נדמה שבימים האחרונים המתיחות מול לבנון מגיעה לשיא, כשרבים סבורים שמלחמה נוספת היא בלתי נמנעת ותיפתח בתוך זמן קצר. לא די בכך, אלא שהחשש מפני "תרחיש עלטה", מצב בו תשתיות קריטיות במדינת ישראל נפגעות ובפרט תשתית החשמל, חזר לכותרות. זה קרה לאחר שמנכ"ל חברת ניהול משק החשמל, שאול גולדשטיין, הזהיר כי "חיזבאללה יכול להפיל בקלות את רשת החשמל בישראל", וכי "אחרי 72 שעות בלי חשמל - אי אפשר יהיה לחיות בישראל".

כידוע - לחץ והיסטריה הם כר פורה להפצת פייק ניוז ברשת, ואכן צצו לא מעט כאלה בימים האחרונים סביב גזרת לבנון. פייק ריפורטר, מיזם המחקר שנאבק בפעילות זדונית ברשת לרבות קונספירציות ופייק ניוז, מעדכן על מספר ידיעות כוזבות שהפכו לוויראליות.

כך למשל, דיווח שנושאת המטוסים האמריקאית ג'ראלד פורד והצי הנלווה אליה נמצאים בדרכם לחיפה. מבדיקת פייק ריפורטר עולה כי לא נמצא דיווח כזה ב-CNN או בכלי תקשורת אמינים אחרים, ואתרים העוקבים אחר מיקומים של נושאות מטוסים מסביב לעולם מדווחים כי ג'ראלד פורד עוגנת בנורפוק, וירג'יניה בארה"ב למשך שנה לצורך תחזוקה. שליחתה של נושאת מטוסים אמריקאית אכן יכולה לרמוז על העלאת כונונת באזור - אך כאמור, נראה שזה לא קרה הפעם.

כמו כן, פורסמו שני צדדים של אותו פייק ישן ומוכר שאנחנו מכירים גם מתחילת המלחמה. במסגרתו פורסמו בעיקר בחשבונות טוויטר בשפה הערבית תמונות של ישראלים שבורחים לכאורה מנמל התעופה בן גוריון. מדובר בתמונות ישנות מתוך אחד מימי העומס (הלא נדירים) בשדה התעופה, ונציין כי אותה תמונה פורסמה גם עם תחילת המלחמה בחודש אוקטובר, בטענה כי אלה ישראלים שנמלטים בשל המלחמה בעזה.

פורסם גם סרטון מקביל של לבנונים נמלטים מהמדינה בנמל התעופה ביירות, ששותף בין היתר ביום שבת האחרון בערוץ הטלגרם של יאיר נתניהו. מדובר בסרטון ישן שנמצא ברשת לפחות מאז ספטמבר 2023. השיתוף של נתניהו הבן עלה לראשונה בערוץ טלגרם בשם "מלחמת הצפון הראשונה - חיסול מחבלים ברשת" המשתף תיעודים מתקיפות חיל האוויר בלבנון, ולצידו נכתב: "פאניקה בלבנון: נמל התעופה של ביירות מפוצץ בלבנונים שבורחים מהמדינה מחשש למלחמה".

נמל התעופה המדובר עלה לכותרות בהקשר אחר לאחר שה"דיילי טלגרף" דיווח שחיזבאללה מאחסן בו אמצעי הלחימה רבים. בינתיים, בלבנון מאיימים לתבוע את כלי התקשורת הבריטי ובמקביל עסוקים בהכחשות של הדיווח, ושר התחבורה הלבנוני עלי חמיה הכחיש בתוקף את הדיווח ואף הזמין עיתונאים ודיפלומטים לביקור רשמי בשדה. אין קשר בין הדיווח לסרטון.

עוד פורסמו ברשת דיווחים לא מהימנים שהוכחשו על נציגויות זרות שעוזבות את ביירות, תמונה מפוברקת של רה"מ נתניהו צופה בנאום של חיזבאללה ו"דיווח של רויטרס" על כך שישראל "כנראה תתקוף את לבנון ב-48 השעות הקרובות". במקרה של האחרון, רויטרס אף הוציאה הכחשה רשמית בה נכתב: "רויטרס מכחישה כי דיווחה שישראל תתקוף את לבנון תוך 48 שעות, לאחר שפרצו דיווחים ברשתות החברתיות שצוטטו את סוכנות הידיעות אומרת זאת".

טל היגן, חוקר ב"פייק ריפורטר", הסביר כי "בזמן מלחמה והסלמה ביטחונית, ניתן לראות עלייה חדה בהפצת מידע כוזב, כאשר חלקו הגדול מבוסס על סרטונים ותמונות שהוצאו מהקשרם ועל דיווחים חדשותיים לא מיוחסים. כך היה לקראת ובזמן המתקפה האיראנית, ואנחנו רואים זאת שוב היום, בצל הדיווחים המתרבים על הסלמה אפשרית בצפון. ובזמן שהרשתות החברתיות הן כלי ההפצה העיקרי, שמסרבות לקחת אחריות ולטפל בבעיה, הציבור נותר חשוף וחסר הגנה אל מול מלחמת המידע ברשת".

"אנחנו ממליצים לציבור לצרוך חדשות רק ממקורות מהימנים שכפופים לסטנדרטים מקצועיים ואתיקה עיתונאית", הוסיף היגן, "אם נתקלתם בדיווח חדשותי בלי מקור - התעלמו. אבל גם אם הדיווח מיוחס למקור מסוים - לכו ובדקו שהוא אמיתי. לצערנו, נתקלנו בימים האחרונים בכמה דיווחים שיוחסו לכלי תקשורת מרכזיים אבל מעולם לא פורסמו על ידם".