בזמן שכולנו שמענו על תפקידים אופנתיים לכל חברת הייטק כמו מפתחי תוכנה, מנהלי מוצר, אנשי שיווק או מנהלי כוח אדם, יש חברות הייטק שהעיסוק שלהן דורש בעלי תפקידים ספציפיים שעוברים הכשרה ייחודית. את הפונקציה שלהם לא תמצאו בחברה אחרת חוץ מהחברה שהם מועסקים בה בפועל, ולרוב הם מתמקצעים בדבר מדויק. כך לדוגמה בחברת הגיימינג פלייטיקה, ישנו תפקיד מיוחד ל"שר האוצר" של המשחק, או באנגלית Game Economist.

את התפקיד הזה ממלא ינאי ויס, שאחראי על הכלכלה במשחק BIngo Blitz שפיתחה החברה. "חברת פלייטיקה היתה הראשונה לבנות את התפקיד כפי שהוא כיום, ניהול הכלכלה של המשחק. הרעיון הוא לנהל את כלכלת המאקרו והמיקרו של המשחק, וליצור איזון בין חוויית השחקנים לבין הביזנס", מספר ויס.

לתפקיד הוא הגיע אחרי לימודי כלכלה באקדמיה, וכן אחרי שנים שבהן התנסה במשחקים בתור גיימר בעצמו. "בעוד שכלכלן מנתח נתונים, חוזה שינויים, בונה מודלים כלכליים ומתמטיים ועוסק בתכנון מדיניות כלכלית ועסקית, כלכלן המשחק משלב את כל הידע הזה עם כלכלה התנהגותית. השילוב הזה ייחודי מאוד ומצריך לפתח יכולות 'רכות' במקביל לאנליטיות, הסתכלות כלכלית לצד חוויית גיימינג אישית".

"ככלכלן המשחק יש לי השפעה משמעותית על המשחק. באחריותי להתאים את אופי המשחק למספר סוגי שחקנים, לנהל פיצ'רים קיימים ולתמוך בפיתוח של חדשים, לבנות לכל פיצ'ר מודל כלכלי, לבחור רמת קושי, משימות, סדר הצגה לשחקן, תגמול ועוד תוך דגש על החוויה שהשחקנים יעברו בזמן המשחק״, מוסיף ויס. "אני מתנהל מול מספר ממשקים כמו אנליסטים, מוצר, פיתוח ופונקציות בכירות בארגון".

התפקידים המיוחדים בהייטק (צילום: פרטי)
ינאי ויס, פלייטיקה | צילום: פרטי

"זהו תפקיד הוליסטי שמצריך ידע בתחומי הכלכלה, המתמטיקה ואנליטיקה. לרוב לתפקיד הזה מגיעים כלכלנים בעלי ניסיון למשל ממשרד האוצר או תחומים אחרים, וכן יועצים כלכליים שעושים הסבה לגיימינג מתוך תשוקה לתעשייה", מסביר לאון שטיימן, מנהל גיוס בפלייטיקה. "לצד ידע כלכלי, התפקיד מצריך חשיבה ביקורתית, יצירתיות, יכולות הנעה ופרואקטיביות, עצמאות בניהול וקבלת החלטות, יכולת תקשורת ויכולת מנהיגות. זהו תפקיד ייחודי בתעשייה עם השפעה על חווית המשחק ועל הביזנס".

גם דורון קמינר, מנהל ביצוע בחברת אקסודיגו, מנצל את הידע האקדמי שצבר על מנת לבצע תפקיד ספציפי במיוחד בחברה שבה הוא עובד - בתפקידו הוא אחראי על ביצוע סריקת שטח בפרויקטים של מיפוי תת-קרקע. "אקסודיגו פיתחה טכנולוגיה פורצת דרך שבאמצעות הדמיה מרובת חיישנים ובינה מלאכותית, מייצרת תמונה מדויקת, שלמה ומהימנה של התשתיות ותת-הקרקע, ללא חפירות", הוא מסביר. "הגעתי לחברה עם הקמתה בשנת 2021 בתפקיד של מנהל פרויקטים, היינו קומץ קטן של עובדים יחד עם מייסדי החברה. לקבוצה היה ניסיון טכנולוגי עשיר מהשירות הצבאי בתחומי תת-הקרקע ובתחילת הדרך התמקדתי בלמידת תחום איתור התשתיות בשיטות המסורתיות הקיימות בשוק האזרחי".

אם ניקח לדוגמה את חפירות הרכבת הקלה בגוש דן, ניתן לומר שהפתרון של אקסודיגו נותן מענה משמעותי - הוא מעניק לצוות הבנייה מידע על המתרחש מתחת לקרקע, ללא צורך לחפור בפועל ובכך לפגוע במרקם החיים. "השטח היה עבורי מקום לימוד מרכזי, שם הבנתי את האתגרים והצרכים של לקוחותינו, ובמקביל השקעתי מאמצים בהרחבת הידע הטכנולוגי וכך הפכנו אותו ליישום פרקטי בפרויקטים בתחומי התשתיות״, מספר קמינר, "כל שלב בדרך הזו היה עבורי הזדמנות להתפתח בתפקיד".

התפקידים המיוחדים בהייטק (צילום: פרטי)
דורון קמינר, אקסודיגו | צילום: פרטי

כאמור, קמינר עסק בתחום התת-קרקע בשירותו הצבאי, ולאור אתגר המנהרות הקיים בכל הגזרות, ניתן לשער עד כמה משמעותי היה תפקידו. עם זאת, לדבריו ניתן להגיע לתפקיד גם ללא ניסיון דומה. "כיום אנו מכשירים עובדים ממגוון רקעים, למשל פיתוח אפליקציות, רובוטיקה ואלקטרוניקה, הנדסת מכונות באספקטים העיצוביים והנדסת אנוש. כאשר מתחילים את תהליך ההכשרה לתפקיד, לומדים על שלבי מיפוי תת הקרקע הטכנולוגי (איסוף, אגירה ופענוח המידע) וכן מתנסים בעבודה בהפעלת הציוד של אקסודיגו, שיצרה מגוון פלטפורמות לסריקת השטח כמו עגלה, רחפן, רכב ותיק גב באחד מפרויקטי החברה".

איך נראה יום עבודה טיפוסי בתפקיד שלך?

"יום עבודה נע בין פגישות עם לקוחות, יציאה לשטח עם הצוותים המבצעים פרויקטים ברחבי הארץ, בחינת היתכנות פרויקטים לביצוע והתאמת ופיתוח המוצר עבור צוותי השטח השונים. התפקיד משלב יכולות טכנולוגיות, מציאת פתרונות מיידים בטווח הקצר וכן חשיבה אסטרטגית והתאמת ופיתוח מוצר למגוון רחב של אתגרים העולים מהשטח. בשבוע עבודה אנו מבצעים מעל ל-10 פרויקטי ניסוי, מלבד ביצוע הפרויקטים השוטפים".

"עוסק בתחום הזה 20 שנה ועדיין מתרגש"

כולנו משתמשים במפות באפליקציות הניווט החביבות עלינו, גוגל מאפס וויז, כלומר בהנחה שאין שיבושי GPS באזור שבו אתם מתגוררים. אבל איך בעצם יוצרים תמונה? זה בעצם התפקיד הייחודי של אייל טיירי, מנהל מחלקת העיבוד בחברת סימפלקס (Simplex 3D). בתפקידו הוא מקבל את כל חומרי הגלם הצילומיים והופך אותם למודלים תלת מימדיים. בדומה לקמינר, גם הוא הגיע לתפקיד המיוחד לאחר שירות צבאי בתחום משיק, כמפענח תצלומי אוויר.

"אין יום שנראה כמו יום קודם, כל יום יש פרויקטים מעניינים חדשים", הוא מספר, ״כך למשל, בשנה שעברה סיימנו למפות את העיר ניו יורק. זה היה אתגר רציני, מכיוון שהעיר מלאה בבניינים גבוהים לצד נמוכים, אזורי ים ונהר. כך יוצא שאם פרויקט סטנדרטי כולל עיבוד של 10,000 תמונות בממוצע, אז בניו יורק חצינו את החצי מיליון".

כמה אנשים בחברה שלך ממלאים את הפונקציה שלך? האם אתה היחיד?

"כן, בתור מנהל הצוות שעבר כמה וכמה הדרכות בחברה, אני היחיד שמכיר את כל תהליכי העבודה של מחלקת העיבוד. מתחתיי יש לי את העובדים שלי בצוות שיודעים חלק מהתהליכים, וזה גם תלוי בוותק שלהם בחברה וההדרכות השונות שהם עברו. כשאנשים מתחילים את העבודה הם לומדים לאט לאט את הדברים, כל פעם פן נוסף מהפעילות של החברה. אפשר לדמות את זה להסמכות, אתה לומד כל פעם חלק ולאט לאט אתה צומח ולומד לעשות את כל היקף העבודה. בסופו של דבר, לא משנה כמה עשית וכמה עבדת, כשאתה מסיים ויוצא מודל יפה, זה על גבול הקסם. אני עוסק בתחום הזה 20 שנה ועדיין מתרגש כשאני מסיים למפות עיר או אזור מסוים".

תפקיד שנכנס לתעשייה רק בשנתיים האחרונות, וכיום מצומצם בהיקפו אך עתיד לתפוס נפח משמעותי יותר בעתיד הוא של מהנדס פרומפטים (Prompt Engineer). לאור התקדמות הבינה המלאכותית והעובדה שהיא תופסת נפח משמעותי יותר ויותר בחיינו, יש צורך במי שיכווין למעשה את הבינה המלאכותית מאחורי הקלעים. כאמור, כיום התפקיד הזה מצומצם - אך בעתיד נראה הרבה יותר אנשים שמועסקים בו.

יעל נבון היא פרומפט אנג'ניר חברת ההייטק הישראלית גונג, שפיתחה פלטפורמת בינה עסקית עבור אנשי ונשות מכירות. בתפקידה יעל אחראית על כתיבת ההוראות הקובעות את האופן שבו מודלי הבינה המלאכותית יפיקו תוצרים עבור משתמשים ומשתמשות. כך לדוגמה, אחד מהמוצרים של גונג מסייע לאנשי מכירות לנתח את שיחת המכירה שלהם ללקוח. מאחורי כל סיכום מעולה לשיחת מכירה, נכתב פרומפט שמסביר למודל באיזה חלקים של השיחה להתמקד, באיזה סגנון לכתוב וכן הלאה - ואת זה בדיוק יעל עושה.

התפקידים המיוחדים בהייטק (צילום: עומר שניאור)
יעל נבון, גונג | צילום: עומר שניאור

"בניגוד לתכנות וכתיבת קוד שהיא עבודה מדויקת (0 או 1), מודלי AI מתנהגים באופן פחות צפוי וצריך להתמודד עם כל התוצרים האפשריים של המודל", מספרת נבון על התפקיד המיוחד. "בנוסף, המודל מאוד רגיש וכל פסיק יכול להשפיע על התוצאה. מודלי LLM יודעים לעשות דברים מטורפים אם יודעים להשתמש בהם, אבל הקסם הוא הגדרת פרומפט שהופך להיות אוטומטי לכל מקרה ואפשר לסמוך את האיכות של התוצאה שלו, מבלי לבדוק אותה בכל פעם".

לפני כניסתה לתפקיד, יעל הייתה מנהלת מוצר בגונג. את התפקיד היא למדה תוך כדי התנסות בכתיבת פרומפטים לפיצ'רים ומשימות פשוטות. הטכניקות והמודלים מתפתחים ללא הפסקה, ויעל מעמיקה את הידע שלה בתחום על ידי קריאת מחקרים, לימוד ממומחים ומומחיות בחברה וקורסים ייעודיים. "התפקיד דורש המון יצירתיות, הבנת הצורך של הלקוחות ושימוש בטכניקות שונות לפתרון בעיות. חלק משמעותי מהעבודה היא גם בניית תשתית פרומפטים, ואני צופה שבעתיד התפקיד יעסוק יותר בניהול התשתית של הפרומפטים ובדיקות איכותם".

הווטסאפ האדום של mako

שמעתם סיפור מעניין? נתקלתם באירוע שאנחנו חייבים לשמוע עליו? שלחו לנו הודעה יחד עם תמונות ו/או וידאו לוואטסאפ האדום ואנו נחזור אליכם בהקדם