מנכ"ל חברת הסייבר NSO, הנתבעת בגין מעורבותה לכאורה ברצח העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, אמר כי החברה הישראלית לא היתה מעורבת ברצח - אולם סירב להתייחס לדיווחים שלפיהם מכר באופן אישי את תוכנת פגסוס שסייעה לחיסול מתנגד המשטר הסעודי.
שלו חוליו, שייסד את NSO יחד עם עמרי לביא, נשאל בראיון לתוכנית הטלוויזיה האמריקאית "60 דקות" המשודרת ברשת CBS, על אמיתות הדיווחים שלפיהם הוא נסע באופן אישי לריאד, בירת ערב הסעודית, כדי למכור את תוכנת הריגול פגסוס לסעודים תמורת 55 מיליון דולר. תשובתו של חוליו: "אל תאמיני למה שכתוב בעיתונים".
"האם זאת הכחשה?", דחקה בו המראיינת לזלי סטאל. תגובתו של חוליו היתה שתיקה מחויכת.
עם זאת, חוליו התעקש כי NSO לא היתה מעורבת בצורה כלשהי בחיסול חאשוקג'י, מתנגד המשטר הסעודי שנרצח בשגרירות סעודיה בטורקיה באוקטובר 2018. "רצח חאשוקג'י נוראי, ממש נוראי. ולכן כאשר שמעתי בפעם הראשונה את ההאשמות שלפיהן השתמשו בטכנולוגיה שלנו נגד ג'מאל חאשוקג'י או קרוביו, פתחתי בבדיקה מיידית של העניין. ואני יכול לומר לך בצורה מאוד ברורה, לא היה לנו שום קשר לרצח הנוראי הזה".
“What do you do when your customer has a definition of ‘terrorist’ that isn't our definition? In some countries, the opposition are terrorists,” Lesley Stahl asks NSO’s Shalev https://t.co/kLQcPGe3Tz pic.twitter.com/2bzJDx7fXP
— 60 Minutes (@60Minutes) 24 במרץ 2019
כאשר סטאל ביקשה ממנו להבהיר אם NSO - חברת הסייבר ההתקפי המפורסמת ביותר בשוק הישראלי ואולי בעולם כולו - לא תמכור ולא מכרה את תוכנת פגסוס למדינה "הידועה בהפרת זכויות אדם כליאת עיתונאים ורדיפת פעילים", התחמק חוליו והשיב: "אומר רק שאנחנו מוכרים את פגסוס כדי למנוע פשע וטרור".
בראיון הדגיש חוליו כי תוכנת פגסוס הצילה את חייהם של עשרות אלפי בני אדם, וציין כי NSO לא מוכנה למכור את מוצריה ליותר מ-100 מדינות בעולם. עם זאת, סטאל לא הרפתה ושאלה: "מה אתה עושה כאשר ההגדרה של הלקוח למי הוא 'טרוריסט' איננה ההגדרה שלנו? ישנן מדינות שבהן האופוזיציה נחשבת לטרוריסטים".
תשובתו של חוליו: "אין דבר כזה. לכל לקוח שמכרנו לו היתה הגדרה מאוד ברורה של מה הוא טרור, ובאופן בסיסי זה: אנשים רעים שעושים מעשים רעים מתוך מטרה להרוג אנשים חפים מפשע, מתוך מטרה להביא לשינוי סדר יום פוליטי. אני מעולם לא נפגשתי עם לקוח שאמר לי שאנשי האופוזיציה הם טרוריסטים".
עוד ב-TheMarker
מכוונות גבוה: מי החברה הישראלית הבאה שתגיע לנאסד"ק?
הישראלים ממציאים, האמריקאים נהנים: פיתוחים כחול-לבן שלא תמצאו בארץ
"טוב, הם לא יאמרו לך את זה", הקשתה סטאל. "אבל אם הם יתנהגו ככה, אז הם כבר לא יהיו לקוח שלנו", ענה חוליו.
מערכת "60 דקות" ציטטה גורם מודיעין מערב אירופי שאליו הופנתה על ידי חוליו, שאמר כי תוכנת פגסוס של NSO "שינתה את כללי המשחק בסיכול מתקפות של ג'יהאדיסטים אירופים, וכן בחיסול רשתות סחר בסמים ובבני אדם".
עם זאת, NSO - שנגדה תלויות ועומדות תביעות שהוגשו בשם אזרחים שלכאורה נפגעו מפעילויותיה - ספגה בשנים האחרונות ביקורת על השימוש שנעשה בתוכנה שלה.
כך למשל, תחקיר של ארגון זכויות האדם סיטיזן לאב ב-2016 הצביע על כך שנעשה שימוש בתוכנת פגסוס עבור מעקב לא רק אחרי טרוריסטים ופושעים, אלא גם נגד פעיל זכויות האדם אחמד מנסור מאיחוד האמירויות; נגד העיתונאי החוקר המקסיקאי, רפאל קבררה; ונגד סנטור ונציג קבוצות מיעוטים בקניה, מוזס וטאנגולה.
ארגון סיטיזן לאב המשיך בשורה ארוכה של חשיפות לגבי פעילות NSO שסייעה למשטרים לא דמוקרטיים. הם קשרו בין החברה לבין רצח חאשוקג'י. בפרשה אחרת הסתבר כי נשק הסייבר של החברה נגנב על ידי עובד שלה, שניסה למכור אותו ברשת האפלה - ונתפס. חברי כנסת ופעילי זכויות אדם בישראל עתרו לבג"ץ בדרישה להשעות את רישיון היצוא של החברה, ובספטמבר הוגשו תביעות אזרחיות נגדה בשם אזרחים שלכאורה נפגעו מפעילויותיה.
ב-NSO דחו מכל וכל את הטענות הללו, וציינו כי אין הוכחות כלשהן לכך שנעשה שימוש בטכנולוגיה של החברה במקרים אלו.