המראות הקשים ממשיכים לזרום מאפגניסטן, ו-4.4 מיליון תושבות ותושבי קאבול נאלצים למצוא דרכים יצירתיות כדי לחמוק מנחת זרועם של הטרוריסטים הקיצוניים שהשתלטו על חייהם. למזלם, הם יכולים להשתמש באפליקציה Ehtesab ("אהטסאב", אחריותיות), שמספקת עדכונים בזמן אמת וזמינה גם עבור אנדרואיד וגם עבור אייפון.
האפליקציה הושקה במרץ 2020, במקביל להתפשטות הקורונה ברחבי העולם, אך היא זינקה בפופולריות לאור ההתעוררות המחודשת של הטליבאן. לפי הדיווחים, את האפליקציה מפעילות 20 בודקות-עובדות שבוחנות דיווחי משתמשים, סורקות את הרשתות החברתיות – ולאחר מכן משגרות דיווחים למכשירי המשתמשים. בין היתר, האפליקציה דיווחה על אירוע הירי בשדה התעופה של קאבול ועל פקקי התנועה שסתמו את העיר.
מייסדת האפליקציה היא שרה ווהאדי (Sara Wahedi), בת 26 שנמלטה לקנדה בתחילת הקיץ לאור קשריה עם הממשלה הפרו-אמריקאית הקודמת, וכעת לומדת לתואר ראשון באוניברסיטת קולומביה. בראיון ל-rest of world, היא סיפרה כי רוב העובדות הן נשים שממשיכות לעבוד מהבית על סף הסכנות הברורות – הכל במטרה לספק מידע אמין. לאף אחת מהן אין ויזה להימלט מהמדינה, אך היא פועלת כדי להשיג עבורן את המסמכים הדרושים - ובינתיים דאגה להסרת תמונותיהן מהאתרים ומהרשתות החברתיות. "אנחנו מתרכזות בקיבולת הנוכחית שיש לנו, שהיא להמשיך לעבוד במצב חירום. אני רק מקווה שהאפליקציה לא תושבת", היא אמרה.
למרות שהרוב המכריע של המשתמשות והמשתמשים אכן נעזרים באפליקציה כדי להתחמק מהכוחות האיסלמיסטיים, ווהאדי מדגישה שהאזהרות עצמן לא מתייחסות לארגון הטרור באופן ישיר – לאור הסכנות הברורות. כך, במקום לכתוב שטרוריסטים הקימו מחסומים ברחוב, האפליקציה מדווחת על מחסום שיצר פקק תנועה.
הרעיון לאפליקציה לא הגיע משום מקום. בניו יורק ובלוס אנג'לס פועלת אפליקציה דומה ושנויה במחלוקת העונה לשם "Citizen". האפליקציה עוררה סערה עזה לאחרונה, עקב העובדה שהיא מתגמלת משתמשים שמתעדים זירות רצח, תאונות דרכים ושריפות. ווהאדי הודתה ששאבה השראה מהרעיון של סיטיזן אחרי שהייתה עדה לפיגוע התאבדות, אך היה חשוב לה לבדל את ממשק המשתמש. "סיטיזן שחורה וכחולה ואדומה וצהובה, כל הצבעים שלה הם צבעי חירום. זה מעורר חרדה רק להסתכל עליה. אני לא רציתי לעשות פטישיזציה לביטחון", היא אמרה. בהתאם, הצבעים של אהטסאב מרגיעים יותר, ונעים בין לבן, כחול וירוק.
בינתיים, נראה שהאפליקציה ממשיכה לצמוח. "ייתכן שנגיע לנקודה שבה אהטסאב תהיה אפליקציה שכולם מורידים. אבל מה אם הטליבאן יחפשו אותה בטלפונים של אנשים? ייקח זמן עד שנבין איך לעשות את זה בלי לסכן את חיי המשתמשים שלנו", היא סיכמה.