ענקית הטכנולוגיה אפל הגישה היום (ג') תביעה נגד חברת הסייבר ההתקפי NSO והחברה-האם שלה Q CYBER. התביעה הוגשה לבית משפט בסן חוזה, קליפורניה. אפל דורשת צו מניעה קבוע שיאסור על NSO משימוש בתוכנה, שירותים ומכשירים של אפל. בכך מצטרפת אפל לפייסבוק שכבר מנהלת תביעה בארה"ב נגד NSO.
בהצהרה שפרסמה אפל היא מגדירה את NSO בתור "חברת טכנולוגיית מעקב בתמיכת מדינה" ( state-sponsored surveillance technology). "שחקנים בתמיכת מדינה כמו NSO מוציאים מיליוני דולרים על טכנולוגיות מעקב ללא מחויבות לדין וחשבון. זה חייב להסתיים", כותב קרייג פדרינגי, סגן נשיא להנדסת תוכנה באפל. "מכשירי אפל הם בעלי החומרה המאובטחת ביותר בשוק - אך חברות פרטיות המפתחות רוגלות בתמיכת מדינה הפכו למסוכנות יותר. אף שאיומי סייבר אלו משפיעים על מספר קטן של לקוחותינו, אנחנו לוקחים כל מתקפה על המשתמשים שלנו ברצינות".
אפל טוענת בתביעה כי תיקנה את הפגיעות FORCEDENTRY שאפשרה החדרה של הרוגלה פגסוס של NSO למכשירי אייפון והודיעה למספר לקוחות שגילתה כי ייתכן שמתקפה כזו הופעלה נגדם. לפי אפל, לאחר חדירת הרוגלה, יכלו לקוחות NSO, כולם ממשלות, לחדור למצלמה, מיקרופון ושאר מידע רגיש של המכשירים. בנוסף לצו מניעה קבוע, אפל דורשת פיצוי על ההפרה של חוקי ארה"ב על ידי NSO.
כחלק מהמאבק ב-NSO ובחברות כדוגמתה, הודיעה אפל כי תתרום 10 מיליון דולר, בנוסף לפיצוי שיושג מהתביעה, לארגונים למחקר והגנה נגד טכנולוגיות אלו. אפל מציינת לטובה את פעילות שני ארגונים כאלה סיטיזן לאב ואמנסטי טק, שפרסמו תחקירים מקיפים נגד NSO.
הצעד של אפל הוא איום נוסף על NSO
התביעה של אפל מצטרפת למספר איומים מהותיים על המשך דרכה של NSO. האיום המרכזי ביותר הוא הודעת לשכת הסחר של ארצות הברית מהחודש שעבר על הוספת NSO לרשימת החברות הפועלות בניגוד לאינטרסים של הביטחון הלאומי האמריקאי ולאינטרסים שלה בחו"ל. בעקבות הודעה זו פרש איציק בנבנישתי, לשעבר מנכ"ל פרטנר, מ-NSO. בנבנישתי היה מיועד להיכנס לתפקיד מנכ"ל NSO במקום המייסד שלו חוליו. חוליו ימשיך כעת כמנכ"ל וינסה להוציא את NSO מהרשימה.
בנבנישתי התכוון לקדם שינוי ב-NSO במסגרתו החברה תתרחב לתחומים חדשים ופחות שנויים במחלוקת, כמו פיתוח טכנולוגיית סייבר הגנתי ופנייה לעולמות אזרחיים. אולם הוא הבין שיתקשה לעשות זאת על רקע ההכנסה לרשימה השחורה האמריקאית.
המשבר ב-NSO החל בעקבות תחקיר בינלאומי רחב שהובילו הארגונים אמנסטי ופורבידן סטוריז. לפי התחקיר שהתפרסם ביולי, הרוגלה פגסוס של NSO שימשה ממשלות לריגול אחרי עיתונאים, פעילי זכויות אדם ופוליטיקאים ברחבי העולם.
היום נודע כי חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הודיעה את דירוג האשראי של NSO בשתי דרגות ל-Caa2 והזהירה מפני סיכון מצטבר שהחברה תפר את תנאי פירעון החובות שלה, בסך 500 מיליון דולר, בעקבות קשיים חריגים בתזרים המזומנים. הערכות שפורסמו בתקשורת הבינלאומית הן שעל רקע התחקיר נגדה, סבלה NSO מאובדן משמעותי של לקוחות. כך למשל רויטרס העריכה את אובדן החוזים של החברה בעקבות התחקיר בכ-300 מיליון דולר בשנה.
הכתבה פורסמה במקור בגלובס