פייסבוק חסמה חשבונות אישיים של אנשי אקדמיה מאוניברסיטת ניו יורק שבדקו את השקיפות סביב מודעות והפצת המידע השגוי ברשת החברתית. החוקרים המדוברים הם חלק מפרויקט בשם NYU Ad Observatory, מיזם שנוצר כדי לבחון את המקור ואת החשיפה של מודעות פוליטיות בפייסבוק.
המטרה של החוקרים היא לחשוף מי משלם על מודעות פוליטיות ואיך הן ממוקדות. מהבחינה הזו, מכיוון שפייסבוק אינה בוחנת עובדתית מודעות פוליטיות - חשיפה למודעות פוליטיות משפיעה על התפשטות המידע המוטעה ברשת.
כדי לסייע במחקרם, החוקרים יצרו תוסף לדפדפן בשם Ad Observer, שאוסף נתונים באופן אוטומטי על אילו מודעות פוליטיות נחשפים המשתמשים ומדוע המודעות האלו מופנות אליהם. הפלאגין המדובר לא אוסף מידע המזהה אישית לפי החברה - כמו שם משתמש או רשימת חברים. הנתונים שנאספים על ידי התוסף הופכים זמינים לחוקרים ולעיתונאים שמשתמשים במידע הזה כדי לחשוף מגמות ובעיות בפייסבוק.
לורה אדלסון, חוקרת במיזם, שחשבונה נחסם, אומרת שהחברה פשוט רוצה למנוע חקירה עצמאית של הזירה שלה וחשיפת בעיות בפלטפורמה שלה.
This evening, Facebook suspended my Facebook account and the accounts of several people associated with Cybersecurity for Democracy, our team at NYU. This has the effect of cutting off our access to Facebook's Ad Library data, as well as Crowdtangle. 1/4
בפייסבוק טוענים למעשה שהקבוצה הפרה את תנאי השימוש שלה, בכך שאספה נתונים על משתמשים ללא אישור. בחברה אומרים שהחוקרים הפרו את תנאי השימוש של הרשת החברתית ושהתוסף שלהם "אסף נתונים על משתמשי פייסבוק שלא התקינו או הסכימו לאיסוף" - משמע איסוף נתונים ממשתמשים פרטיים ללא הסכמה.
החברה הישראלית שנתבעה על ידי פייסבוק מאותה סיבה
בשנה שעברה פורסם בתקשורת כי פייסבוק תובעת את חברת BrandTotal הישראלית, משום שהחברה אוספת נתונים באופן אוטומטי על משתמשים - דבר שאסור לפי חוקי החברה.
BrandTotal הינה פלטפורמת מודיעין שיווקי המספקת למותגים נתונים תחרותיים ותובנות באמצעות חשיפת פעילויות השיווק הדיגיטליות של מתחריהם. גם במקרה של החברה הזו, הניטור נעשה באמצעות תוסף שרואה את טווח הפרסומות של המשתמש.
פייסבוק פועלת נגד החברה ונגד פרויקט NYU Ad Observatory באותו האופן - שימוש בהסדר מול ה-FTC שנקבע מולה ב-2019. אותו הסדר נבע מכך שבשנת 2012, נציבות הסחר הפדרלית האשימה את פייסבוק בשמונה הפרות בתחומי הפרטיות. הנציבות קנסה את פייסבוק בחמישה מיליארד דולר על הפגיעה בפרטיות, וקבעה החלטות מבניות מחייבות לפייסבוק. בין ההחלטות - פייסבוק צריכה ליישם תוכנית מחמירה על מפתחים צד שלישי ולמנוע הרשאות ממפתחים שמנצלים לרעה את כללי השימוש.
הכתבה פורסמה במקור בגלובס