בכירי תעשיית ההייטק מתכנסים לכנס שמטרתו לעסוק במשבר אליו נקלע הענף - מה שהם מגדירים כשעת חירום של ממש. הענף נמצא כבר תקופה ארוכה במשבר, שכלל גלי פיטורים וירידה בהשקעות. הענף הושפע מאירועים כמו המחאה נגד ההפיכה המשפטית, המלחמה בישראל וכן גם מאירועים גלובליים כמו המשבר הכלכלי העולמי והמלחמה בין רוסיה ואוקראינה. את הכנס יזם מוטי אלקיים, מנכ"ל ומייסד Atlantic Brands, סוכנות שיווק לסטארטאפים שמתמחה בסטוריטלינג ובניית מצגות משקיעים. הכנס הוא יתקיים היום (חמישי) בישראל ובארה"ב במקביל.
"שוק הטק הוא שוק שאף פעם לא קל בו. יזמים הם אנשים שתמיד שוחים נגד הזרם, וגם כשיש אינפלציה, מלחמה, מהפכה משפטית ועוד, אין ברירה אלא להמשיך הלאה", הוא אומר בשיחה עם mako לקראת הכנס. "יזמים היום מפוקסים יותר על ניהול עסק לאורך טווח מאשר על התפוצצות מיידית של סטארטאפ. זה עוזר מאוד בניהול ציפיות מול משקיעים, וגם בתכנון משאבי החברה".
"אפשר להגיד הרבה על המדינה שלנו, אבל המציאות שלנו שהיא סיר לחץ אחד גדול מייצרת אנשים עמידים יותר ללחצים ועם פרספקטיבה בוגרת יותר", ממשיך אלקיים. "לכל יזם בעולם יש סט קשיים שהוא מתמודד איתו מבחינה עסקית ואישית, אבל המצב בארץ מייצר עמידות וחוסן שלא קיימים אצל יזמים אחרים. זאת תכונה מאוד אטרקטיבית לחברות זרות וקרנות שמשקיעות בחברות ישראליות".
במהלך הכנס, מבקש אלקיים להנחיל למשתתפים את המסר שהטוב נמצא עוד לפנינו. "בתור יזם, לא הייתי מייחס תשומות למצב השוק, למצב המדיני וכדומה. אם אתה או את מאמינים שיש לכם פתרון מדהים שמשנה תהליכי עבודה בצורה משמעית - דחפו אותו קדימה. ההשקעות מוצאות את דרכן ליזמים ופתרונות יוצאי דופן בכל זמן ללא תלות במצב השוק. תהיו הכי טובים במה שאתם עושים וכל השאר יתחבר".
מי שמצטרפת לתחושות החיוביות של אלקיים היא הילה ברנר - שותפה בחברת ההשקעות אריאלי קפיטל ומייסדת קהילת "יזמיות" שתשתתף בכנס בפאנל שיעסוק בגיוס כספים בשוק של היום. ברנר מסכימה שהסטרס שמאפיין את החיים במדינת ישראל אמנם גובה המחירים, אבל גם מייצר אקוסיסטם עמיד יותר. "גם בתקופה הקשה האחרונה תעשיית ההייטק הישראלית המשיכה להראות את עמידותה ושרידותה, שבאו לידי ביטוי בגיוסים מרשימים ואפילו בצמיחה שהורגשה בסקטורים מסוימים", היא אומרת.
"בתור ישראלים, יש לנו חוש הישרדותי יוצא דופן שמוביל להרבה הישגים", אומרת ברנר. "תכונות האופי שלנו מייחדות את החשיבה שלנו ואת אופן הפעולה שלנו, החל מיצירתיות, דרך חשיבה מחוץ לקופסה ועד ללקיחת סיכונים. התכונות הללו הן הכרחיות בתקופות של אי ודאות, ולכן התרגלנו להתמודדות עם מצבי אי ודאות ומשברים, כמו זו שאנחנו חווים עכשיו".
כאשר היא נשאלת אילו סקטורים חווים צמיחה באופן ספציפי כעת, עונה ברנר שמדובר באנרגיה, קלין-טק (Clean-Tech, אנרגיה נקייה), קליימט-טק (Climate-Tech, טכנולוגיה הממוקדת במשבר האקלים) וכמובן סייבר. "לצד זאת, היינו רוצים לראות את צמיחתו של סקטור האימפקט (Impact). סקטור שאני חושבת שנראה את הצמיחה שלו בעתיד", היא מוסיפה.
חיים פינטו, סמנכ"ל בכיר בסיסקו אירופה ומרצה בטכניון שישתתף גם הוא בכנס, מסביר שההייטק הישראלי נכנס למגננת ניהול סיכונים. "המשמעות של המגננה הזו היא שינוי שיטת ההפעלה של הארגונים ונקיטת אסטרטגיה עסקית שמרנית וזהירה. אני חושב שכולנו ראינו את המשמעויות של התקופה האחרונה, שבאו לידי ביטוי בעצירת גיוסים, צמצום פעילות וקיצוץ בהוצאות השוטפות. כל ארגון אימץ לעצמו אסטרטגיה שהתאימה לאופיו ולגודלו, כך שעדיין ראינו ארגונים שצמחו, לצד ארגונים שצמצמו או סגרו פעילות".
"הסיכון הקיומי בישראל מרחף מעלינו מאז ומתמיד, אנחנו גדלנו עם התחושה הזו", אומר פינטו. "למדנו בצילה, הקמנו חברות תחת איום קיומי והיום אנחנו ממשיכים קדימה עם המבט אל העתיד, למרות ועל אף הקשיים שניצבים בפנינו. אני מאמין שזה פשוט בגלל שאין לנו ברירה אחרת".
פינטו מסכם את דבריו במתן 3 עצות ליזמים שבוחרים לצאת לדרך חדשה דווקא בימים אלה: "בעולם יש מספיק בעיות שדורשות פתרון, אתם רק צריכים לוודא שאתם בונים חברה שפותרת את אחת מהבעיות האלה. תזכרו שהעולם מקום קטן – ולכן בחרו את שווקי היעד שלכם בקפידה, והיו סבלניים והישארו אופטימיים. אחרי כל תקופה קשה מגיעה תקופת פריחה ושגשוג, הרי תמיד הכי חשוך לפני עלות השחר".