"כששואלים אותי מה אני עושה בחיים, ואני מסביר שאני מפעיל רובוטים בתחום החקלאות, התגובות שאני מקבל הן בעיקר התפעלות", אומר פז יעקובי, בן 23 מקיבוץ עמיר, מזרחית לקריית שמונה, שעובד בחברת BWR - Blue White Robotics.
החברה הוקמה ב-2017 על ידי יוצאי חיל האוויר, בן אלפי, יאיר שחר ואבירם שמואלי, ומעסיקה כ-140 עובדים, 100 מהם בישראל. היא פועלת באופן מסחרי בקליפורניה, וצפויה לפעול גם באירופה ובישראל בעתיד. לפני מספר חודשים גייסה החברה 37 מיליון דולר - שנה לאחר סבב הגיוס הקודם שלה, שבו גייסה 10 מיליון דולר.
המוצר שלה הופך את הכלים החקלאיים לאוטונומיים, ומייצר חווה אוטונומית במטרה להתמודד עם המשברים שעולם החקלאות חווה. הפתרון הזה מסייע במצוקת כוח האדם שממנה סובל ענף החקלאות, מאפשר את הוזלת מחירי התוצרת החקלאית וכפועל יוצא מספק פתרון למשבר המזון שעתיד לבוא ב-2050.
יעקובי הצטרף לחברה רגע לאחר שחרורו מצה"ל, לפני כשנתיים. "אנשים מאוד מופתעים שבגילי הצעיר אני עובד בחברת הייטק, שיש לה טכנולוגיה ייחודית שמשפיעה על האנושות, והם אפילו יותר מופתעים מהעובדה שאני זוכה לשלב את זה עם האהבה הגדולה שלי ולעבוד בטבע כל יום. אני אומנם הייטקיסט, אבל הייטקיסט בחברה שאהבת הארץ היא ערך בסיס בה", הוא מספר.
יעקובי, ללא תואר ואפילו ללא תעודת בגרות, הגיע לראיון העבודה ללא ניסיון תעסוקתי. הוא לא חיפש או שאף להיכנס לתחום הטכנולוגי, כי אין במרחק סביר ממקום מגוריו ההזדמנויות בתעשיית ההייטק. הכול קרה תוך צירוף מקרים והודות לרישיון הטרקטור שהוא מחזיק. לפני כשנתיים, מישהו מהקיבוץ שהכיר אותו פנה אליו וסיפר לו שבסטארטאפ שבו הוא עובד מחפשים עובד ודרישות התפקיד הן מוטיבציה גבוהה, יכולת למידה, עניין בחקלאות ורישיון על טרקטור.
הוא לא חשב בכלל על להיכנס לעולם התעסוקה ולהתחיל לעבוד "בעבודה של גדולים", אבל הבין שעל הזדמנויות לא מוותרים. יעקובי התחיל בתהליך מיונים רב שלבי, בו השתמש בין היתר ביכולות שרכש בשירות הקרבי בצנחנים כקשר מח"ט, וזמן קצר לאחר מכן הצטרף לחברה ומצא את עצמו על המטוס לארה"ב. הוא מונה להיות מפעיל רובוט אוטונומי בחווה חקלאית של Blue White Robotics בקליפורניה, ובמסגרת תפקידו היווה חלק חשוב ממערך פיתוח הטכנולוגיה והחומרה של החברה על ידי הובלת חווה מול הלקוח. תפקידו כלל קשר ישיר עם המפתחים בישראל, ביצוע ניסויים על הטרקטור ודיווח ומתן חוות הדעת על הביצועים.
אחר חצי שנה בארה"ב הוא חזר לישראל כמפעיל רובוט אוטונומי והוביל את הקמת אתר הניסוי בישראל, בקיבוץ הזורע. "בהתחלה זה היה רק אני וטרקטור אחד", מספר, "לאחר 4 חודשים החברה גדלה, עברנו לבנימינה, הגדלנו את מספר הטרקטורים, בנינו חוות ניסויים עם סדנה לבניית רובוטים והתקנתם על טרקטורים, ואחרי חצי שנה הוספנו צוות גם בארה"ב. כיום אני חלק מצוות הניסויים שכולל 11 אנשים - מהנדסים, מפעילי רובוט, ומנהלי ניסוי". במסגרת תפקידו פז אחראי על כך שכל הניסויים יצאו לפועל, על תכנון וביצוע ניסויים עתידיים ומהווה חולייה מקשרת בין הפיתוח לניסויים.
מה התוכניות שלך להמשך?
"אני רואה עוד המון אתגרים ב-Blue White Robotics, אני חושב שאם יש מקום להתפתח בו הוא כאן. אני לומד כל יום מהאנשים שאני עובד איתם, וזוכה להזדמנויות שאני לא יודע אם אדם שמגיע מהרקע שלי היה מקבל. מבחינתי להיות חלק מהפיתוח של החווה האוטונומית של המאה ה-21, זה חלום שמתגשם. בעתיד אולי אלמד משהו שקשור בפיתוח ואקים סטארטאפ משלי, אבל לעמוד בגיל 22 ולעזור למנוע את משבר המזון העולמי ב-2050 זה משהו שלעולם לא חשבתי שאעשה, וזה גרם לי להבין מה אני רוצה לעשות בחיים".