גם הסיבה שגיל המינימום להשקעה אצלנו בבורסה הוא 18. מעבר לכך, אנחנו רואים שיש רצון אצל בני הנוער ללמוד על עולם הביטקוין והבלוקצ׳יין, ואנחנו נרגשים לתרום את מנת חלקנו. הנוער של היום מבין את כוחו של הביטקוין ככלי פיננסי להמונים".
כאמור, בני הנוער שלומדים על עולם הקריפטו עושים זאת בעיקר באמצעות הרשתות החברתיות, והכוונה כאן היא לא לפייסבוק או לאינסטגרם, אלא ליוטיוב ודיסקורד. מאיר, בן 18 ממרכז הארץ, נכנס לעסקי המטבעות הדיגיטליים בגיל צעיר. "ידעתי שהביטקוין קיים, אבל לא נכנסתי לעומק העניין. רק בסוף 2020 התחלתי להתעניין בטכנולוגיה שמאחוריו ופחות במסחר, הבנתי שהמחיר משתנה כל הזמן ושאין דרך בטוחה לחזות מה יהיה בעתיד. עם זאת, אפשר להבין איך הביטקוין עובד, מהם הרעיונות הכלכליים שעומדים מאחוריו בנוסף לרעיונות הטכנולוגיים. יש אנשים שיגידו: ׳אי אפשר לעשות כבר כסף בביטקוין׳ או ש׳ביטקוין זה כבר ישן׳ לצד עוד אמירות דומות. אני חושב שהאנשים האלה מפספסים את הנקודה. ביטקוין זו טכנולוגיה שמטרתה לייצג ערך ואין לאף אחד שליטה עליה, כי אף אחד לא יכול פשוט ׳להדפיס׳ ביטקוין".
כמה כסף השקעת עד היום?
"יש כמה חוקים בקהילות הקריפטו בהן אני נמצא, ואחד מהם הוא לא להצהיר על כמה מטבעות יש לך. אני כן יכול לתת הערכה, סביב ה-1,000-3,000 שקלים בכמה מטבעות, הרוב בביטקוין".
"החברים שלי לא בדיוק חושבים כמוני. או שהם סגורים לדברים חדשים, או שהם יותר חכמים ממני ורואים משהו שאני לא רואה", מספר מאיר על היחס של הסביבה הקרובה שלו לנושא. "אני מנגד מודאג בעיקר ממטבעות שהם לא ביטקוין, כי העתיד שלהם פחות מובטח. אני חושב שיש למטבעות בודדים סיכוי לשרוד את ה׳חורף׳ (שם קוד לתקופות שבהן המחיר יורד או נשאר נמוך) ורובם לא יישארו איתנו, אולי אתריום ועוד כמה בודדים. עם זאת, אני כן מודאג מהטענה שהביטקוין אמור להיות הגנה מפני אינפלציה ודווקא כשזו הגיעה עכשיו, הערך שלו ירד. זה מראה שכרגע הוא עדיין נכס ספקולטיבי ולכן צריך להיזהר לא לשים בו את כל החסכונות".
"דור ה-Z מאוד מאמין בעקרונות הביזור ובשליטה שלו על עצמו"
דוד אוחיון בן ה-18 משקיע במטבעות הגדולים (כמו אתריום וקרדנו) וגם בקטנים יותר (כמו פוליגון ואלגורנד) החל משנת 2019. "שמעתי על המושג הזה בסוף 2016 כשהביטקוין עלה ל-1,000 דולר, אז אח שלי התחיל להתעניין בזה. עברו שלוש שנים וגם אני התחלתי להשקיע בעצמי״, הוא מספר. "השקעתי עד היום בסביבות ה-4,000 דולר. ההורים לא עזרו לי אבל אח שלי תמך בי בהתחלה, כשעוד לא הכרתי את התחום".
מלבד אח שלך, מה הסביבה שלך אומרת על ההשקעות בקריפטו?
"הסביבה שלי חושבת שלהשקיע זה טוב, אבל כמו כל השקעה אחרת, צריך להיות מודעים לסיכונים שבדבר, למרות שמדובר בתחום מעניין עם הרבה פוטנציאל. אני לא מודאג מהירידה הנוכחית בשוק כי היו עוד הרבה ירידות קודם לכן, והיו גם הרבה עליות. קריפטו זה משהו שיכול להתפתח ולצבור ערך, כמו מניות או אומנות. כמו כן, יש לי עוד הרבה מה ללמוד".
"אנחנו רואים תופעה הולכת וגוברת של צעירים, גם בגילאי העשרה, שמחזיקים מטבעות קריפטו. הסיבה העיקרית לכך היא הרשתות החברתיות ושלל משחקי האונליין שדורשים מטבעות כאלה ואחרים על מנת להתקדם במשחק", מסביר אברהם הינוך, מנהל חטיבת ה-NFT בחברת הייעוץ WeCcelerate שמהווה מומחה לתחום. "יש כאן גם אידיאולוגיה. דור ה-Z מאוד מאמין בעקרונות הביזור ובשליטה שלו על עצמו, על התכנים שלו ועל פעולותיו. יש כאן אמירה חזקה כנגד גופי הענק השונים. אני מאמין שזה יגדל כשעוד ועוד צעירים ייכנסו לעולם הזה, ובמקביל סף הכניסה יהיה נמוך עוד יותר. כרגע, מותג שלא חושב איך הוא משתלב בעולמות הללו, פשוט יפספס בעוד כמה שנים את הדור הזה".