זה לא סוד שבשנה האחרונה תעשיית ההייטק הישראלית נמצאת במשבר עמוק. מה שהחל בגל העולמי, שלווה בעליית האינפלציה והריבית לצד ירידה חדה בהשקעות, קיבל חיזוק בדמות המחאה נגד המהפכה המשפטית והמלחמה שגרמה למשקיעים זרים לחשוב פעמיים לפני כל השקעה בסטארטאפ ישראלי. כל אלה יצרו מצב חסר תקדים עבור התעשייה, מה שהוביל גם לגלי פיטורים נרחבים.
אלא שדוח חדש חושף שהמצב אולי פחות עגום ממה שחשבנו. על פי פלטפורמת המחקר Startup Snapshot, שמתמקדת בתעשיית הסטארטאפים, רובם המוחלט של המשקיעים (כ-86%) לא מתכננים לעצור את השקעותיהם בתעשייה הישראלית במהלך שנת 2024, לעומת 14% שמצהירים על כוונה לעצור או להאט את ההשקעות במהלך השנה (בהשוואה ל-2023). הדוח מתבסס על נתונים שנאספו בקרב יותר מ-100 משקיעים בארץ ובעולם אשר השקיעו בעבר בטכנולוגיה ישראלית. כל המשקיעים בדוח נשאלו מגוון שאלות המתייחסות להתנהגותה ואופייה של תעשיית ההייטק הישראלית וכן להשפעות של אירועי הביטחון, הכלכלה והפוליטיקה שטלטלו את המדינה בשנה האחרונה.
הדוח נכתב על ידי Startup Snapshot בשיתוף עם Deloitte Catalyst, תכנית ZELL ליזמות באוניברסיטת רייכמן, מעבדת FinSec לחדשנות סייבר-פיננסית, וחברת הייעוץ קונסיליירי (Consiglieri). עוד עולה ממנו כי הירידה בדירוג האשראי של סוכנות מודי'ס לא שינתה את היקף ההשקעות המתוכננות בשנת 2024. עם זאת, המשקיעים כן חשים אי-ודאות לגבי השפעת ההחלטה על מרחב הסטארטאפים המקומי כמכלול.
עבור אותם יזמים, המשבר הנוכחי דווקא מלמד על האופי של היזמים הישראליים ולא פחות מ-89% מהמשקיעים מספרים כי העימות הנוכחי לימד אותם על הנחישות והסתגלנות הבלתי נלאות של היזמים בישראל, שמתמודים עם אתגרים עסקיים בתקופה של לחץ ואי-ודאות חסרי תקדים.
בימי המחאה כנגד המהפכה המשפטית, לא מעט יזמים הודיעו שיעבירו את כלל הנכסים והכספים של החברה שלהם לחו"ל, אולם על פי הדוח של Startup Snapshot, המשקיעים עצמם פחות ששים לעשות זאת. רק 13% מהמשקיעים מאמינים כי הסטארטאפים ישראלים צריכים לשנות מעמדם ולהירשם כתאגיד אמריקאי על מנת למזער סיכונים בתקופה הנוכחית, ורק 2% ממליצים לסטארטאפים להעביר את כספיהם מחוץ לישראל.
עוד מעניין לראות בדוח נושאים ספציפיים שישראל מצטיינת בהם - לצד כאלה שלא. כך לדוגמה, 92% מהמשקיעים בכלל התעשיות חושבים שיש לישראל יתרון תחרותי משמעותי בתחום הסייבר, אך רק רק 42% ממשקיעים בתחום הבינה המלאכותית מדווחים על יתרון תחרותי שיש לישראל בתחום (לעומת 41% מכלל המשקיעים).
"אני מאמינה שבהמשך הדרך יכולות ההתמודדות המרשימות של האקוסיסטם הישראלי לנוכח המשבר, ימצבו את היזם הישראלי לא רק כחדשני ונועז, אלא גם כבעל חוסן מנטלי אדיר", אומרת מורן מסד הדר, שותפת ביקורת הייטק ב-Deloitte. "ניתן לראות את האמונה של המשקיעים ביזמים הישראלים בתוצאות הסקר שערכנו, לפיו קרוב ל-80% מהמשקיעים אינם מתכוונים לשנות את מדיניות ההשקעה שלהם בעקבות הורדת דירוג האשראי של ישראל ע"י מודי'ס. יתרה מכך, תוצאות הסקר מלמדות על פער מפתיע בין הסנטימנט הפסימי יחסית של ה'רחוב' לבין האופטימיות הזהירה שמגלים המשקיעים, המבוססת להערכתי על התחושה כי המצב הוא זמני".
"למרות האתגרים הרבים בחודשים האחרונים, אקוסיסטם הסטארט-אפים בישראל נותר גמיש וחזק", אומר אורי שניצר, מנהל תוכנית Zell ליזמות. "הדו"ח מדגיש את המשך האמון של המשקיעים ביזמים מקומיים, כאשר רוב המשקיעים מדווחים שהם לא יצמצמו או יפסיקו לממן סטארטאפים ישראלים".