ניב מקומי, המדובר בדרום סין, עוזר לאנשים לבטא את כעסם על הגבלות הקורונה המתמשכות מבלי שהפוסטים שלהם במדיה החברתית יגיעו לצנזורה הסינית.
סין נקטה באחת הגישות המחמירות בעולם לטיפול בנגיף הקורונה. בניגוד לרוב המדינות, היא ממשיכה לחתור למדיניות של אפס הדבקה באוכלוסייה. מוקדם יותר השנה, שנגחאי נאלצה להיכנס לסגר שנמשך חודשיים, והעיר נפתחה מחדש רק ביוני. גם בחודש אוקטובר האחרון נאלצו לנקוט בצעדים נוקשים בחלק ממחוזות העיר.
אבל אזרחים סינים מבקרים את המשטר בצורה יוצאת דופן. ככל שהצעדים הדרקוניים של סין דעכו, תושבים יצאו להפגין ותקפו את גורמי הבריאות האוכפים את ההגבלות.
בעוד שחלק מהעדויות שותפו ברשתות החברתיות הסיניות, הצנזורה של הממשלה פעלה כדי למגר במהירות את הביקורות על אסטרטגיית האפס חולים השנויה במחלוקת שלה.
תושבי גואנגג'ואו, עיר שמתמחה בייצור וקרובה להונג קונג עם אוכלוסייה של יותר מ-10 מיליון, גילו שהשימוש בניב האזורי שלהם באפליקציית Weibo, הגרסה הסינית לטוויטר, עזר להם לפרוק את התסכולים שלהם.
ההגבלות הוחמרו בימים האחרונים בגואנגג'ואו, כאשר מספר המקרים של חולי קורונה עלה, מה שעורר חששות ותלונות של תושבי העיר.
המקומיים מדברים בניב בשם קנטונזית, ששונה באופן מובהק מהמנדרינית, השפה הרשמית של סין. דוברי מנדרינית, ביניהם האחראים על הצנזורה, עשויים להתקשות בהבנת הסלנג הקנטונזי, נראה שההבדלים בשפות עזרו לחלק מהמתלוננים על הגבלות נגיף הקורונה להתחמק מהצנזורה.
Zero Covid in China
No child should ever be treated like this.pic.twitter.com/gPlzIZVZqv
"היינו צריכים לסגור הכול באפריל, ואז שוב בנובמבר", כתב אחד ממשתמשי Weibo, הגרסה בסין לטוויטר, מהעיר בפוסט בפלטפורמה ביום שני. "הממשלה לא סיפקה הטבות כספיות - אתה חושב ששכר הדירה שלי לא עולה כסף?". אותו גולש המשיך להשתמש בהשמצות והעליב פקידים.
"לראות אנשים קנטונזים נוזפים בממשלה ב-Weibo מבלי להיתפס", כתב גולש אחר והוסיף סמיילי מחייך. "תלמד קנטונזית היטב, ותוכל להשתמש ב-Weibo ללא חשש".
ארגון ניטור המדיה China Digital Times, המזוהה עם אוניברסיטת קליפורניה, אמר בספטמבר כי בגלל שמערכת הצנזורה של Weibo עשויה להתקשות לזהות איות קנטונזי, פוסטים רבים שמציגים "שפה גסה, נועזת וישירה" הצליחו "לשרוד".
"אבל אם אותו תוכן כתוב במנדרינית, סביר להניח שהוא ייחסם או יימחק", אמרו בארגון. "בהקשר זה, כמה גולשים ברשת העירו שטקסט קנטונזי הוא כמו טקסט מוצפן".
"כל אזור חייב להגן על השפה שלו, כך שהוא לא יימחק כשהוא רוצה לדבר", אמר משתמש Weibo בפוסט שנמצא על ידי China Digital Times.
בנוסף לעורר תסכול ופחד בקרב אוכלוסייתה, הגישה של סין לקורונה הביאה לחששות נרחבים לגבי הכלכלה העולמית וביקורת נדירה על ממשלת סין מצד ארגון הבריאות העולמי: "כשאנחנו מדברים על אסטרטגיית אפס החולים, אנחנו לא חושבים שהיא בת קיימא, בהתחשב בהתנהגות הנגיף עכשיו ובמה שאנחנו צופים בעתיד", אמר מנכ"ל ארגון הבריאות, טדרוס אדהנום גברייסוס, במאי. על פי הדיווחים, הערותיו צונזרו בפלטפורמות אינטרנט סיניות.
בשבוע שעבר, סין חזרה על מחויבותה למדיניות אפס החולים, כאשר גוף ההנהגה הבכיר שלה קרא לתמיכה בלתי מעורערת באסטרטגיה.