גניבות של טלפונים סלולריים ובעיקר סמארטפונים, הפכו בשלוש השנים האחרונות למכת מדינה של ממש.
ואם לפני כעשור רוב הגניבות היו של כלי רכב, 30-40 אלף כלי רכב נגנבו מדי שנה, כיום המספרים ירדו ל-18 אלף. הרי שהיום כאמור, השודדים חושקים דווקא בטלפונים שלנו. למעשה, המכשירים מחזיקים כיום במקום הראשון מבין המוצרים הנגנבים בארץ עם כ-50 אלף מכשירים שנגנבים מדי שנה.
בעקבות כך, הוחלט לאחרונה בבית המשפט להחמיר בעונשים שקשורים לגניבות של טלפונים. ואם בעבר הם גילו סלחנות לתופעה שנחשבה שולית, הרי שהיום המגמה היא לדרוש עונשים מקסימליים לגנבים.
"מבחינתנו, שוד של סלולרי הוא ברף הגבוה ביותר של הענישה. רק ענישה חמורה יכולה לצמצם את מספר מעשי השוד, במיוחד כאשר מדובר בגניבה מאוכלוסיות חלשות כמו ילדים, נשים וקשישות", אומרת ל-NEXTER פרקליטה ותיקה. "בתי המשפט יישרו איתנו קו בכל הנוגע להטלת עונשים חמורים על השודדים והפסיקו להתחשב בנסיבות חייהם של השודדים או להתייחס אליהם בסלחנות".
קצין מודיעין ובילוש במשטרה מוסיפף ואומר כי המגמה כיום היא לתת עדיפות גבוהה יותר לתופעת מעשי השוד הסלולרי כפי שבעבר ניתן לגניבות כלי רכב. "היום בכל תחנת משטרה יש צוותי חקירה מיוחדים שמטפלים אך ורק בגניבות של טלפונים סלולריים, ממש כפי שבעבר טיפלנו בתופעת גניבות כלי הרכב שהיכתה במדינה. גם בתי המשפט הבינו שאם העונשים ימשיכו להיות קלים ולא ריאליים התופעה רק תלך ותגבר, אז השופטים התחילו להחמיר בעונשים ואני מברך על כך. ככל שרף הענישה יעלה מספר הגניבות יצטמצם. העונשים צריכים לגרום לשודדים פוטנציאלים לחשוב פעמיים לפני שיבצעו שוד", מסביר הקצין.
עוד ב-NEXTER:
- רגע לפני שנגנב ואחריו: כך תגנו על האייפון והאנדרואיד
- בחנו את עצמכם: איזה טלפון סלולרי אתם?
- מה לא בסדר בתמונה? 28 אסונות פוטושופ כואבים במיוחד
גנבת סלולרי? תשב ארבע שנים בכלא
שיא הענישה למקרה של שוד סלולרי נרשם לאחרונה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע. השופט יואל עדן גזר על אלכסנדר יילסייב ארבע שנות מאסר בפועל ופיצוי בסך 5,000 שקל לנשדדת. לפני כארבעה חודשים הגיע ילסייב (53) למרכז קניות גדול בבאר שבע, הוא הבחין ב-א' שיצאה ממכוניתה, התקרב אליה ובאיומי סכין שדד לה את הסמארטפון. לרוע מזלו של ילסייב, א' פרצה בצעקות שגרמו לעוברים ושבים להגיע למקום ולפתוח במרדף אחריו. אחרי עשר דקות של מרדף הם גם הצליחו לתפוס אותו.
נגד ילסייב הוגש כתב אישום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בגין עבירה של שוד טלפון סלולרי בנסיבות מחמירות. א' סיפרה כי בעקבות האירוע לקתה בטראומה קשה ונזקקה לטיפול פסיכולוגי. "הפכתי לאדם חשדני, איבדתי אמון באנשים ואני מתקשה לישון בלילות", סיפרה א' בבית המשפט.
עוד סיפורים, תמונות וסרטונים בפייסבוק של NEXTER
סנגורו של הנאשם ביקש לגזור על מרשו שנת מאסר בלבד בנימוק שמדובר באדם שחרב על עולמו, שביתו נשרף ושמצבו הכלכלי קשה. "אני מבקש סליחה מהמתלוננת, הייתי במצב מעורפל. לא ידעתי מה אני עושה", הסביר יילסייב.
התובעת, דרשה לגזור בין שלוש לשש שנות מאסר על הנאשם לאור חומרת המעשה אך גם כגורם הרתעה למקרים הבאים. השופט עדן קיבל את עמדת התובעת וגזר על ילסייב את העונש החמור ביותר שניתן בישראל לשוד סמארטפון: ארבע שנות מאסר בפועל.
לאחרונה גם נשלחו שני שודדי סלולרי ממרכז הארץ ל-40 ו-46 חודשי מאסר בפועל, וכך גם נערים שגנבו סלולרי נשלחו לתקופה של בין שמונה חודשים לשנה וחצי מאסר בפועל.