כנראה שמאז הסטורי של אווה, שגולל את סיפורה האמיתי של אווה הימן בעזרת סטוריז קצרים באינסטגרם בשנת 2019, הנגשת השואה ברשתות החברתיות לדור הצעיר הפכה להיות עניין מקובל. גם השנה טיקטוק, שספגה מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל ביקורת על כך שהיא אינה אוכפת מספיק תוכן אנטישמי, ומנגד מקשה על פרסום תוכן פרו-ישראלי, מוציאה משלחת של 14 יוצרי תוכן מובילים מישראל למצעד החיים בפולין.

מדובר בשנה השנייה ברציפות שטיקטוק ישראל מרימה פרויקט כזה, שמטרתו "למסד את פרויקט זיכרון השואה והעלאת המודעות למאבק באנטישמיות". המצעד, שיתקיים ביום הזיכרון לשואה ולגבורה ב-24 באפריל, יציין השנה 80 שנה לשחרור מחנות ההשמדה.

על פי הודעת טיקטוק, במהלך ארבעה ימי מסע היוצרים ייצרו תוכן יצירתי ואינטראקטיבי כדי להנציח באופן דיגיטלי את זיכרון השואה ולהנגיש אותו לקהל רחב מגילאים שונים, בישראל ומעבר לים. בשנה שעברה משלחת יוצרי התוכן הפיקה יחד עשרות סרטונים שהגיעו ליותר מ-22 מיליון צפיות בחודש מאי 2024 לבדו.

המשלחת תצעד במסלול ההיסטורי בין אושוויץ לבירקנאו, לצד נשיא מדינת ישראל, יצחק הרצוג, ונשיא פולין, אנדז'יי דודה, אשר יובילו את המצעד השנה. אליהם יצטרפו 40 שורדי שואה בגילאי 80 עד 97, בהם ניצולי מחנות ההשמדה ואלו ששרדו את המלחמה כשהתחבאו ביערות או ניצלו לאחר שהוסתרו על ידי חסידי אומות עולם.

משלחת יוצרי התוכן בנויה מיוצרים להם יחד מיליוני עוקבים, העוסקים בעולמות תוכן מגוונים. אלו יוצרי התוכן שישתתפו השנה: עידן שלו (625,000 עוקבים), בת-אל סאנאניס מקייטן (332,000 עוקבים), מתן פרץ (370,000 עוקבים), לירז עוזרי (335,000 עוקבים), חננאל אוחנה (185,000 עוקבים), גלגול הללי ( 241,000 עוקבים), אלכס שולץ (353,000), אוהד הנווד (78,000), שירז שוקרון (300,000), אלכס קורוטייב (358,000), עמית בן דוד (383,000), מיכל מצוב (331,000), אלינה רבינוביץ' (397,000) וירדן טוויזר (387,000).

משלחת יוצרי טיקטוק, 2024, למצעד החיים (צילום: cmedia שי מסינטר, באדיבות חברת הפקה MPlive)
משלחת יוצרי טיקטוק, 2024, למצעד החיים | צילום: cmedia שי מסינטר, באדיבות חברת הפקה MPlive

לצד הביקור במחנות אושוויץ ובירקנאו, יוצרי התוכן יפגשו עם שורדי שואה כדי לשמוע מהם עדות ממקור ראשון, ויסיירו בין היתר בבית הקברות היהודי בוורשה, בגטו בעיר ובבית מפקד המחנה באושוויץ. בנוסף, במהלך ימי המסע יוכלו להיפגש היוצרים עם נציגים ממשלחות נוספות מהארץ ומהעולם שמגיעות למצעד. את התכנים שיתעדו היוצרים בסיורים הם יעלו לטיקטוק תחת ההאשטגים הרשמיים של מצעד החיים השנה בפלטפורמה #MOTL  ו-#MarchOfTheLiving2025.

ליאור וינטראוב, מנהל קשרי הממשל בטיקטוק ישראל, אמר: "אנחנו מחויבים למגר את תופעת השנאה והאנטישמיות ולהנכיח באופן דיגיטלי עבור הדורות הבאים את זיכרון השואה. עקרונות אלו מתבטאים ביוזמה המבורכת הזו אותה אנחנו הופכים השנה למסורת. משלחת יוצרי התוכן שלנו מונה יוצרים מוכשרים שיכולים לגעת בקהלים רבים ומגוונים ולהעביר אליהם את החוויה שלהם מהמסע באמצעות תוכן אותנטי ויצירתי, ואנחנו גאים על הזכות לעשות זאת יחד איתם על גבי הפלטפורמה שלנו".

זיכרון בסלון עם טיקטוק

במקביל, גם פרויקט זיכרון בסלון ישתף פעולה השנה עם טיקטוק, זאת השנה השנייה, במטרה להנגיש את זיכרון השואה לדור הצעיר באמצעות הרשתות החברתיות. במסגרת המיזם משפיעני טיקטוק מוכרים בהם קווין רובין, אלכס שולץ, שחר טבוך ואורין ג׳ולי "יאמצו" כל אחד סיפור אישי של שורד או שורדת שואה, ויציגו אותו לעוקביהם ביום הזיכרון לשואה. את התהליך השנה ליווה העיתונאי חיים אתגר, בעצמו בן לניצולי שואה, שהוביל את המפגש בין המשפיענים לסיפורים וסייע להם להתחבר לעשייה ממקום אישי ועמוק.

חיים אתגר (צילום: מתוך "חדשות הבוקר", קשת 12)
מתוך "חדשות הבוקר" | צילום: מתוך "חדשות הבוקר", קשת 12

יש לציין, שגם מטא עורכת בחמש השנים האחרונות פרויקט דומה בשם "מעלים זיכרון" שמפגיש בין יוצרי תוכן מובילים לניצולי שואה, ואת המפגש ביניהם משתפים בסטוריז באינסטגרם שעולים ביום השואה.