"המעקבים ההמוניים שממשלות מבצעות בריגול אחרי האזרחים שלהם נכשלים שוב ושוב במטרתם למנוע מעשי טרור", כך אמר היום איש ה-NSA לשעבר אדוארד סנודן בשיחת וידאו בכנס sxsw שמתקיים באוסטין טקסס.
לדברי סנודן, לממשל האמריקאי היו כשלונות רבים וקשים, כיוון שארגוני הביון מתמקדים במעקב אחרי "כולם", במקום רק אחרי "חשודים". לדבריו, הדוגמאות הטובות ביותר הן הכישלון באיתור מבצעי הפיגוע במרתון בבוסטון וכן בתפיסת "טרוריסט התחתונים" שתכנן לפוצץ מטוס בשנת 2009.
ראיון הווידאו עם מדליף סודות ה-NSA הוא אחד מרגעי השיא בפסטיבל sxsw שמתקיים בימים אלה באוסטין ושבו נושאי הפרטיות ואבטחת המידע ברשת מהווים בסיס לדיונים רבים. ביום הראשון של הכנס התקיימה שיחת וידאו דומה גם עם ג׳וליאן אסאנג׳, בעל הבלוג וויקיליקס המסתגר בשגרירות אקוואדור בלונדון.
מסמכי סנודן: כך חדרו סוכנויות ביון לפייסבוק והרסו מוניטין של גולשים27.02.2014 | 20:49
בתשובה לשאלות ששלחו הצופים בטוויטר, ענה סנודן: ״האם הייתי עושה זאת שוב? התשובה לכך היא בוודאות כן! אני לא יכול לעמוד מהצד ולראות כיצד הזכויות הבסיסיות של האזרחים מופרות בצורה אלימה כלכך״. סנודן שדיבר בפני קהל של אלפי צופים באולם במרכז הכנסים של אוסטין, נמצא כעת במקום מחבוא ברוסיה ומבוקש על ידי הרשויות האמריקאיות בהאשמות של ריגול חמור שבגינן הוא עלול לרצות שנים ארוכות בכלא.
סנודן הדגיש כמה פעמים כי עכשיו האחריות מונחת לפתחן של חברות הטכנולוגיה בפיתוח אמצעי הגנה והצפנה חזקים יותר. זאת לאחר שהגילויים שלו הוכיחו כי האינטרסים של הממשל לא עולים בקנה אחד עם האינטרסים שלהן וההגנות שהן סיפקו ללקוחות עד עכשיו רק הקלו על הממשל במעקב אחרי האזרחים. "ה-NSA הצית אש ברחבי האינטרנט ועכשיו אנשי הטכנולוגיה הם ׳הכבאים׳ של השריפה הזאת", אמר סנודן.
לדברי סנודן, "זה לא שאסור לממשלות לאסוף מידע על האזרחים שלהן, אבל הן לא יכולות להחזיק במידע לנצח, אלא רק לפרק זמן מוגבל - עד כמה שנחוץ. עליהן לאסוף מידע באופן אחראי".
בשיחה שהתקיימה באולם הכנסים הדגיש כריסטופר סויאן מאיגוד זכויות האזרח בפני הנוכחים את העובדה שהשימוש בדפדפנים המסחריים הפופולריים כמו פיירפוקס וכרום - שפותחו על ידי חברות פרסום - חושף את כל המשתמשים למעקב.
"אתם נותנים לחברות הללו את כל הפרטים שלכם ומידע עליכם והן, לא עושות מספיק כדי להגן על המידע הזה. הן עשו לרשויות המעקב והריגול את החיים קלים. החשיבות של הגילויים של סנודן היא גם בכך שהחברות המסחריות גילו עד כמה הן שירתו את הממשל. רק עכשיו חברות כמו גוגל, יאהו ואפל משקיעות את המאמצים שהיו צריכות להשקיע כבר מזמן בבניית הגנות והצפנות לשמירת הפרטיות של המשתמשים", אמר סויאן.
וגם:
>> ישראל מהמדינות הטובות בעולם בהארכת חיים בלי לבזבז כסף
>> מנכ"ל פרטנר ויתר על בונוס שנתי ועל מענק שימור של 1.8 מיליון שקל