סיפורו של הסטארטאפ הישראלי Riverside התחיל באמסטרדם, במהלך מבצע צוק איתן בשנת 2014. מייסדי החברה, האחים נדב (28) וגדעון קיסון (24) חשו תסכול מכך שהפייסבוק שלהם היה עמוס בפוסטים, סרטונים ותמונות שהציגו רק זווית אחת של הלחימה. "רצינו לייצר דרך שבה אפשר להראות ולהנגיש שיתוף פרספקטיבות ונקודות מבט שונות", מספרים השניים בשיחה ל-mako דיגיטל. "פיתחנו פלטפורמה לדיונים מרחוק ובה משתתפים יכולים לייצר שיח עם פוליטיקאים ואנשים בעלי דעות שונות - מכל מקום ובכל מקום".
לשניים הייתה בעיה אחת קטנה – שניהם לא ידעו לכתוב קוד. כדי להתגבר על המכשול, גדעון החליט להצטרף לקורס תכנות בישראל. "לאורך כל הזמן הזה עבדנו על פלטפורמת הדיונים. אני ממש זוכר את גדעון מחפש בגוגל איך מייצרים חלקים מסוימים במוצר. לאט לאט ואחרי הרבה למידה עצמית, הרעיון שלנו הפך למציאות".
המוצר של ריברסייד מאפשר למשתמשים הקלטה, עריכה והפצה של תכני קול ווידאו, בעיקר שיחות בין אנשים, מרחוק ובאיכות גבוהה ביותר ללא תלות במקום או באיכות האינטרנט - והכל במקום אחד.
הלקוחות הראשונים היו פוליטיקאים והלקוחה השביעית הייתה הילרי קלינטון. "השימוש של פוליטיקאים היה מעודד, אבל עדיין לא הרגיש משמעותי", מסביר נדב. "פתאום התחלנו לקבל המוני פניות מאנשים עם שאלה - האם הם יכולים להשתמש בפלטפורמה שלנו כדי ליצור וידאו ותכנים משלהם, ובשבילינו זה היה רגע גדול של הארה. הבנו שאנחנו צריכים לתת לאנשים את האפשרות לייצר תכנים באמצעות הכלי שלנו ולא רק לארח תכנים".
בשנת 2020, ולאחר כמה שינויים והתאמות בהתאם לפידבק ששמעו מלקוחות, השיקו באופן רשמי את המוצר, שמאפשר הקלטה מרחוק ובאמצעותו כל משתמש יכול להקליט תוכן אודיו ווידאו באיכות גבוהה הזהה לאולפן.
המוצר הושק ב-3.3.2020, רגע לפני הסגר הראשון ופרוץ מגפת הקורונה, ששינתה את כל שוק העבודה והפכה את העבודה מרחוק לדבר שבשגרה. "פתאום אנשים כבר לא יכלו להיפגש כדי לייצר שיחות ולהקליט אותן, ובמקרה זה היה בדיוק מה שבנינו", הם מסבירים.
"הבנו שזה כנראה התזמון הכי טוב אי פעם להוציא את הפלטפורמה שלנו. התחלנו לראות שמות מפורסמים שהתחילו להשתמש בפלטפורמה שלנו מיד. אנשים שבדרך כלל משלמים להם כדי שישתמשו במוצר שלך בשביל שיווק, התחילו לשלם לנו כדי להשתמש בריברסייד. אני עזבתי את התואר השני, גדעון עצר את הלימודים בבן גוריון ואז הכול התחיל להתפוצץ, במובן הכי טוב שיש".
איך הגיע המימון?
"לא היו לנו שום קשרים בעולם השקעות ההון, אבל לגדעון היה מנטור בלימודים שהציג אותנו לכמה קרנות. לא היה לנו ניסיון, לא הייתה היסטוריה של הצלחה ולא נאום מדוגם ומנצנץ, אבל היה לנו מוצר שלקוחות אהבו ושהכניס כסף - והרבה. יום אחרי כבר היו לנו הצעות למימון".
הפלטפורמה שהחברה פיתחה היא היחידה בשוק, המאפשרת איכות הקלטה של אודיו ללא אובדן נתונים ואיכות הקלטת וידאו ברזולוציית 4K, ללא תלות במהירות החיבור לאינטרנט. חברות רבות כמו NBC, מיקרוסופט, Marvel NYT ויוצרים מובילים בעולם מקליטים את תכני האודיו ווידאו שלהם על גבי המערכת של ריברסייד.
במהלך 2020, גדעון עלה לישראל מהולנד והתגייס לצה״ל, ונדב התחיל תואר שני, אך לא ממש אהב את הלימודים. אחרי השחרור, גדעון התחיל לימודי הנדסה בישראל. בשלב זה הם אמרו לעצמם שינסו לתת שנה מחייהם כדי לגרום למוצר הפיתוח שהאמינו בו כל כך להצליח, ובסיומה יראו מה קורה. את המשרד בישראל פתחו באוגוסט 2021.
ואכן, הרבה קרה. בחודשים האחרונים, Riverside הפכה לשותפה הרשמית של Spotify. העדכון האחרון של ענקית הסטרימינג מאפשר לפודקאסטרים לפרסם רכיב וידאו לצד אודיו, והיא מחברת ישירות יוצרים ל-Riverside כדי שיוכלו לייצר בקלות רכיבי וידאו לצד השמע שלהם.
כיום עובדים בחברה 120 אנשים, חלקם עובדים ממשרדי החברה בתל אביב, ניו יורק או בעבודה מרחוק, כשכמעט 50 אחוז מעובדי החברה בישראל הם עולים חדשים בעצמם. החברה סיימה סבב גיוס לאחרונה של 52 מיליון דולר.
נדב נולד וגדל באמסטרדם, עם עוד שלושה אחים. שם לפי דבריו, זה די נפוץ ומקובל שהורים יהודים יתנו לילדים שלהם שמות ישראלים, ולכל האחים שלו יש שמות כאלו - יהונתן, גדעון ונפתלי. "החלום של סבא שלי היה שכולנו בסופו של דבר נגיע לישראל והוא עצמו גר בארץ תקופה בחיפה", הוא מספר בגאווה. "סבא רבא שלי היה מנהל הדואר בתל אביב בתחילת המדינה וקבור פה בבית הקברות על שם טרומפלדור".
מה ההבדל בין לעבוד בישראל לבין הולנד?
"ישראל מאוד טכנולוגית. יש הרבה אנשים עם ניסיון בהקמה של חברות מצליחות וסטארטאפים. בנוסף, אנשים מוכשרים כאן הולכים לעבוד בסטארטאפים, ובהולנד הם הולכים להיות יועצים בחברות גדולות".
"יש פה המון ידע, אבל גם ציפיות גבוהות. אנשים יודעים מה הם רוצים ואיך להגיע לשם. גיליתי שגם הישראלים וגם ההולנדים מאוד מאוד ישירים. מגיעים ישר לתכל'ס, נוגעים בנושאים הרגישים בלי בעיה וקופצים לעניין, בלי הרבה גינונים מסביב. כן, אמנם עברתי מאמסטרדם לתל אביב והיו לי חיים נהדרים באמסטרדם, אבל כיהודי אין מקום כמו ישראל לחיות בו".