התופעה המטרידה חוזרת: מלבד טילים באמצע הלילה שמשוגרים מתימן, ישראלים קיבלו בימים האחרונים שיחות טלפון מבנגלדש, המדינה המוסלמית בדרום יבשת אסיה. מדובר בשיחות רגילות (לא בוואטסאפ) מקידומת ‎+880. זוהי לא תופעה חדשה, והיא נמשכת כבר כמה חודשים מתחילת המלחמה, כאשר ישראלים קיבלו גם שיחות והודעות מאינדונזיה, הודו ואפילו איראן. על פי מערך הסייבר, היא מגיעה בגלים, כאשר הגל האחרון הגדול היה באוגוסט.

"באמצע הלילה, בסביבות שלוש לפנות בוקר, פתאום התעוררתי מהרטט של הטלפון וחשבתי שאולי יש אזעקה בהתחלה", מספר דניאל ל-mako. "אבל כשהסתכלתי בטלפון ראיתי שמדובר בטלפון עם קידומת מוזרה של 880+, ממספר שאני כמובן לא מכיר. הבנתי שמדובר בשיחה מחו"ל, ומהר בדקתי וראיתי שמדובר בשיחה מבנגלדש ושזה משהו שכבר קרה בעבר.

"הם מתקשרים בשביל להפחיד אותנו או לגרום לנו לחשוב שעוקבים אחרינו, ואני מודה שזה קצת מלחיץ שלא מצליחים לעצור את זה איכשהו. מתחילת המלחמה אני לא עונה לטלפונים לא מזוהים, אבל כשזה מגיע ממדינה זרה ואולי עוינת זה כבר סוג אחר של טרור, אבל זה טרור לכל דבר".

 
 

 

 

 

 מה לעשות אם קיבלתם שיחה חשודה ממספר בחו"ל?

איגוד האינטרנט הישראלי ממליץ על הצעדים הבאים במידה והתקבלה שיחה ממקור זר לא מזוהה:

  1. במקרה של שיחה ממספר זר שמתקבלת באופן מפתיע ולא צפוי - לא לענות.
  2. בחלק מהניידים קיימים שירותים שמסננים מראש מספרים שסומנו כחשודים - אם האפשרות קיימת במכשיר שלכם כדאי להפעיל אופציה זו. אם יש לכם אנדרואיד, התכונה "שיחה מזוהה והגנה מפני ספאם" צפויה לפעול אצלכם כברירת מחדל. יש גם אפליקציות חיצוניות שעושות זאת כמו truecaller ו-ME.
  3. אם עניתם לשיחה - פעמים רבות מדובר יהיה בהודעות מוקלטות, יש לנתק בהקדם ובכל מקרה של בקשה למסירת פרטים אישיים לא למסור ולדווח למערך הסייבר הלאומי או לקו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט הישראלי ב-safe.org.il
  4. מניסיוננו, פעמים רבות מדובר לא רק בשיחות למטרת הונאה אלא גם בשיחות "הצקה" על רקע אנטי ישראלי. כך למשל, בקו הסיוע לאינטרנט בטוח של איגוד האינטרנט התקבלו לא מעט תלונות על שיחות טלפון זדוניות שמתקבלות מאינדונזיה ובהם מסרים אנטי ישראלים.

אם מדובר בשיחה שקיבלתם בוואטסאפ, מערך הסייבר הלאומי ממליץ:

  1. חסימה ודיווח - יש לחסום את המספר ממנו בוצעה השיחה ולדווח בכפתור "דיווח" שבאיש קשר בוואטסאפ. 
  2. קישורים וקבצים - לא ללחוץ על קישורים או קבצים אם נשלחים.
  3. פרטים אישיים - לא למסור פרטים אישיים או להשיב לפניות. 
  4. סינון שיחות - סננו שיחות מסוג זה בוואטסאפ: הגדרות - פרטיות - שיחות - הפעילו השתקת שיחות ממספרים לא מוכרים. 
  5. עדכון - עדכנו בני משפחה בהמלצות ובתופעה כדי שלא ייבהלו.

אזהרה מפני הונאת וואטסאפ: "חשבונך יושבת לצמיתות"

במקביל, באיגוד האינטרנט הישראלי מזהירים היום (א') מפני גל הונאות רחב היקף נגד ישראלים בוואטסאפ במטרה לגנוב פרטי אשראי, במסגרתו הנוכלים שולחים הודעת וואטסאפ לפיה משתמש הפר כביכול את מדיניות פייסבוק תוך דרישה ללחוץ על לינק ולמלא פרטים כתנאי לשחרור החשבון.

באיגוד האינטרנט הישראלי מזהירים שהנוכלים מספקים קישורים שמובילים לאתרים מתחזים לפייסבוק, אינסטגרם או וואטסאפ. מטרת ההונאה היא לגנוב את פרטי ההתחברות של המשתמשים לאותם חשבונות, ובמקרים חמורים יותר – את פרטי כרטיס האשראי המשויכים אליהם.

"בגל הנוכחי אנו רואים שהנוכלים פונים דרך הודעות וואטסאפ ממספרים עם קידומות של פינלנד וייטנאם. עם זאת, חשוב לדעת שגם אם ההודעה מגיעה ממספרים עם קידומות שנראות 'אמינות' יותר, כמו ישראל או ארה"ב – מדובר בנוכלים ולא בגורם רשמי", מסביר יונתן בן חורין, מנהל קו הסיוע לאינטרנט בטוח באיגוד האינטרנט הישראלי. בכל מקרה, אין ללחוץ על הלינק. אם קיים ספק, מוזמנים לפנות לקו הסיוע של האיגוד.