זה היה כמעט צפוי, אבל רגע לאחר ניסיון ההתנקשות בנשיא לשעבר דונלד טראמפ החלו לצוץ אינסוף תיאוריות קונספירציה ברשתות החברתיות. השילוב של ניסיון רצח של נשיא לשעבר ומועמד לנשיאות כעת עם התומכים שלו, שגם ככה נוטים להאמין לקונספירציות שונות, יצרו את הסערה המושלמת. כעת טוויטר, רדיט, טלגרם ועוד רשתות התפוצצו מפוסטים שקשה לקבוע איזה מהם נכונים ואיזה לא.

מעל לכל בלטה תמונה של צלם הניו יורק טיימס, שהצליחה כביכול לתפוס את אחד הכדורים מאחורי טראמפ בזמן הירי. התמונה הפכה כמובן לוויראלית ברגע, אבל חלק מהגולשים הצמידו הערות לתמונה שבה נטען שהיא עברה עריכה דיגיטלית, ובין היתר נטען שזווית הכדור לא תואמת לפגיעה בטראמפ (ממש דומה לתיאוריות שהיו על קנדי בזמנו) וכי היו מאחורי הנשיא לשעבר קהל רב שלא נראה בתמונה. עם זאת, הניו יורק טיימס עומד מאחורי התמונה, הצלם הוא דאג מילס, שעובד שנים רבות עם הניו יורק טיימס וסוכנות הידיעות AP, והיה ממש מתחת לנשיא לשעבר באותם רגעים. הוא גם כתב טור מיוחד על האירוע שמופיע באתר ברגעים אלה.

זה לא מוריד מהחשיבות של תיאוריות קונספירציה פרועות על המתקפה שהחלו לעלות ברשתות, החל מהשערות לגבי זהות היורה ועד לטענות לגבי האם האירוע תוכנן או שמדובר ביורה בודד. תיאוריות אלה צברו במהירות מיליוני חשיפות ברשתות החברתיות. עם מעט פרטים על מה שהתרחש בפועל, קונספירטורים, פעילים פוליטיים ואופורטוניסטים של רשתות חברתיות ניצלו את הכאוס, וקידמו טענות לא מאומתות או ללא הוכחות.

ב-X, טוויטר לשעבר, עלה סרטון התקרית וצבר במהירות מיליוני צפיות, והמונח "מבוים" נכנס למקום השני ברשימת הטרנדינג מיד אחרי "טראמפ" עם למעלה מ-228,000 פוסטים שמשתמשים במילה. תוך שעה בלבד, פוסטים רבים ב-X הטוענים שהירי מבוים נצפו כמה מיליוני פעמים. אך אין ראיות התומכות בטענות כלשהן שהירי היה מבוים - טראמפ נפצע בבירור, וצופה נהרג, בעוד שאחר נפצע.

מי ירה בטראמפ?

"אנטיפה", רשת בינלאומית של ארגונים ותנועות פוליטיות של פעילי שמאל, הפכה גם לנושא טרנדינג ב-X לאחר שפוסטים ברשתות החברתיות זיהו לכאורה את היורה. הפוסטים האשימו את מארק ויולטס, "פעיל אנטיפה בולט", למרות ששעות לאחר מכן ה-F.B.I פרסם את זהותו של תומאס מת'יו קרוקס, בן 20 מפנסילבניה בתור היורה שנורה למוות מיד לאחר האירוע.

אחד הסרטונים שרץ ברשתות מראה גבר לבן עם שיער בלונדיני ארוך שטוען שהוא תומאס מת'יו קרוקס. באותו קטע שצולם בתוך רכבו אומר האדם: "שמי תומס מת'יו קרוקס, אני שונא רפובליקנים, אני שונא את טראמפ, ונחשו מה, תפסת את הבחור הלא נכון". מהר מאוד התגלה שמדובר ביוזר אחר בטוויטר שניסה להטריל את הגולשים. החשבון בשם @jewgazing העלה את הסרטון ולאחר שהפך לוויראלי הוא נעל את החשבון אבל זה היה מאוחר מידי והוא הופץ לכל כיוון. 

לא רק ויולטס זוהה כיורה בטעות. בפוסטים שעלו ל-X, לטלגרם ולאתרי נישה שונים, משתמשים טענו כי הזיהוי הלא נכון הגיע מהמשטרה המקומית. הפוסטים כללו תמונה של גבר במשקפי שמש וכובע שחור בטענה שמדובר בצילום מסך מתוך סרטון שפורסם ביוטיוב לפני הירי בו טען האיש כי "הצדק מגיע". כל זה היה כמובן שקר.

הפוסטים שותפו על ידי חשבונות מאומתים ב-X. חשבון מאומת פופולרי אחד, וול סטריט סילבר, הידוע כמפיץ מידע כוזב, פרסם את השקר ל-1.3 מיליון עוקבים ומחק אותה מאוחר יותר ללא הסבר. גם חשבונות תעמולה רוסיים, תומכי טראמפ וערוצי ארגון ה-Proud Boy בטלגרם הפיצו את אותה טענה.

האדם בפוסטים הוא למעשה מרקו ויולי, יוטיובר איטלקי המתעסק בכדורגל. השקר התחיל לכאורה בתור בדיחה, שפורסמה לראשונה ב-X מהחשבון @מוסוליניו, שהצביעה בטעות על ויולי בתור היורה. הפוסט שלו כלל תמונה של ויולי שנלקחה מחשבונו של משתמש אחר, שלעתים קרובות פרסם סרטונים של ויולי.

ויולי נאלץ לפרסם בחשבון האינסטגרם שלו הכחשה שמדובר בו, וכתב באיטלקית: "אני מכחיש בתוקף שאני מעורב במצב. התעוררתי באמצע הלילה (2 לפנות בוקר באיטליה ליתר דיוק) מההודעות הרבות שקיבלתי באינסטגרם וב-X. אני באיטליה, אני ברומא ולא היה לי מושג מה קרה".

ועוד בגזרת הקונספירציות, הקונספירטור אלכס ג'ונס העביר לייב למאות אלפי משתמשים ב-X, ובסדרת פוסטים שלו שנצפו מיליוני פעמים ג'ונס האשים את ה"דיפ סטייט", האשמה כללית שטוענת שיש ממשלה בתוך הממשלה שמקבלת את ההחלטות ומנהלת את המדינה.

באופן דומה, חשבונות X עם מאות אלפי עוקבים הידועים בשיתוף תוכן של תיאוריית קונספירציה של QAnon הביאו מיליוני חשיפות זרקו שמות של פעילים דמוקרטים ורפובליקנים מוכרים, שלדבריהם "אולי משתפים פעולה" עם ה-CIA בנושא. כמובן שאין ראיות התומכות.