סוף השנה הגריגוריאנית מתקרב ואיתה קמפיין ההתרמה השנתי של ויקיפדיה. אך השנה, בניגוד לפעמים קודמות, מצליח הקמפיין לעורר, לצד אהדה וקריאות לתרומה לאנציקלופדיה החופשית, גם מחאה ערה נגד ההתנהלות האגרסיבית של העמותה בבקשת התרומות.
בשבועות האחרונים החלו גולשים מצפון אמריקה ואירופה על מודעות קופצות המופיעות בעת הגלישה באתר ומבקשות תרומות. צורת התצוגה של קמפיין ההתרמה השנתי אצל רבים מהם כבר אינה כמודעה בראש הדף, אלא כמעין חלון המסתיר את הדף ומפריע למהלך הגלישה. הדבר גרם לגולשים רבים להכריז כי ויקיפדיה עברה את הגבול וכי הבקשות שלה לתרומות גרועות יותר מפרסום.
כך, למשל, צייץ הגולש HeartfulPunch: "הקבצנות הזו של ויקיפדיה מטורפת, שלושת רבעי מסך? באמת?". הגולש קונסטנזה ביקש: "שימו פרסומות באתר שלכם כי נמאס לי לראות אתכם מתחננים לכסף". "לכו לה***ן ויקיפדיה קחו חסויות. הפסיקו להציג לי פופ-אפים קבצניים צהובים זרחניים", כתב פיטר חימנז. תגובות דומות נכתבו על ידי גולשים נוספים, כמו קית'-182, שסיכם בהומור "דמיינו כמה יעילים היינו אם כולנו היינו מסורים להשגת מטרותינו כמו שוויקיפדיה מתמסרת לבקשת כסף".
אפילו חברי העמותה המנהלת את ויקיפדיה מרגישים שהפרסום האגרסיבי חוצה קווים אדומים: "אני מבין שבאנרים נתעבים יותר פירושם יותר כסף בפחות זמן", כתב MZ מק'ברייד, ככל הנראה אחד מבכירי הקהילה. "ועדיין, יש יסוד של הגינות אנושית בסיסית שחייב להשתלב בבאנרים שלנו. טשטוש תוכן העמוד אינו לגיטימי. פופ-אפים - אפילו אם הם מוצגים באותו חלון עם האתר - אינם לגיטימיים". חברי קהילה נוספים הביעו ביקורת דווקא על הניסוח, שכלל מספר רמיזות לפיהן אם לא יגויסו מספיק תרומות פרסומות אכן יוכנסו לאתרי הקרן, כמו גם על כך שהקרן מוציאה כל כך הרבה כסף על צרכים מנהלה ולא משלמת ולו סנט אחד לעורכים.
הפרסום שמסתיר דפים ומעצבן את הגולשים וחברי הקהילה. צילום מסך: Hunter Willis.
אך לא רק הניסוח והצורה האגרסיביים מטרידים את הגולשים וחברי הקהילה. גם הדו"ח הכספי של ויקימדיה לשנה הכספית שהסתיימה בקיץ 2014, שפורסם באחרונה, גרם לרבים להרים גבה, מאחר שעולה ממנו תמונה לפיה כלל לא בטוח שהאתר באמת זקוק לתרומות: לפי הדו"ח, לקרן נכסים בשווי 60 מיליון דולר, מהם כמעט 28 מיליון במזומן. זאת לעומת שווי נכסים של כ-48 מיליון דולר, מהם 22 מיליון במזומן לפני שנה.
מצבה הכלכלי הטוב של ויקיפדיה נזקף ברובו לתרומות, שגדלו בשנה האחרונה בכ-11%, מכ-44.6 מיליון לכ-49.6 מיליון דולר. בנוסף, נרשם גידול עצום של פי 14 בהיקף הכנסות העמותה מהשקעות - 243 מיליון דולר, לעומת 17 מיליון בלבד ב-2013.
במבט על סעיף ההוצאות, ניתן לראות כי בשנה האחרונה שילמה ויקימדיה לכ-200 עובדיה כ-20 מיליון דולר - עלייה חדה של כ-25% לעומת 16 מיליון בשנה הקודמת. משמעות הדבר היא כי מצד אחד, לעמותה מספיק כסף בקופה כדי לשלם משכורות במשך שנה גם ללא קמפיין גיוס התרומות הנוכחי. מצד שני, זו גם עדות לחוסר עמידה בתחייבות העמותה להישאר "רזה" ומצומצמת.
סעיפים נוספים שמעידים על חוסר עמידה במטרות המוצהרות הם התקציב לפרסים ומענקים, שנסק יותר מפי 2, מ-2.8 מיליון ב-2013 ל-5.7 מיליון ב-2014, וסעיף עלות האחסון - שעלותו ירדה באחוז (מ-2.55 מיליון ב-2013 ל-2.53 מיליון ב-2014), מה שאמור להתבטא בירידת העלות הדרושה לאחזקת ויקיפדיה כולה.
תגובת ויקימדיה ל-NEXTER: "קרן ויקימדיה, העמותה ללא כוונות רווח התומכת בוויקיפדיה ובפרויקטים קשורים, אינה 'מוצפת כסף' בשום אופן. כל תקציב קרן ויקימדיה שגויס השנה לשם תמיכה בוויקיפדיה - מקור המידע החופשי הגדול בעולם, כולל סניפים, קבוצות ומתנדבים ברחבי העולם, מסתכם ב-58 מיליון דולר. אין ספר כי זהו סכום נמוך וצנוע בהשוואה לכל אתרי האינטרנט וארגוני הצדקה הגדולים האחרים מסביב לעולם.
"תרומות מאפשרות לקרן ויקימדיה לא רק לתמוך בתשתית השרתים והטכנולוגיה לאתרי ויקימדיה, אלא גם בפרויקטים עולמיים להגדלת מספר העורכים, שיפור התוכנה התומכת בפרויקטים שלנו והפיכת ויקיפדיה ואחיותיה נגישות ברחבי העולם למיליוני אנשים.
"הקרן, ככל תנועת ויקימדיה, מחויבת לשמור על ויקיפדיה זמינה וחופשית לעשורים הבאים, כמו גם לתמוך בעשרות אלפי המתנדבים שלנו ברחבי העולם. כל המידע הפיננסי, ככמו גם תוכניות שנתיות מפורטות לקרן ולסניפיה, שקופים לחלוטין ונכתבות יחד עם חברי הקהילה.
"בארה"ב, ציפיות ההתנהלות התקינה של עמותה הן שיהיו לה עתודות תפעול בסכום מקביל לתקציבה השנתי. (אמנם,) התנהלות תקינה הוא (בעיקר) שאיפה, אך לא כל ארגון יכול תמיד להשיג אותה. שפר מזלה של קרן ויקימדיה, שביכולתה לעמוד בציפיית ההתנהלות התקינה, תודות לתמיכת תורמים מסביב לעולם. הדבר מאפשר לפרויקטים שלנו ביטחון לטווח ארוך ומבטיח את המשך קיומם, שנה לאחר שנה".