אחרי החדשות המרעישות לפיהן וואטסאפ החלה לאפשר תשלומים בתוך האפליקציה שלה בברזיל באמצעות שירות "וואטסאפ פיי", בדקנו מתי ישראל תהיה ערוכה לשינוי. התשובה - לצערנו הרב - לא תספק אתכם.
וואטסאפ פיי הוא שירות בעל שתי אפשרויות – או העברת כסף בין אדם לאדם, בדומה לאפליקציות התשלומים של הבנקים הקיימות כיום בישראל - פייבוקס, פפר וביט, או בתשלום לבתי עסק. שיטת התשלום מתווספת לעוד שיטות רבות שאינן בשימוש עדיין בישראל.
בזמן שבחו"ל מספיק לקרב את כרטיס האשראי ולאפשר תשלום באמצעות תקן EMV, או לחילופין לשלם באמצעות גוגל פיי, אפל פיי, סמסונג פיי ודומיהם - המאפשרים לקרב את המכשיר הסלולרי או השעון החכם למכונה ולאשר העברת תשלום באמצעות שבב ה-NFC הנמצא במכשירים, בישראל עדיין לא קיימות אופציות התשלום הללו.
בינתיים נראה כי יקח עוד זמן עד שבישראל יוכלו לאפשר מעבר לשירות תשלום באפליקציית וואטסאפ, והסיבה לכך קשורה בעיקר ברגולציה הישראלית ובאיחור המשמעותי שלה בהכנסת הטכנולוגיות של האפליקציות האלה לשימוש.
בעוד שבחלקים מהאיחוד האירופי הטכנולוגיה החלה להיכנס לשימוש עוד ב-2004, חברות כרטיסי האשראי הישראליות חוייבו להנפיק רק כרטיסים התומכים ב-EMV החל ממרץ 2020, כשהעסקים הגדולים יחויבו לתמוך בהם רק בעוד כארבעה חודשים, בסוף חודש נובמבר. שאר העסקים יחויבו לתמוך בתקן רק ביולי 2021.
"בנק ישראל פועל רבות לקידום אמצעי התשלום בישראל ולהכשרת תשתיות שיתאימו לטכנולוגיות החדשות ולכניסתם של שחקנים חדשים, לדוגמה - הנחיית הבנק לאמץ את תקן ה-EMV", אומרת ל-mako אילנית מדמוני, מנהלת יחידת החדשנות בטכנולוגיה פיננסית בבנק ישראל.
החל מאוקטובר 2020 ייכנס לתוקף "חוק שירותי תשלום", שישית רגולציה על שירותי התשלום כמו אפל, גוגל ו-וואטסאפ פיי בישראל. אך השימוש המועט יחסית בבתי עסק הסולקים באמצעות תקן ה-EMV, מונע כעת משירותים רבים מסוג זה להגיע אלינו.
השירות היחידי שקיים כיום לתשלום בתקן בישראל הוא "גרמין פיי", של חברת השעונים גרמין, המאפשרת לבעלי כרטיס אשראי "מאסטרקארד" של ישראכרט לשלם בבתי עסק גדולים המשתמשים בתקן EMV. עם זאת, נראה שייקח זמן רב עד שנראה בישראל את השירותים הקיימים במכשירים שכולנו משתמשים בהם כעת, כמו "גוגל פיי" (הקיים בכל מכשירי האנדרואיד), "אפל פיי" (לאייפון) ו"סמסונג פיי" (במכשירי סמסונג).
השוק הישראלי, שמעניין מאוד את חברות התשלומים לפי גורמים בשוק, שווה לחברות האלו לא מעט מיליונים. כך לדוגמא, בוואטסאפ פיי מבקשת הרשת החברתית לגזור עמלה ענקית של 4% מכל עסקה שעוברת באפליקציה.
בוואטסאפ לא הודיעו על לוח זמנים רשמי של הרחבת אפשרות שירות התשלומים, אך בעוד הוא צפוי להתרחב לארה"ב ואירופה, נראה שאצלנו ייקח עוד זמן עד שנוכל לשלם בקלות בעזרת הטלפון או השעון החכם ולזנוח לגמרי את השימוש בכרטיס האשראי.