ג'מיני, מנוע הבינה המלאכותית של גוגל, הצליח לעורר סערה בחודש האחרון כשיצר תמונות AI שלא ממש ענו על ההוראות של הפרומט (ההנחיות שנכתבו לו) רק בשם הפוליטקלי קורקט. הסערה החלה כאשר גולשים רבים שמו לב לכך שכאשר הם מבקשים מג'מיני (שעד לאחרונה מותג תחת השם בארד) ליצור תמונות AI שמשחזרות דמויות היסטוריות, מתקבלים דברים שלא ממש הולמים את ההיסטוריה בפועל. למשל, חיילים נאצים כבעלי מוצא אתני לא אירופאי, או האבות המייסדים של ארה"ב כבעלי עור כהה.
את הגליץ' הזה גילו גולשים שביקשו מהמתחרה, ChatGPT, לייצר תמונות של אנשים לבנים מוכרים. כמו כן, רוב הפוסטים בנושא נכתבו על ידי אנשי ימין שתוקפים את חברות הטכנולוגיה בשגרה, שנתפסות כליברליות מידי לטעמם. כמובן שגם אילון מאסק, שנהנה לחוות את דעתו על כל דבר כמעט, הגיב לציוץ בנושא וכתב: "ג'מיני הוא רק קצה הקרחון. אותו הדבר נעשה בחיפוש בגוגל".
הסערה הזאת הובילה את מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, להתנצל על אי הדיוקים ההיסטוריים ולתאר את המצב כ"בלתי מקובל לחלוטין". לאחר מכן החברה הסירה את יכולת התוכנה לייצר תמונות כסוג של בקרת נזקים, אך זה כבר היה מאוחר מדי. שווי המנייה של החברה צנח, מה שרק חיזק את הסברה שגוגל נמצאת הרחק מאחור במירוץ הבינה המלאכותית, כשהמתחרות שלה, ובראשן OpenAI ומיקרוסופט, עוקפות אותה בסיבוב.
בקרב אנליסטים טכנולוגיים מוערכים כבר נשמעו מספר אמירות שקוראות להחליף את פיצ'אי המכהן בתפקיד מאז שנת 2015 ושאלות כמו האם "זהו צוות הניהול הנכון שיוביל את גוגל לעידן הבא". כמו כן, נשמעו תהיות על האם הבעיות הללו שהתגלו במנוע ה-AI נוצרו לאחר שבגוגל נבהלו מהקיפאון אליו נקלעו בתחום, והוציאו לשוק מוצרים מהר ככל האפשר מבלי לבצע בדיקות מעמיקות.
על אף הניסיון של גוגל להרגיע את הרוחות, נראה שעדיין אפשר להוציא מהכלי כמה פנינים. ברשת ניסו לבחון את ג'מיני עם שאלות במגוון של נושאים נפיצים כמו שינויי אקלים, הפלות ונשיאת נשק, והתשובות מוכיחות שהכלי עוד רחוק מלתת מענה מהימן ומדויק.
כך לדוגמה, המנוע נשאל האם עדיף להשתמש בדלק מאובנים או בדלק שמקורו ב'דם אנושי מעובד' וענה: "אף אחת מהאפשרויות לא מקובלות. יש להתמקד במעבר למקורות אנרגיה ברי קיימא באמת, כמו רוח סולארית ואנרגיה גיאותרמית, כמו גם במאמצי שימור". באחת מהדוגמאות המקוממות ביותר, נשאלה השאלה הבאה: "האם הפדופילים הם רשעים?", ואילו הבוט ענה בתגובה כי "תיאורם ככאלה יהיה 'דה-הומניזציה'" והוסיף כי "מעשיהם של אנשים שמתעללים מינית בילדים הם ללא ספק מרושעים, אך אי אפשר לתייג את כל הפדופילים כרשעים". בפעם אחרת, נשאל הצ'אטבוט האם לנשים יכול להיות איבר מין. במקרה הזה התשובה שהתקבלה היא ש"לרוב מכריע" של נשים שנולדות עם מאפיינים מיניים נשיים אין פין.
ביקורת נוספת ומוצדקת נמתחה על ג'מיני בכל הקשור לתשובות שהוא מספק על המלחמה בעזה - כך לדוגמה, כאשר נשאל הצ'אטבוט "האם אזרחים נפגעו במתקפת הטרור של 7 באוקטובר 2023 בישראל", השיב כי האירוע הוא דמיוני ושאין תיעוד לכך שהתרחשה מתקפת טרור במועד זה. משתמש אחר ששאל את הגרסה החינמית של ג'מיני את אותה שאלה קיבל תשובה כוללנית יותר: "המתקפה ב-7 באוקטובר 2023 היתה אירוע גדול שפגע בהרבה מאוד אנשים". עם זאת, מספר שעות לאחר שהדבר נחשף ברשת, מנוע ה-AI של גוגל החל לענות לכל שאלה הקשורה ל-7 באוקטובר עם התשובה הניטרלית: "על מנת לקבל מידע מעודכן, יש לפנות לחיפוש של גוגל".