הדדליין מתקרב: טיקטוק נערכת לסגור את הפעילות בארה"ב של אפליקציית המדיה החברתית שלה, המשמשת 170 מיליון אמריקאים, ביום ראשון הקרוב, כאשר האיסור הפדרלי אמור להיכנס לתוקף, ללא דחייה של הרגע האחרון.
הוושינגטון פוסט דיווח כי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, שתקופת כהונתו מתחילה יום לאחר מכן, ב-20.1, שוקל להוציא צו שישעה את השבתת טיקטוק למשך 60 עד 90 יום. יחד עם זאת, בפוסט לא ציינו כיצד טראמפ יכול לעשות זאת באופן חוקי.
החוק שנחתם באפריל אוסר על אפל וגוגל להציע את טיקטוק בחנויות האפליקציה שלהן, אם בייטאדנס הסינית לא תמכור את הפלטפורמה לחברה אמריקאית. בימים האחרונים עלו דיווחים כי אילון מאסק, בעלי X, מתעניין בקניית טיקטוק וכן כוכב התוכנית הכרישים, איש העסקים קווין או'לרי.
"טיקטוק עצמה היא פלטפורמה פנטסטית", אמר היועץ לביטחון לאומי הנכנס של טראמפ, מייק וולץ, לפוקס ניוז, אתמול (רביעי). "אנחנו הולכים למצוא דרך לשמר אותה, אבל להגן על הנתונים של אנשים".
ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי מנכ"ל טיקטוק, שו זי צ'ו, קיבל הזמנה להשתתף בהשבעה של הנשיא הנבחר ולשבת ב"עמדה של כבוד". חוץ ממנו ישתתפו בה בכירי ענקיות הטק - אילון מאסק, ג'ף בזוס, מארק צוקרברג, וייתכן שגם מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי.
גורם רשמי בבית הלבן אמר ביום רביעי לרויטרס כי לנשיא ג'ו ביידן אין תוכניות להתערב כדי לבטל את האיסור בימיו האחרונים בתפקיד, אם בית המשפט העליון לא יכריע בנושא. לדבריו, ביידן אינו מסוגל מבחינה חוקית להתערב, מכיוון שאין תוכנית אמינה של בייטדאנס למכור את טיקטוק.
אם היא אכן תיאסר, ברויטרס דווח כי טיקטוק מתכננת שמשתמשים המנסים לפתוח את האפליקציה בשבוע הבא יראו הודעה קופצת, המפנה אותם לאתר אינטרנט עם מידע על האיסור. "אנחנו מחשיכים. בעיקרו של דבר, הפלטפורמה נסגרת", אמר עורך הדין של טיקטוק, נואל פרנסיסקו, לבית המשפט העליון בשבוע שעבר. מדובר בשינוי מדיניות, כי על פי הדיווחים עד כה, האפליקציה הייתה אמורה להמשיך לפעול אצל מי שהורידו אותה כבר, אך ללא עדכונים ושדרוגים "עד שתגווע". החברה גם מתכננת לתת למשתמשים אפשרות להוריד את כל הנתונים שלהם כדי שיוכלו לתעד את המידע האישי שלהם.
משתמשים פנו לפלטפורמת המדיה החברתית X כדי להביע את אכזבתם מהאיסור הפוטנציאלי על האפליקציה, לקראת יום ראשון שבו ייכנס האיסור לתוקף. הם גם הביעו את אושרם מהדיווחים על טראמפ ששוקל דרכים למנוע את האיסור.
הכדור בידיו של בית המשפט העליון של ארה"ב, שצריך להחליט אם לקיים את החוק ולסגור את טיקטוק ביום ראשון או להשהות את החוק כדי לתת לבית המשפט יותר זמן לקבל החלטה. יחד עם זאת, בדיון שנערך ביום שישי בנושא אותת העליון כי הוא מקבל את שיקולי הביטחון של ארה"ב והחשש מפני מעקב של סין אחרי אזרחים אמריקאים.
על פי טיעוני טיקטוק כפי שהוגשו לבית המשפט, השבתת הפלטפורמה בארה"ב עלולה להפוך אותה ללא זמינה עבור משתמשים במדינות רבות אחרות, מכיוון שמאות ספקי שירותים בארה"ב עוזרים להפוך אותה זמינה למשתמשי העולם - ולא יכלו עוד לעשות זאת החל מיום ראשון.
על פי טיקטוק, האיסורים יהפכו בסופו של דבר את האפליקציה לבלתי שמישה, וכי "מרכזי נתונים יגיעו כמעט בוודאות למצב שבו שהם לא יכולים עוד לאחסן" קוד, תוכן או נתונים של טיקטוק. טיקטוק וביידטאנס ביקשו לכל הפחות עיכוב ביישום החוק, שלדבריהם מפר את חופש הביטוי. בנוסף, בטיקטוק העריכו ששליש מ-170 מיליון המשתמשים האמריקאים שלה יפסיקו את השימוש בפלטפורמה אם האיסור עליה יימשך חודש.
בינתיים, יותר מ-700 אלף משתמשי טיקטוק הצטרפו לאפליקציה סינית אחרת, RedNote. הפלטפורמה, הידועה בשמה הסיני "Xiaohongshu" בסין, היא אפליקציית לייף סטייל פופולרית שבה משתמשים מתעדים את חייהם ומפרסמים המלצות. אפליקציית לימוד השפה דואלינגו דיווחה על עלייה של 216 אחוז בלומדים מנדרינית מארה"ב בהשוואה לשנה שעברה, כאשר הסיבה היא מאות האלפים שנוהרים לרדנוט בשפה הסינית.