האנשים שצוחקים על שונאי ישראל ברשתות החברתיות: שיחות לייב רנדומליות שמקיימים יוצרי תוכן ישראלים מובילים בפלטפורמות כמו אומיגל (Omegle) הופכות בימים אלו לוויראליות בטיקטוק ובאינסטגרם. מאז המלחמה, שיחות הלייב הפכו לנפיצות ופוליטיות עוד יותר מבשגרה, כשאנשים מכל רחבי העולם לא מנסים להסתיר את השנאה והאנטישמיות שלהם כלפי כל ישראלי באשר הוא, אך יש כאלה שמצליחים גם לצחוק על המצב ועושים מכך מטעמים.
אחד מיוצרי התוכן שנכנסו לנישת תיעוד שיחות הווידאו הוא מקס ויפר (24) מאשדוד, שפתח את חשבון הטיקטוק שלו רק לפני שנה, אך כבר זוכה לצפיות של מיליוני אנשים. "זו פלטפורמה שמיועדת כביכול לבני 18 ומעלה אבל אין שום בקרה. אתה מכיר אנשים מכל העולם ומתחבר בצורה רנדומלית לחלוטין לשיחה איתם. ברגע שאתה לא רוצה להמשיך לדבר, לוחצים על כפתור 'דלג' וממשיכים לאדם הבא והאלגוריתם מחבר אותך מיידית למישהו אחר", מסביר ויפר ל-mako. "לא צריך להוסיף תמונה או שם, אף אחד לא יודע עליך כלום, כתוב רק מאיפה אתה".
ויפר החל להעלות סרטונים מהפלטפורמה בחודש יולי האחרון, כשהוא סימן שהוא מקנדה ומתח בפלטפורמה ישראלים. "התחלתי בלמתוח ישראלים בשביל לקדם את קורס האנגלית שלי. הייתי מדבר עם ישראלים באנגלית ואז בצורה יצירתית מראה להם שאני מישראל, למשל שותה מים של נביעות. זה הפך לסופר ויראלי והסרטונים צברו מאות אלפי צפיות וחלק מיליונים. היום אני לא יכול כבר למתוח אותם, כי מזהים אותי", מספר ויפר.
מאז שהחלה המלחמה הוא שינה כיוון והתחיל למתוח גולשים מכל רחבי העולם, להם הוא מספר שהוא מקנדה ולבסוף מגלה שהוא מישראל ומתעד את תגובתם. "מאז המלחמה הפלטפורמה הפכה ליותר פופולרית. יש המון אנשים, במיוחד ממדינות ערב, שמחפשים ישראלים כדי לריב או לדבר איתם. המשכתי למתוח את אותם אנשים שמחפשים ישראלים ויש לי כמה סרטונים ממש מצחיקים עם שונאי ישראל שחשבו שאני מקנדה. הם בהתחלה ממש אהבו אותי, שמחנו ורקדנו, ואז כשסיפרתי שאני מישראל, הם התחילו לקלל אותי והעבירו אותי", הוא משתף. "זה מצחיק לראות את התגובה, אבל זה גם עצוב".
@maxveifer מבלבל את האויב שכבר גם ככה מבולבל #מקסויפר #אנגליתב10חודשים #אנגלית #אומיגל #ישראל #חרבות_ברזל ♬ Backsound Lucu - Faid rafanda
באחד הסרטונים המצליחים של ויפר הוא מדבר עם "ליה", בת 20 מצרפת. בסרטון הוא מספר לה שהוא מארצות הברית ולאחר שהיא אומרת לו שהיא אוהבת אותו, הוא חושף בפניה שהוא מישראל והיא צועקת "לא!" ו"פרי פלסטין". אחר כך הם צוחקים וליה אומרת שהיא מוכנה להמשיך לדבר איתו, על אף שהוא מישראל.
@maxveifer זה היה לא צפוי #אומיגל #ישראל #מקסויפר #אנגלית #אנגליתב10חודשים #צרפת ♬ Famous Mozart's Turkish March(872150) - East Valley Music
בסרטון אחר הוא מדבר עם שתי נערות מהרשות הפלסטינית, שואל אם הן תומכות בישראל והן צועקות שלא. "אני תומך בישראל, אני מאיראן", הוא אומר ומתעד את ההפתעה על פניהן. גם לנער אחר מסוריה הוא סיפר שהוא מאיראן ואמר שהוא תומך בישראל, וצחק עד שהשיחה נותקה.
@maxveifer מבלבל את האו’ב #מקסויפר #אנגלית #אנגליתב10חודשים #אומיגל #מלחמה #צהל #ישראל ♬ Backsound Lucu - Faid rafanda
ויפר לא לבד. יואב זמיר (22) מקיבוץ עין דור, יוצר תוכן, החל להעלות סרטונים בפלטפורמה עוד בשנת 2021. הוא התחיל בצילום סרטונים שבהם הוא עושה ביטבוקס ומפיק מוזיקה עם מכשיר לופר תוך כדי השיחה, אבל מאז המלחמה הכול השתנה. "גם לפני המלחמה היו הרבה אנשים נגדנו, אבל זה היה הרבה פחות בולט. מאז שהתחילה המלחמה זה מוגזם. אני מדבר עם אנשים בכל העולם, למשל באינדונזיה או בבנגלדש, וזה מרגיש שרובם שונאים אותנו. יש שם ילדים שלא מבינים כלום, אבל רוצים שתמות. ממש ככה".
זמיר עולה לשיחות וידאו מדי יום, אותן הוא משדר בלייב בטיקטוק, כשברקע שלו מופיעים דגלי ישראל רבים. זה כמובן מזמין תגובות מיידות מהאנשים עמם הוא משוחח. "יש לי המון דגלים בחדר, זה חשוב לי להראות כמה שיותר. הרבה מרגישים ישר שאני תוקף אותם, רק בגלל שיש מאחוריי דגל", הוא מספר.
"יש הרבה אנשים שממש עושים לי תנועה של מועל יד כמו נאצים או מדברים על זה שהם אוהבים את היטלר. יש אנשים שאיחלו לי מול הפרצוף מוות, צחקו עליי וצחקו על חבריי שנפלו. זה לפי דעתי בגלל מה שהם מקבלים במדינות שם, הממשלות שלהם נגדנו והחינוך נגדנו".
הישראלים מתמודדים עם אמירות קשות מדי יום. "שמעתי דברים קשים וכל מי שאיתי בשידורים החיים עובר איתי את הדבר הזה. הרבה פונים אלי אחר כך ואומרים, 'יפה שאתה עדיין עם חיוך ולא נותן לזה להיכנס אליך' וזו השיטה שלי. אני לגמרי צוחק עליהם, דואג שלא יראו שהם גורמים לי להרגיש משהו, אבל אין ספק שכמות השנאה מוגזמת", מספר זמיר. "אני חווה את החרא, אבל דואג להוציא מזה תוכן. הרבה אנשים עושים לי אצבע משולשת ואחרי שאני מדווח הם מושעים מהאתר. יש לי סרטונים שלמים שאני מדווח עליהם וזה מאחד אותנו. אני מדווח וכל הצ'אט בשידור חי עף על זה. ננקה את האתר מהזבלות האלה".
ויפר גם כן מתמודד עם קללות, ואפילו קיבל ממש איומים על חייו: "דיברתי עם כמה אנשים שאמרו שהם פלסטינים מהשטחים. הם אמרו שהם מכירים אותי ויכולים למצוא אותי, אבל זה לא משהו שאני לוקח אישית ומקווה שלא יהיה עם זה שום דבר", הוא מספר. "יש חשש, אבל מהרגע ששני חברים שלי נרצחו בנובה משהו בי השתנה. לא מעניין אותי שום פחד, לא אכפת לי, אני עושה את הדבר הנכון. אני משמח את המדינה וצוחק על מי שמהלל את מוות חבריי, אז מי אני שאעצור או אפחד? אין מה לעשות. עד כמה שהתקופה קשה צריך לזכור מי אנחנו ולשמוח כמה שאפשר", מוסיף זמיר.
מהצד השני, לעיתים הם נתקלים גם בתגובות חיוביות שמחממות את הלב. "יש מלא סרטונים של אנשים שמזהים אותי, יהודים מהעולם שמספרים לי על כמה אני עוזר וכמה זה משמח אותם. יש ברזילאי בשם לימה שפגשתי לפני שבועיים ויש לו דגל ישראל על הבית שלו בברזיל. הוא הראה לי את הבן שלו ואמר לי שקוראים לו ישראל על שם המדינה. זה מטורף, וזה כיף לראות שעם כל השנאה - יש גם אנשים שהם בעדנו", אומר זמיר. ויפר מספר כי אף הצליח להעביר גולשת צד. "יצא לי לשכנע מישהי שדיברה על זה שישראל ירתה טיל על בית חולים בתחילת המלחמה. הסברתי לה שזה לא באשמת ישראל ושהם ירו על עצמם ובסוף היא האמינה", הוא מספר בגאווה.
מה סוד ההצלחה של הסרטונים הללו?
"זה ויראלי, כי זה בעיקר מאוד רלוונטי. הרבה ישראלים חווים שנאה ברשתות, וזה תופס כי זה מה שקורה גם להם ביום יום. חוץ מזה, אנשים אוהבים לראות עימות, ורוצים לראות את מה שאני מוציא כשאני צוחק על החבר'ה שיוצאים נגדנו", מסביר זמיר.