אפליקציית וואטסאפ הפכה ליישום התקשורת הנפוץ בעולם בין היתר בזכות ההבטחה שאת ההודעות החינמיות שאתם שולחים בו יראה רק מי ששלחתם לו אותן, ולא אף אחד אחר. אך ידיעה שפורסמה השבוע מטילה צל בדמות סימן שאלה גדול על הטענה הזו.

וואטסאפ
עדיין מהווה מטרה לסוכנויות ביון. וואטסאפ

לפי הידיעה שהגיעה מבלגיה, המשטרה במדינה פשטה ביום שני על 21 מוקדים במקביל בזכות מידע שקיבלה מהרשויות בארה"ב לגבי תקשורת הוואטסאפ של חשודים בטרור. בפשיטות עוכבו 16 פעילים בשתי קבוצות, שניים מתוכם נעצרו ונגד שלושה אחרים שלא נמצאו הוצאו צווי מעצר. חברי אחת הקבוצות חשודים בפעילות טרוריסטית שרוכזה במזרח התיכון, בעוד חברי הקבוצה השנייה חשודים בכך שתכננו לבצע פיגוע על אדמת בלגיה.

בידיעות לא צוין איזה מידע בדיוק העבירו האמריקאים לבלגים אודות שיחות הוואטסאפ של החשודים. חברת וואטסאפ עצמה טוענת בדבקות כי כל התקשורת העוברת דרכה מוצפנת וכי אף גורם צד שלישי לא יכול לפענח ולצותת לה. ב-2013 חשף סטודנט באוניברסיטת אוטרכט בהולנד כי הצליח לצותת לתכתובות וואטסאפ, ובעקבות זאת הגישה משתמשת ישראלית תביעה ייצוגית נגד החברה ומנגנון ההצפנה שופר.

אתר Ars Technica מציין כי ייתכן וסוכנויות הביון האמריקאיות לא באמת הצליחו לפרוץ לתוך תקשורת הוואטסאפ של החשודים. במקום זאת, הוא אומר, די היה בכך שימפו את הקשרים בין החשודים, על ידי הוצאת מידע המצורף להודעות ונשמר בשרתי וואטסאפ בצורה הרבה פחות מאובטחת. כך, למשל, ייתכן שהרשויות מיפו את אנשי הקשר של החשוד הראשוני בפרשה, שחזר מסוריה לאחר פציעה, ולפי כמות ההודעות בינו לבין משתמשים מסוימים הוסיפו אותם לרשימת החשודים.