פאבל דורוב, מיליארדר רוסי-צרפתי בן 39 שהוא גם מייסד ומנכ"ל אפליקציית המסרים טלגרם, נעצר בשדה התעופה בורז'ה מחוץ לפריז אתמול בערב (שבת) לאחר שנחת עם מטוסו הפרטי, כך מסרו ערוצי התקשורת הצרפתים TF1 TV ו-BFM TV, תוך שהם מצטטים מקורות.
דורוב היה על המטוס הפרטי שלו, כך מסרה TF1 באתר האינטרנט שלה, יחד עם אישה ואיש בטחון והוסיפה כי עמד נגדו צו מעצר בצרפת כחלק מחקירה ראשונית של המשטרה. TF1 ו-BFM אמרו שתיהן כי החקירה התמקדה במחסור בסינון תוכן בטלגרם, וכי המשטרה סברה שמצב זה מאפשר לפעילות פלילית כמו סחר בסמים, פדופיליה והונאה להימשך ללא הרתעה באפליקציה. דורוב נמצא במעצר וצפוי לקבל כתב אישום נגדו כבר היום, לפי התקשורת הצרפתית.
טלגרם, עם קרוב למיליארד משתמשים, פופולרית במיוחד ברוסיה, אוקראינה ומדינות ברית המועצות לשעבר אבל גם בישראל מאז 7.10. היא מדורגת כאחת הרשתות החברתיות הגדולות אחרי פייסבוק, יוטיוב, וואטסאפ, אינסטגרם, טיקטוק ו-Wechat. טלגרם לא הגיבה בנתיים לכלי תקשורת. גם ממשרד הפנים הצרפתי והמשטרה לא נמסרו תגובות. משרד החוץ הרוסי אמר כי שגרירותו בפריז בודקת את המצב סביב דורוב וקרא לארגונים לא ממשלתיים מערביים לדרוש את שחרורו.
France is actually going to throw Telegram founder Pavel Durov in jail for up to 20 YEARS for refusing to censor the truth.
If this happened to Mark Zuckerberg in Russia, every Western government would be going crazy.
The hypocrisy and double standards are astounding. pic.twitter.com/Clzv1Pn0Vc
דורוב, יליד רוסיה, הקים את טלגרם עם אחיו בשנת 2013. הוא עזב את רוסיה בשנת 2014 לאחר שסירב להיענות לדרישות הממשלה לסגור קהילות אופוזיציה בפלטפורמת הרשת החברתית שלו VKontakte, אותה מכר.
"אני מעדיף להיות חופשי מאשר לקבל הוראות", אמר דורוב לעיתונאי האמריקני טאקר קרלסון באפריל על יציאתו מרוסיה וחיפוש בית חדש לחברה שלו, שכללה נסיעות לברלין, לונדון, סינגפור וסן פרנסיסקו.
#FreePavel
pic.twitter.com/B7AcJWswMs
לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה ב-2022, טלגרם הפכה למקור העיקרי של תוכן לא מסונן - ולעתים גרפי ומטעה - משני הצדדים על המלחמה ועל הפוליטיקה סביב הסכסוך. הפלטפורמה הפכה למה שכמה אנליסטים מכנים "שדה קרב וירטואלי" למלחמה, בשימוש רב על ידי נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי ופקידיו, כמו גם את ממשלת רוסיה. גם בישראל האפליקציה הייתה מקור מידע ללא כל סינון לזוועות 7.10, ערוצי חמאס פרסמו ללא בושה סרטונים מהטבח והחטיפות בקיבוצים - ולא מעט משפחות גילו כך מה קורה לקרובים שלהם.
רוסיה החלה לחסום את טלגרם ב-2018 לאחר שהאפליקציה סירבה לציית לצו בית משפט להעניק לשירותי הביטחון של המדינה גישה להודעות המוצפנות של המשתמשים שלה.
הפעולה קטעה שירותי צד שלישי רבים, אך השפיעה מעט על הזמינות של טלגרם שם. אולם צו האיסור עורר הפגנות המוניות במוסקבה וביקורת מצד ארגונים לא ממשלתיים.
ערוץ TF1 פרסם כי דורוב, שחי בדובאי, המריא מאזרבייג'ן ונעצר אתמול בסביבות השעה 20:00. דורוב, שהונו הוערך על ידי פורבס ב-15.5 מיליארד דולר, אמר שממשלות מסוימות ניסו להשפיע עליו אך האפליקציה צריכה להישאר "פלטפורמה ניטרלית" ולא "שחקנית בגיאופוליטיקה".
הפופולריות ההולכת וגוברת של טלגרם, לעומת זאת, עוררה בדיקה מכמה מדינות באירופה, כולל צרפת, בנוגע לחששות לאבטחה ודליפת מידע.
נציגה של רוסיה לארגונים בינלאומיים בווינה, מיכאיל אוליאנוב, וכמה פוליטיקאים רוסים אחרים מיהרו ביום ראשון להאשים את צרפת בפעולה דיקטטורית - אותה ביקורת שאיתה התמודדה מוסקבה ב-2014 וכשניסתה לאסור את טלגרם ב-2018.