היום נערך בתל אביב כנס Cybertech גלובל, כנס הסייבר הגדול בישראל והשני בגודלו מחוץ לארה"ב. בכנס, שהחל אתמול ויימשך עד מחר, משתתפים קרוב ל-20 אלף איש מ-86 מדינות מצמרת הסייבר העולמית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, היה אמור להשתתף באירוע, אך בסופו של דבר שלח סרטון מצולם, בו התייחס לכך, על רקע מחאת ההייטק לרפורמה המשפטית, שצריכה להיות מערכת משפט חזקה ועצמאית. בנוסף, ציין כי בונים בית ספר למדעי הסייבר בבאר שבע, וכי יש 20 אלף צעירים שרוצים להכשירם לסייבר.
נשיאת בית המשפט העליון לשעבר, דורית בייניש, דיברה על הבמה עם מייסד וויז, Wiz, אסף רפפורט, שהפך לאחד מהנציגים הבולטים של מחאת ההייטק. לדברי בייניש, "החלק הכי חשוב במדינה דמוקרטית הוא מערכת משפט חזקה. אי אפשר לקחת משיטה מסוימת רק את החלקים שנוחים לך. בארה"ב יש חוקה חזקה מאד, יש להם שני בתי פרלמנט. נשיא עם כוח. זה מייצר מערכת של איזונים ובלמים. לנו אין את כל זה – ולכן האיזונים והבלמים כאן בסכנה. אם שופט יחשוב שהוא צריך להתחבב על פוליטיקאים, מה העצמאות שלו? איך הוא יגן על זכויות שלא נוחות לפוליטיקאים?".
בראיון ל-mako מספר רפפורט: "זה אחד הכנסים החשובים שיש, יש כאן מאות פגישות שקורות מסביב לכנס, וזה מראה את החוזק העצום של האקו סיסטם הישראלי. יחד עם זאת, יש אי ודאות מאוד גדולה עכשיו, שאין ספק שמשפיעה על ההייטק, ואני מתכוון לסו קולד הרפורמה משפטית. אין ספק שאי אפשר לקיים כלכלה חזקה וצומחת, סטארטפ ניישן וסייבר ניישן בלי מערכת משפטית עצמאית ודמוקרטית.
"לקח לנו זמן לבנות אמון עם חברות בינלאומיות, כדי שהן יבינו שהן יכולות להשתמש בסייבר הישראלי ולסמוך עליו. בשנים 2012-2014, כשייסדתי את חברת אדאלום (שנמכרה למיקרוסופט – ר.ע), לאו דווקא היה יתרון להיות ישראלי בתחום של סייבר. אנשים לא רצו להכניס אנשים שהיו ב-8200 או במוסד לתוך החברה שלהם, לשמור על הדברים הכי יקרים עבורם. הדברים האלה נתפסים רע בעולם, ותעשיית הסייבר מאוד רגישה לנושאים האלה", אומר רפפורט.
מה דעתך על ההצהרה של עינת גז שתוציא את כספי פאפאיה גלובל מישראל?
רפפורט: "עינת קיבלה מהלך עסקי של ניהול סיכונים, שמחויב לעשות כל בורד וכל מנכ"ל. הדבר היחיד ששונה זה שהיא יצאה לתקשורת, וסיפרה מה היא עשתה. גם כשהיא הוציאה את הכספים מרוסיה, היא קיבלה קיתונות של האשמות, ובסוף התגלה שכולם הלכו אחריה".
מנכ"לים אחרים ילכו אחריה?
"אני חושב שאנחנו לא נדע, הם לא יצאו בהצהרות. זו הבעיה. גם משקיעים שלא רוצים להשקיע בארץ לא יצאו בהצהרה, הם פשוט לא ישקיעו. בניגוד לפוליטיקאים שמדברים הרבה ועושים פחות, משקיענים ואנשי כלכלה יעשו ולא ידברו".
תהיה בריחת מוחות לחו"ל?
"הרבה שואלים אם אני רוצה לגדל את הילדים פה. אני דווקא מאוד אופטימי. התעשייה של ההייטק והסטארטאפים מורכבת מאנשים מאוד ציונים. יש כאלה שדוחפים אותנו לעבור לארה"ב, אבל אנחנו בוחרים לבנות את החברות פה גם מציונות וגם מתוך אהבת הארץ. אנחנו נלחמים על זה, לשנות ולהשפיע פה, ואנחנו נצליח".
אמיתי רצון, מנכ״ל יוניקורן הסייבר Pentera, דיבר גם הוא על הבמה ואמר: "כנס CyberTech מתכנס בתקופה מורכבת לענף, ולכן הוא חשוב מתמיד. עולם הגנת סייבר הופך מורכב יותר ויותר, ארגונים מחזיקים עשרות אמצעי הגנה, אך לא בודקים האם הם באמת עובדים.
"יש צורך משמעותי להפוך את עולם הגנת הסייבר לפשוט יותר, אינטואיטיבי יותר, כדי שארגונים יצליחו להבין עד כמה הם חשופים לתקיפות סייבר, ויוכלו להגן על עצמם. פשטות היא המפתח, הבנת רמת הגנת הסייבר צריכה להיות פשוטה כמו הרכבת ארונית באיקאה".
מיכל ברוורמן-בלומנשטיק, מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח - קבוצת המחקר ופיתוח של מיקרוסופט בישראל וסמנכ"לית הטכנולוגיה של חטיבת האבטחה העולמית של מיקרוסופט, הסבירה כי כיום לוקח לתוכנת כופר 15 דקות להצפין קבצים ברשת הארגון.
"מיקרוסופט מגנה על 820,000 ארגונים בעולם. זה הרבה מודיעין נגד פושעי סייבר", אומרת ברוורמן-בלומנשטיק. "אנחנו משתפים פעולה עם קולגות שלנו בתעשייה, ממשלה ואקדמיה. שיתוף הפעולה קריטי להצלחה. בינה מלאכותית, כמו ChatGPT, עתידים לשנות את עולם הסייבר".
מייסד Team8, נדב צפריר, אמר: "אנחנו כמעט שנה לתוך המלחמה באוקראינה. לפני שנה, זה היה נראה כמו תחזית פנטזיה. לא ראינו נשק יום הדין, לא ראינו את הסייבר מכריע את המלחמה. אם יהיה הסכם בין הצדדים, הסייבר יהפוך לכלי עיקרי במקום נשק קינטי. פישינג וכופר עדיין נמצאים בשיא.
"ראינו מתקפות יותר מתוחכמות. מיקרוסופט לימדה אותנו איך להתנהג נכון בכך שהגנה על אוקראינה. כולנו צריכים לעשות זאת. עלינו לבחור איפה ואיך אנחנו משחקים".
"רק בשנה האחרונה זיהינו גידול דרמטי של התקפות מניעת שירות (DDoS) ובוטים (bots). במסגרת זו, התרחשה עלייה כללית של כ-82% בהתקפות וספציפית עלייה של 121% בתחום הפיננסים", מוסיף משה ליפסקר, מנכ"ל אימפרבה (imperva) ישראל. "בזירת הבוטים, זיהינו ש-42% מתנועת הגולשים ברשת היא בוטים. כ-37% מהם נחשבים ל'בוטים רעים' עם כוונות זדון. מתוך הבוטים הרעים, כ-40% מהם משמשים להתקפות במטרה להשתלט על חשבונות אישיים, כ-35% הם בוטים למטרת איסוף נתונים, והשאר בוטים לרכישות אוטומטיות".