ברשת אתה לעולם לא יודע מי יקרא את מה שתכתוב. זה אחד הדברים היפים בה. בימים אלה לומד זאת ארגון "בצלם" בדרך הקשה, לאחר שניסיון שלו לגייס את קהל הפייסבוק שלו לקידום זכייתו בפרס כספי הפך להתגייסות כללית של הימין לטובת הרחקתו של ארגון השמאל השנוי במחלוקת מהפרס.

בצלם
הקריאה שלהם לעזרה הופנתה נגדם. לוגו "בצלם"

"היום פורסם כי בצלם מועמד לפרס טוליפ לזכויות האדם, המוענק על-ידי משרד החוץ ההולנדי", נכתב בדף הפייסבוק של "בצלם" אתמול (ד') באחת ורבע בצהריים. "בנוסף לכבוד הרב, אם נזכה בפרס נקבל 100,000 אירו, אותם נקדיש לחשיפת עוולות הכיבוש ולמאבק בהפרות זכויות האדם הנגרמות כתוצאה ממנו". לגולשים הוסבר כי מחצית מהמועמדים הסופיים לפרס נבחרים לפי הצבעת גולשים ולכן עליהם להיכנס ולהצביע לטובת "בצלם".

בהתחלה נראה היה שזה עובד ו"בצלם" זכה להובלה של כמה מאות קולות על יתר המתחרים. אך עד מהרה יצא ארגון הימין "ישראל שלי" על קמפיין-נגד. שעתיים אחרי בקשת "בצלם" פורסמה בדף הפייסבוק של הארגון כרזת-נגד לכרזה של בצלם, תחת הכותרת "מימון לשמאל הקיצוני? ממש לא". תחתיה קראו ראשי הארגון לגולשים להצביע למתמודדים האחרים. ההודעה זכתה לעשרות אלפי לייקים ומאות שיתופים.

בין הנרתמים לבקשת "ישראל שלי" נמנו גם מובילי דעה ימנים אחרים בפייסבוק: אחר הצהריים פרסם יותם זמרי סטטוס, בו קרא לכ-43,000 עוקביו להצביע דווקא למתחרה הבא בתור - צעירה מבורמה בשם פיו פיו אאונג, שהקימה ארגון למען התאגדויות סטודנטים במדינה ונכלאה בשל כך ל-3 שנים ו-8 חודשים.

חצי שעה לאחר מכן הצטרף לב סולודקין, אושיית ימין נוספת, לקלחת ושיתף את הסטטוס של "בצלם" תוך שהוא מסביר ל-5,000 חבריו וכ-1,700 עוקביו איך להצביע לארגון הבורמזי ולוודא שההצבעה נקלטה. זמרי שיתף את ההסבר של סולודקין, שהפך את הפרופיל שלו תוך זמן קצר לחמ"ל עדכונים על מצב ההצבעה, ועד מהרה שותפה בקשת העזרה של "בצלם" על ידי יותר גולשים ימנים שקראו להצביע לאחרים מאשר גולשי שמאל שקראו לחבריהם לעזור ל"בצלם".

 

חמשת המובילים בהצבעה אתמול (צילום מסך: לב סולודקין) והבוקר (צילום מסך: יאיר מור)

כך עלתה עד מהרה האסירה הבורמזית מפער של כמה מאות קולות מאחורי "בצלם" לפער של כ-10,000 קולות לטובתה. עתה, מבקש סולודקין מגולשים להצביע לפעיל זכויות האדם האיראני הממוקם במקום השלישי ולאחר מכן בכוונתו לקרוא למשתמשים להצביע למי שיהיה במקום הרביעי, כך ש"בצלם" יידחק מהשלישייה הראשונה, מתוכה ייבחרו הזוכים ב"פרס טוליפ" של משרד החוץ ההולנדי.

לב סולודקין (צילום: איתי שרמר)
מקווה שהאירופאים יבינו את הרמז. לב סולודקין | צילום: איתי שרמר

"זו הצבעת מחאה", מסביר סולודקין בשיחה עם NEXTER. לדבריו, העולם מלא ארגוני זכויות אדם שפועלים למען אנשים שזקוקים לסיוע, ולמרות זאת המערב בכלל ואירופה בפרט משקיע תקציבי עתק דווקא בארגונים כמו "בצלם", שפועל "במדינה שבה מצב זכויות האדם, הייתי אומר, הוא הרבה יותר מסביר".

סולודקין, פעיל פוליטי בארגונים "אם תרצו" ו"המרכז לקידום יחסי ישראל אירופה" ובנה של הח"כית מרינה סולודקין ז"ל, מכיר את זירת המאבק האירופית היטב. הוא מודה כי הוא יודע שאי קבלת פרס הטוליפ ההולנדי לא ישפיע באופן דרמטי על פעילותו של ארגון "בצלם" או ארגוני שמאל אחרים בישראל הממונמים בעיקר על ידי אירופה, אך הוא מקווה שההצבעה תביא להתפקחות מסוימת באירופה עצמה: "אולי כשהסיפור על ההפסד של בצלם, דווקא בגלל הצבעה ישראלית לא מאורגנת שלא הופעלה על ידי איזה ארגון צללים, יגיע לשיח התקשורתי והציבורי באירופה, יבינו שם שבניגוד לרושם אצלם, הישראלים בכלל לא רוצים את הארגון הזה ולא חושבים שהפעילות שלו עוזרת להם".

ב"ישראל שלי" כבר מכתירים את הקמפיין כהצלחה, למרות שההצבעה מסתיימת רק ביום רביעי הבא. במייל שנשלח למערכות התקשורת מתגאים בארגון כי הפוסט שלהם זכה לחשיפה רחבה יותר מזה של "בצלם". לפי כלים לניתוח ויראליות בפייסבוק, קריאת "בצלם משכה כ-240 הקלקות בשעתיים הראשונות לאחר פרסומה, לעומת כ-800 הקלקות תוך חצי שעה בלבד לקריאת-הנגד של "ישראל שלי".

שרה העצני-כהן, יו"ר תנועת "ישראל שלי", הכריזה בהודעה כי "בעוד ברחבי העולם מתבצעים פשעי מלחמה, אלפים נרצחים וקהילות שלמות נמחקות, בצלם לא מסתפקים במיליונים בשנה - אלא רוצים עוד, על חשבונם של אלו החיים במשטרים דיקטטוריים אפלים".