"ריקבון מוחי", או brain rot, הפך להיות מושג השנה של אוניברסיטת אוקספורד, והוגדר על ידם כ"הידרדרות כביכול במצב הנפש או האינטלקטואלי של אדם, אשר יכולה להיגרם כתוצאה מצריכת יתר של חומרים ותכנים (במיוחד מקוונים) הנחשבים טריוויאליים או בלתי-מאתגרים". המושג התחרה אל מול מושגים אחרים וראויים, ביניהם המילה Demure שהפכה לטרנדית באוגוסט האחרון בטיקטוק, ומשמעותה "מאופקת, מרוסנת, שקטה ומנומסת, ביישנית וצנועה".

@ctvnews Many of us have felt it, and now it's official: 'brain rot' is the Oxford dictionaries' word of the year. #oxford #wordoftheyear #brainrot #dictionary #news #ctvnews ♬ original sound - CTVNews

על אף הבחירה, "בריין רוט" זה לא מונח חדש. השימוש המתועד הראשון שלו היה כבר בשנת 1854 בספר "וולדן" מאת הסופר דיוויד הנרי תורו, בו נעשה שימוש במונח כדי למתוח ביקורת על ירידה בסטנדרטים האינטלקטואליים בעקבות חוסר הערכה כלפי רעיונות מורכבים ובעלי אינטלקט. בעשורים האחרונים המונח צובר תאוצה בעיקר בהתייחס לכל הנוגע לחשיפה ממושכת לתכנים אונליין ו"דום-סקרולינג" – מונח המתאר גלילה אינסופית בתכנים שבעיקרם שליליים או לא מאתגרים שכלית.

אבל כשבן הדורות הצעירים אומר "בריין רוט", הוא מתכוון לדבר אחר לגמרי. הוא מתכוון לסוג של ז'רגון שהתפתח ברשת בשנים האחרונות שכולו מורכב מרפרנסים לממים, סרטונים קצרים ומצחיקים וציטוטים של כוכבי רשת כאלו או אחרים, ומכיל ערימות של רפרנסים נישתיים שאחת המטרות שלהם היא, ובכן, לא להיות מובנת ע"י כל מי שלא חבר בדור האלפא או בדור ה-Z. משם הגיע "סקיבידי טוילט" וכל המינוחים שנוהגים לומר עליהם שהם מטופשים או "מרקיבים את המוח של הילדים".

על שלושה דברים "בריין רוט" עומד: גייאט, ריז וסקיבידי טוילט

סצנת ה"בריין רוט" המיינסטרימית היא זאת שאתם כנראה שמעתם עליה מהאחיינים שלכם, הילדים שלכם או באיזושהי כתבה של גוף תקשורת שבעצמו מבולבל מהמונוחים. אליו משתייך ה"סקיבידי טוילט", המינוח שאומר הכל וכלום בו זמנית, ומקורו בסדרת הרשת שעונה לאותו השם שמראה מלחמה בין אסלות בעלות ראש אנושי ויצורים דמויי אדם בעלי ראשים דמויי חפצים אלקטרוניים. הסדרה עצמה זכתה למיליארדי צפיות, אהודה מאוד בקרב דור האלפא ונחשבת לשורשים הראשונים של סצנת הבריין רוט.

אל הסצנה המיינסטרימית התווספו מושגים כמו "גייאט" – כינוי לישבן (ספציפית ישבן גדול), "ריז" – קיצור של "כריזמה", ומתייחס ספציפית ליכולת של גבר להשיג בחורות, "אורה" – ההילה סביב בן האדם, ונמדדת ברמות או נקודות, וגם מינוחים כמו "סיגמא" ו"אלפא וולף" שהמטרה שלהם זה להראות כמה גבר הוא "גבר עליון ומוביל".

יש עוד עשרות סלנגים בתוך הסצנה המיינסטרימית, ובכל יום שעובר מתווספים עוד סלנגים שמקורם בפיסות מדיה שמוכרות לדור האלפא, ממש בדומה ל"סקיבידי". ואם אתם תוהים מה זה "סקיבידי", זה באמת יכול לומר כל מה שתרצו בהתאם לקונטקסט של המשפט. אם להכניס את המילה מסתדר במצלול של המשפט, כנראה אפשר להשתמש בזה. לדוגמה – "אתה כזה סקיבידי" נשמע נכון, ולכן אפשר להשתמש במילה שם.

מה שמאפיין את הומור ה"בריין רוט" הוא, ובכן, הרפטטיביות. מדובר בתכנים, משפטים וממים חוזרים ונשנים שמופיעים שוב ושוב פשוט בקונטסלציות ובהקשרים שונים. ולכן משפטים כמו "הגייאט שלי הוא ברמה 10 אחי, דבר יפה או שאעשה לך פאנום טקס" או "תנדור בסקיבידי שאמרת את זה" ישמעו הגיוני לחברים בסצנה. אותם הקליפים מהסצנה יופיעו שוב ושוב, ולפעמים אפילו באותו הקונטקסט. כלל האצבע הוא - אם אתם מרגישים שאתם צופים בסרטון שגורם לכם להרגיש כאילו אתם מאבדים אונות במוח מרוב שזה כזה הזוי, מטופש או אקראי – יכול מאוד להיות שאתם צופים בבריין רוט.

בריין רוט זה לא רק אסלות וישבנים

ל"בריין רוט" יש המון תת סוגות משונות ומעניינות בפני עצמן. הפופולארית ביותר אחרי סצנת ה"סקיבידי" היא סצנת הבריין רוט האלטרנטיבית הנקראת "סצנת הלב הסגול", או Purple heart core, ומאופיינת לפי האמוג'י של הלב הסגול.

מקורה מגיע מפוסט של לא אחרת מבלה חדיד, שהעלתה (כצפוי) פוסט פרו-פלסטיני ב14 בפברואר 2022, יום האהבה. הפוסט הציג גרפיקת תמיכה בשחרור פלסטין בו היה כתוב Will you free my Palestine, כדאחקה על המשפט המוכר Will you be my Valentine. אך מה שתפס אנשים באמת בפוסט הזה הוא התגובה הביזארית של דונטלה ורסאצ'ה, שבחרה להגיב את שמה המלא בצירוף לב סגול. ראש בית האופנה האגדי הגיבה על גבי הפוסט "Donatella VERSACE", ללא שום הסבר, קשר או רלוונטיות לפוסט המקורי.

@holdensmith962 donatella VERSACE #bellahadid #gigihadid #bellahadidedit #donatellaversace #versace #internet #popculture #foryou ♬ Aesthetic - Tollan Kim

במשך כמעט שלוש השנים מאז שתגובתה של ורסאצ'ה הופיעה תחת הפוסט של חדיד, היא עשתה היסטוריה אינטרנטית והפכו להיות אחד הממים הכי מוכרים ברחבי העולם. מהמם המדובר צמחה הסצנה של "הלב הסגול", שמאגדת בתוכה כל מיני ממים וסרטונים קצרים ואקראיים מאוד של רגעים מאוד מצחיקים שמאפיינים את מי שצוחק מהתגובה של דונטלה ורסאצ'ה.

אחד הסרטונים הוא של ילדה שמצלמת את אמא שלה דרך אפליקציית סנאפצ'אט, ומכיוון שאווטאר קטן קפץ מאחורי האמא (כחלק מהפיצ'רים של האפליקציה), הילדה צעקה לאמא "אמא, יש ילדה מאחורייך", והציטוט הפך לחוזר ונישן בקרב הסצנה. אחד אחר הוא של הזמרת ריהאנה, שהוקרנה באחד הערבים על בניין הבורג' חאליפה אומרת "שלום דובאי", אך מכיוון שהבניין כל כך גבוה – כל המצח של הזמרת נמרח על גבי הבניין. הציטוט "שלום דובאי" הפך להיות גם מזוהה עם הסצנה.

@.mikewhocheeshairy hello DUBAI #rihanna #hellodubai #dubai #rihannavideo #xyzbca #fyp #foryoupage #meme #purpleheart ♬ original sound - brattt

קיימים עשרות סרטונים וממים שמקושרים ל"סצנת הלב הסגול" אך מה שמאפיין את כולם זה השימוש בלב הסגול. תחת מאות אלפי סרטונים בטיקטוק, תראו אנשים מגיבים ציטוט כלשהו, כאשר המילה האחרונה תהיה כולה באותיות גדולות באנגלית ולאחריה יופיע הלב הסגול. כך תדעו שמדובר בבריין רוט מהסצנה המדוברת. ובכנות? זה די מצחיק כשקולטים את הדאחקה.

@purple.heart..core oh no no no were not getting a dog #xyzbca #purpleheartcore #whatido #mommyagirlbehindyou #hellodubai #fyp #foryoupage # ♬ original sound - purple.heart..core

יתכן וגם אתם צופים בבריין רוט

בעוד שקיימות תת סוגות מוגדרות היטב של בריין רוט, הדגש הוא על תוכן רפטטיבי שלא מאתגר את המוח, וסביר מאוד להניח שגם אתם צופים בבריין רוט בצורה כזאת או אחרת. אם כל הפיד שלכם זה בחורים או בחורות בלבוש מינימלי, או משאלי רחוב לקוניים שבהם שואלים אנשים "ביבי או גנץ?", אתם כנראה צופים בבריין רוט. פרסומות מגוחכות של חנויות אופנה גם עשויות ליפול לקטגוריה, וגם תכנים בסגנון "סטטיק ובן אל אומרים אוקיי במשך 10 שעות" עשויים להיחשב כבריין רוט. גם תמונות AI משונות של שרק עם קוביות בבטן או גרפיקה של הפוקימון בלבזור מפליץ עלולה להיחשב כבריין רוט. הכל תלוי בכמה מטומטם זה.

@rehovtoomtoom

אבי התעצבן עליה בצדק

♬ original sound - רחוב טומטום

אם זה רפטטיבי, לא מאתגר את המוח ולא מורכב – זה כנראה בריין רוט

לא מדובר בהומור אינטליגנטי במיוחד, אלא כזה שמאוד מאופיין ע"י רפרנסים חוזרים ונישתיים לאותם התכנים ואותם הסרטונים. סביב הרפרנסים, נוצרת קהילה שפשוט נוהגת להשתמש באותם הרפרנסים שוב ושוב. הרבה פעמים, גם הצופים האדוקים בבריין רוט לא יודעים להסביר מה זה אומר. "איך אני מסבירה את סצנת הלב הסגול למישהו שלא מבין את זה? כי אני מנסה", סיפרה בסרטון טיקטוק משתמשת שזכתה ל-190 אלף לייקים. "אין בזה הגיון", נאמר גם בסרטון שבו ראיינו ילדים אקראיים בקנדה בנוגע לבריין רוט. אבל זה מה שהופך את ההומור הזה לייחודי בעיני הדורות הצעירים – הוא נישתי, ו"מי שמבין את זה, מבין את זה".

@elliowagner sos she thinks im crazy @Noah Miller help me # #whatido #donatellaversace #mamaagirlbehindyou #nmillz #noahmiller #meme #purpleheart #clairoshade #ellieandmasonhouse #fyp ♬ original sound - Ellio

אחד הדברים שהופכים תוכן ל"בריין רוט" זה שהוא לא נועד להיות מובן לכולם. גם אני מגרד את הראש בבלבול מדי פעם בעודי צופה בסרטון שעוסק ב"בריין רוט", ואני אומר את זה בתור בן 24 שמחובר כמות לא מבוטלת של שעות ביום לטיקטוק. אבל זאת כל המטרה של סגנון ההומור הזה. בריין רוט, במישרין ובעקיפין, בא לחלק את "האנשים שמבינים את זה" לבין אלו שלא. מי שלא מבין את הסצנה המדוברת עשוי להיתפס כבומר, לא מצחיק או 'לא מחובר מספיק'. לעומת זאת, מי שמכיר ושוחה ברפרנסים של עולמות הבריין רוט נתפס על ידי הדורות הצעירים כמגניב ומצחיק.

כיום מותגים משתמשים בתת הסצנות המדוברות על מנת לזכות באהדה מסיבית של הקהל בתור מותג ש"מבין את זה". ההילה המגניבה של שימוש נכון בתת-הסצנות שהדור הצעיר אובססיבי אליהן גורמת למותג להרגיש אינטלגנטי, "חלק משלנו" ו"מבין את הדאחקה", רק כי מנהל הסושיאל פשוט יודע לקפוץ על הטרנד הנכון. קחו לדוגמה את אחד הסרטונים האחרונים של אפליקציית Duolingo, שבסך הכל עשה סרטון רפרנס לאחד הטרנדים מ"סצנת הלב הסגול" וזכה ל-10 מיליון לייקים ולמעלה מ-57 מיליון צפיות.

@duolingo adding this lesson to the app #queennevercry #WEBTOON #kisisters #duolingo ♬ original sound - My Legs Just Divorced

האם ה"בריין רוט" אשם בנפילה ב-IQ של הדור הצעיר?

מחקרים מפינלנד, צרפת, בריטניה ועוד מדינות מעידים על כך שמדד ה-IQ של בני ובנות דור האלפא ירד בלפחות 2 נקודות בהשוואה לדור הקודם, דור ה-Z. זאת חרף גדילת המוח האנושי בכל דור שעובר, שאמורה להעיד בדרך כלל על עלייה ב-IQ. וכמובן שבני דור ה-Z לקחו את ההזדמנות לרוץ לטיקטוק ולהתגאות בזה שהם "הדור הכי חכם בהיסטוריה".

@themedconsultant where are all my Gen Z’ers #premed #college #science #stem #iq #intelligent #smart #student #education ♬ RAGE - scraizis

בעוד שהדעה הרווחת סובבת סביב זה שלמעבר ללימודים מרחוק בחסות מגפת הקורונה הייתה השפעה מרכזית בנושא, חוקרים מציינים גם את הנוכחות המסיבית של הרשתות החברתיות כסיבה מרכזית לפגיעה באינטליגנציה. ולמרות שלא נמצא קשר הדוק בין סצנת ה"בריין רוט" לבין הירידה ב-IQ של דור האלפא, מאוד קשה שלא לקשר בין הדרדרות מנת המשכל לבין ה"ריקבון המוחי", כלומר הפעולה של צריכת כמויות מסיביות של תכנים שליליים או לא מאתגרים שכלית.

ה-Newport Institute, רשת מרכזי הטיפול בהתמכרויות ובריאות הנפש לבני נוער בארה"ב, התייחסה להשפעות השליליות של התופעה המדוברת. "הריקבון המוחי נגרם בעקבות שימוש מוגזם בטכנולוגיה", הם כתבו במאמר שפרסמו בתחילת השנה. נאמר במאמר שגלישת היתר "מאמצת את המוח יתר על המידה, וכשאתה מעמיס על עצמך יותר מדי מידע דיגיטלי, אתה בסכנת ריקבון מוחי".

באותו המאמר, וברבים אחרים, שלצד ההשפעות הנוירולוגיות והפגיעה בזיכרון, קיימות השפעות מנטליות רציניות כתוצאה מה"בריין רוט". "העמסת היתר על המוח מונעת מהמוח להבדיל בין האמת לפיקציה. כתוצאה מכך, הערך העצמי של אחד יכול להיפגע, ולהוביל לרמות גבוהות של חרדה, דיכאון ולחץ".

אז יכול להיות שבסופו של דבר "בריין רוט" הוא סתם עוד דרך להביע הומור מלא רפרנסים, אבל כמו הרבה דברים אחרים – צריכת יתר גורמת להשלכות שליליות ומה שבאמת צריך לדאוג ממנו זה, ובכן, התמכרות? כך או כך, מסתמן שאוקספורד בחרו את המושג הכי חם בזמן הכי חם, וכולנו בצורה כזאת או אחרת צורכים ריקבון מוחי.