מעט פרטים ידועים על האירוע החריג שמתרחש ממש בדקות אלה בלבנון, במסגרתו התפוצצו מאות מכשירי קשר של אנשי חיזבאללה. מהתמונות ומהדיווחים שזורמים לרשתות החברתיות נראה כי מדובר במכשירי זימונית, הידועים גם בשם ביפר, על שם החברה המובילה בתחום. ננסה להסביר מהו אותו מכשיר.

המכשיר הקטן והפשוט, ששימש בעיקר להעברת הודעות קצרות, היה פופולרי בשנות ה-80 וה-90, אם כי הזימוניות הראשונות פותחו כבר בשנות ה-50. למעשה, מדובר מכשיר קשר חד-כיווני ששימש בעבר בעיקר לשירותי חירום, צוותי רפואה, ועסקים שדרשו זמינות גבוהה. המכשיר קולט אותות רדיו ומציג הודעה טקסט קצרה על מסך קטן. עם עלייתו של הטלפון הסלולרי, הביפר איבד מיוקרתו ונחשב למכשיר מיושן.

מהי הטכנולוגיה שעומדת מאחורי המכשיר? רשתות ביפר מפעילות תחנות שידור רדיו הממוקמות במיקומים שונים. כאשר מישהו שולח הודעה לביפר, ההודעה מועברת לתחנת השידור הקרובה ביותר. הביפר מקשיב לתדר הרדיו של תחנת השידור אליה הוא מכוון, וכאשר התחנה משדרת הודעה המיועדת לביפר הספציפי הזה, הוא מצפצף ומציג את ההודעה על גבי מסך קטן. התקשורת בביפר הינה חד כיוונית וכוללת הודעות קצרות בלבד.

באנגלית נקרא המכשיר Pager, ובעברית זימונית - אך מדוע אנו קוראים לו ביפר? הסיבה לכך, בדומה למכשיר הפלאפון, נעוצה בכך שחברת ביפר הייתה החברה השולטת בתחום בשנים הראשונות לחדירת הטכנולוגיה לארץ. קבוצת ביפר תקשורת שנוסדה בשנת 1988 בשיתוף פעולה עם מוטורולה ישראל הייתה חלוצה בתחום, ובמהלך השנים התרחבה החברה והציעה מגוון רחב של שירותים, כולל שירותי זימונית, פתרונות תקשורת למגזר העסקי והציבורי, וכן פיתוח והטמעה של טכנולוגיות חדשות. החברה פועלת עד היום ממשרדיה ברמת גן ועוסקת כיום בפיתוח ויישום של פתרונות תקשורת מתקדמים ומוקדי שירות.

מכשיר ביפר (צילום: Your Hand Please/Shutterstock)
מכשיר ביפר | צילום: Your Hand Please/Shutterstock

"בעבר מכשירי קשר היו מבוססים על טכנולוגיות אנלוגיות ישנות, אך בעידן הדיגיטלי, בעקבות ההתקדמות בטכנולוגיות תקשורת ושימוש נרחב בפרוטוקולים דיגיטליים, מתאפשרת שליטה וגישה מרחוק באותם מכשירים", מסביר מגן מרגלית, סמנכ"ל דיגיטל בחברת פיתוח התוכנה הישראלית CodeValue. "בכך נפתח פתח לפרצות אבטחה שמאפשרות להאקרים לנצל תקלות ולחדור למכשירים בדרכים שונות ולפגוע בפרוטוקולים הדיגיטליים שנעשה בהם שימוש, לרבות באמצעות הצפנה חלשה, ניהול מפתחות לקוי או מערכות ניהול מיושנות, שימוש ברכיבי חומרה מסוימים המאפשרים יצירת שיבושים או התחזות למקור תקשורת לגיטימי וניצול מערכות קשר מבוססות IP להתחברות ושליטה מרחוק".

מגן מרגלית סמנכ"ל דיגיטל CodeValue (צילום: פרטי)
מגן מרגלית סמנכ"ל דיגיטל CodeValue | צילום: פרטי

"לאחר שהושגה חדירה ושליטה במכשירי הקשר, ניתן לעשות שימוש לצרכים שונים הכוללים לדוגמה שליטה בתדרים, שליחת הודעות כוזבות והפעלת מנגנונים שונים במכשירים מרחוק. כמו כן, ניתן לנצל פגיעויות פיזיות ברכיבים אלקטרוניים כדי לגרום לנזק למכשיר, ואף לגרום לו לפיצוץ וזאת באמצעות שליחת פקודות הרסניות למכשיר. דוגמה לכך יכולה להיות הרצת קוד שגורם למכשיר לעבוד בקצב גבוהה ולסוללה להתפוצץ, העמסת מתחים על רכיבים אלקטרונים במכשירים, ועוד".