ליחי פרנקו רק בת 22, אבל הספיקה כבר לעשות כמה דברים גדולים בחיים. בתור מי שמתמודדת עם ניוון שרירים שאובחן אצלה בגיל שמונה חודשים, היא מתקשה למצוא ברשתות האופנה בגדים שמונגשים ומתאימים לגוף שלה. לכן היא החליטה לפעול בנושא, ולאחר שהרימה הפקת אופנה עם נשים בעלות מוגבלות, היא פיתחה אפליקציה המאפשרת לערוך שינויים בבגדים לפי התאמה אישית, כך שהיא ורבים אחרים כמותה יוכלו ליהנות מאופנה ולבחור את פרטי הלבוש שלהם באופן חופשי, כמו כולם.
"הכל התחיל בקורונה, כשהייתי בבית משועממת והתחלתי להעלות סרטונים לאינסטגרם של איך אני מתלבשת, כדי להראות שגם אנשים בכיסאות גלגלים או עם מוגבלות כלשהי יכולים להתלבש באיזה סגנון שבא להם", מספרת פרנקו. "הרעיון בא בגלל הסיפור האישי שלי וגם של המון חברים שלי שיש להם מוגבלויות שונות, זה מה שדוחף אותי קדימה", היא מסבירה.
ביקור בחנות בגדים הוא חוויה מאתגרת עבור פרנקו, ויש לא מעט גורמים לכך שניתן לשנות ולטפל בהם בקלות. "כשאני נכנסת לחנויות בגדים, המעברים מאוד מאוד צפופים ולא תמיד אפשר להתנייד בהן. לא תמיד יש קופות נגישות וברוב המקרים לוקחים את תא ההלבשה היחיד הנגיש והופכים אותו למחסן", היא מספרת. "גם מאוד קשה למצוא בגדים, כי הם לא תמיד מותאמים, נגיד אין הרבה מכנסיים עם גומי או מידות מתאימות. הגוף שלי הוא טיפה לא פרופורציונלי, ובגלל זה מאוד קשה לי למצוא חולצות או בגדים שישבו עליי טוב. אני מחפשת המון וזה לוקח המון זמן ביחס לאנשים אחרים. אחר כך אני לוקחת בגדים למתפרה כדי להוסיף גומי או להקטין באזור מסוים", היא מוסיפה.
"הרעיון הוא לא לעצב בגד מחדש"
את האפליקציה שהיא מקדמת, פרנקו פיתחה במסגרת לימודיה בתילתן המכללה לעיצוב, שם השלימה תואר בעיצוב גרפי עם התמחות בדיגיטל (UI/UX), ויכולים לעשות בה שימוש אנשים עם מוגבלויות שונות. "הכול באפליקציה בהתאמה אישית. בנאדם יכול להחליט שהאורך של רגל ימין במכנסיים יהיה שונה מרגל שמאל, או שהרוחב יהיה יותר גדול או קטן יותר מרגל שמאל", היא מסבירה. "הכל מותאם לפרטי פרטים כדי שכל אחד יוכל לבחור מה מתאים לו, לפי המידות שלו ולפי הגוף שלו. הגוף של כולם הוא שונה, ולא תמיד מה שמתאים לי מתאים לאחר".
פרנקו שואפת לשתף פעולה עם חברות אופנה גדולות, ולמרות שבינתיים לא קיבלה מענה לפניותיה מכאלה, היא לא מתכוונת לעצור. "הרעיון הוא לא לעצב בגד מחדש, אלא פשוט להתאים ולשנות. לקחת בגדים שכבר קיימים, ושלכל חברה יהיה תופר או תופרת שמתעסקים ספציפית בהתאמות ובהנגשה של בגדים, במקום שנלך למתפרה", היא מסבירה. "חברות שכן מייצרות בגדים נגישים במדינות אחרות בעולם כבר באו עם פתרונות משל עצמן. הן שמו את הגומי איפה שמתאים להם, וכמובן אני מאמינה שזה על בסיס ממחקר שהם עשו, אבל זה לא מכסה את כול האוכלוסייה. זה פתרון מדהים ומבורך, אבל לא עוזר לכולם", היא מספרת.
"ללמוד על האחר זה חשוב"
בנוגע לפרויקט החדשני שהיא מקדמת, פרנקו מקבלת מאנשים המון תמיכה ותגובות חיוביות, אבל לפני כשנה וחצי, כשיזמה הפקת אופנה לנשים בעלות מוגבלות, היו גם כאלה שראו בכך חוסר שוויון. "לצד כל התמיכה והתגובות הטובות, חלק התייחסו לזה כאל סוג של אפליה כלפי אנשים בלי מוגבלות, שזה מצחיק אבל זאת טענה נכונה. למה באמת לא גם וגם? אבל בשביל זה אני פה", היא אומרת בביטחון. "חשוב לי להעביר לאנשים שמודעות וללמוד על האחר זה חשוב. ובעניין של אופנה אני מאמינה שלא משנה מגבלה, לא משנה מידה, לא משנה צבע, כל גוף הוא יפה ואופנה מגיעה לכולם", היא מוסיפה.
"החלום שלי הוא להיות מעצבת גרפית, ואחרי שלמדתי שאני יכולה גם להעלות מודעות וגם לשלב את העיצוב גרפי זה התחזק עוד יותר. אני לא הולכת לוותר לחברות האופנה, זה יהיה. פשוט לא לוותר על מה שחשוב, זה החלום הכי גדול", היא מסכמת.