אלפי אנשים ברחבי העולם מרוויחים סכומי עתק באמצעות פלטפורמות שונות ברשת כמו אונליפאנס (OnlyFans), יוטיוב, טיקטוק ואינסטגרם. בעוד שבישראל נושא המיסוי שלהם עדיין בחיתוליו מבחינת הסדרה, בבריטניה כבר החלו פקידי המס לצוד את כל אותם יוצרי תוכן, כולל אלה שמטשטשים את זהותם ומייעדים את התוכן שלהם למבוגרים בלבד. על פי מידע שפורסם בכלי תקשורת בריטיים, רשות המיסים בממלכה יצאה במבצע נרחב ושלחה עד כה, בהתאם למידע שקיבלה מהאתרים השונים וביניהם אונליפאנס, מעל 4,000 מכתבים ליוצרי תוכן שונים, בהם היא מודיעה על חובות שצברו בהתאם להכנסתם - עם או בלי ידיעתם.
באיטליה, במטרה לחמוק מחובות גבוהים למס הכנסה, כוכבת רשת המייצרת תוכן למבוגרים בלבד החליטה להימלט מהמדינה ועברה להתגורר בשווייץ. מדלינה יואנה פיליפ בת ה-27 נדרשה לשלם כמעט 28% מס על רווחיה מאתר אונליפאנס, אך מאחר שעברה לשווייץ תידרש לשלם בקושי אחוז אחד. על פי מידע שפורסם בתקשורת מקומית, היא משכה את תשומת לב הרשויות כשהעלתה לרשתות החברתיות תמונות ברכבי יוקרה, וההערכות הן שהיא הרוויחה סכומים אסטרונומיים של כ-160 אלף יורו בחודש.
מה קורה אצלנו?
בישראל המצב לא שונה, וגם כאן ישנם כוכבי רשת שמגלגלים סכומים של אלפי ואף מאות אלפי שקלים מדי חודש. סביר להניח שהצעירים שבהם המחפשים אפיק להרוויח דרכו כסף קל, כלל לא מעלים בדעתם שעליהם לדווח על ההכנסות. "כל עסק מחויב לדווח. יותר מזה - אונלי מחייבת את היוצרים במסמכים וברישיון עוסק, כולל חותמת נוטריון", מסבירה דנה מור, יוצרת תוכן ישראלית באונליפאנס, הפועלת שם מ-2019, לדבריה בין הראשונות בישראל.
"רוב העוקבים שלי מישראל וזה מקור ההכנסה העיקרי שלי. מעבר לזה, כל היוצרים שנמצאים בפלטפורמה מחויבים לדווח ולפתוח חשבון בנק עסקי, אחרת אין דרך אחרת למשוך את הכספים. אני נאלצת להוציא מלא כסף על תרגום מסמכים לאנגלית", מוסיפה מור. "כל יוצר וכל סרטון שעולה לפלטפורמה עובר בדיקה אנושית וכל היוצרים חייבים להזדהות ולחתום, זה מאוד מסודר בסך הכול", היא מדגישה.
ייתכן שיוצרים ברשת, אשר לא חושפים את פניהם ואת שמם, מניחים שבאפשרותם לחמוק מתשלום מס מאחר שלא ניתן לאתר אותם, אך מחשבה שגויה זו עלולה לסבך אותם בעתיד, כפי שמסביר י', מומחה לחקירות סייבר ולמודיעין עסקי: "אני לא יכול לחשוף איך אפשר לאתר אותם ואיך עושים דברים כאלה, כי אלה כלים שצריך שיישארו בצללים, אבל יש לרשויות אפשרות לאתר אנשים שפועלים מישראל וגם מהעולם, בלי קשר לאם הם חושפים את זהותם. יש להם סיבה לחשוש בסופו של דבר, אין משהו באמת סודי במדינה הזאת".
י' מסביר כי רשות המיסים אינה זו שעוסקת בפועל בחקירות סייבר לצורך איתור יוצרי תוכן ברשת. "רשות המיסים לא חוקרת את הדברים האלה, אלא מחלקת סייבר של המשטרה, אם מגישים תלונה ספציפית נגד מישהו. הם לא מתאמצים בשביל דברים כאלה, אלא אם כן משהו קופץ להם מול העיניים, ואם משהו ממש קופץ להם מול העיניים, זה כבר בא עם ראיות ואז הם יפעלו".
מה עם המע"מ?
יותר ויותר רואי חשבון המשווקים עצמם ברשת מפרסמים בין היתר תכנים הפונים לאותם יוצרי תוכן למבוגרים ומפרטים על תהליך המיסוי שבאחריותם לעבור. חלקם מתייחס לעובדה כי הנושא כולו פרוץ לגמרי ובשיחות עמם מציגים סוגיה מורכבת למדי - תשלום 17% מע"מ, שלטענתם ברוב המקרים לא מתבצע. הם מסבירים כי חלק גדול מכוכבות וכוכבי אונליפאנס ופלטפורמות דומות, גם אם הם מדווחים על הכנסות, לעתים בהנחיה שגויה של המייצגים שלהם או עקב שמועה כזו או אחרת, מפיקים חשבוניות פטורות ממע"מ, כשלמעשה הם כן חייבים במע"מ. לרוב, הטענה של אותם יוצרים ויוצרות היא שהם נותנים שירות לתושבי חוץ, אך בפועל הוא מוענק בעיקר לצרכנים מישראל, כפי שמספרת גם דנה מור. עסקאות אלה עשויות להגיע לכיסויים של מיליוני שקלים בשנה על מנוי בודד.